Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cibulové koláče z Francie

  8:06aktualizováno  8:06
Pissaladiere. Tak zní originální název francouzského slaného koláče, jehož pikantnost mají kromě cibule na svědomí i olivy a ančovičky. Tradičně se peče na "plechu" z chlebového těsta; naše verze je rychlejší, ale stejně úžasná.

Cibulové koláče | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 35 minut + 20-25 minut pečení

Na náplň:
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 500 g cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
* 2 stroužky česneku, drobně nasekané
* 2 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu
* 1 bobkový list
* sůl a pepř na dochucení

Na základ:
* 500 g lístkového těsta
* trochu olivového oleje na potření
* 50 g ančoviček, odkapaných z oleje a podélně rozpůlených
* 50 g vypeckovaných černých oliv
* 1 malý svazek zelené petrželky, nasekaný najemno

1. Cibulovou náplň si můžete připravit i den předem. Všechny suroviny na ni vložte do většího kastrolu se silným dnem, lehce osolte a vydatně opepřete. Na mírném plameni a pod pokličkou duste asi půl hodiny, až cibule úplně zvláční. Je důležité dusit pomalu, protože to cibuli dodá správně sladkou chuť. Během dušení občas promíchejte. Směs by měla být vlahá, ale neměla by obsahovat příliš mnoho vody ani by se neměla přichytávat dna. Pokud je v kastrolu moc tekutiny, nechte ji na zvýšeném plameni a bez pokličky odpařit. Až směs dosáhne požadované hustoty, vyjměte větvičky tymiánu (sušené lístky ponechte) a bobkový list.

2. Těsto rozválejte na centimetrovou výšku a vykrojte z něj čtyři kola o průměru patnáct centimetrů; pomůže vám poklička nebo dezertní talířek. Položte na plech a ten potom vložte asi na dvacet minut do chladničky.

3. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Náplň rozestřete na podklady tak, abyste nechali asi centimetrový volný okraj. Pak na ni položte po čtyřech proužcích ančovičky tak, aby tvořily efektní mřížku, a doprostřed čtvercových polí dejte olivy – přesně takhle má být tradiční pissaladiere ozdobena. Okraje lehce potřete olejem.

4. Vložte do trouby a pečte deset minut, pak teplotu stáhněte na 190, u horkovzdušné trouby na 170 stupňů, a pečte ještě deset až patnáct minut, aby okraje koláčů vyběhly a byly pěkně zlatavé. Před podáváním pissaladiere posypte trochou nasekané petrželky a podávejte. Tyto slané koláče jsou báječné jak horké, tak i při pokojové teplotě.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Cibulové kroužky
Cibulové kroužky
Cibulový koláč
Cibulový koláč
Cibulková ryba
Banánový chlebíček

Autoři:






Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Grafton Recruitment Praha
SEŘIZOVAČ VSTŘIKOLISU v Žebráku, až 40 000 Kč

Grafton Recruitment Praha
Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.