Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Cicvár

  21:57aktualizováno  21:57

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 60 minut
Množství: 30 ks

Na těsto:

  • 6 bílků
  • 210 g cukr moučka
  • 90 g hrubé mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 30 g mletých mandlí

Na krém:

  • 150 g másla
  • 150 g mletého cukru
  • 1 celé vejce

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Zlehka do něj vmícháme mouku, cukr, mleté oříšky a mandle. Plech vyložíme pečícím papírem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta uděláme 3 placky, které se pečou odděleně. Těsto je dost řídké, vytvarujeme je do tvaru čtverce, nejlépe stěrkou na těsto a přímo na plechu. Pozor, peče se velmi rychle, pohlídáme, aby bylo do růžova a ještě teplé opatrně nožem sundáme z papíru. Trouba by měla být teplá cca 150-175 stupňů.

2. Po vychladnutí placky potřeme krémem a navrstvíme na sebe. Vrchní placku potřeme čokoládovou polevou. Boky můžeme obsypat zbylými mletými mandlemi. Po upečení a vychladnutí jsou placky tvrdé, ale po 3 dnech jsou již změklé.

3. Necháme v chladu uležet asi 3 dny. Poté nakrájíme ostrým nožem na malé obdélníkové řezy.

Poznámka: Cicvár můžeme ještě "pokreslit" bílou čokoládou, třeba ve tvaru mřížky nebo smrkové větvičky, případně posypat mletým kokosem. Boky řezů můžeme posypat zbytkem mletých mandlí nebo ořechů. A klidně si jej můžeme připravit třeba k narozeninám nebo k nedělní kávičce.

Autor:




Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.