Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cibule snižuje riziko rakoviny žaludku a chrání srdce

  0:09aktualizováno  0:09
Vědci stále hledají nové léčivé látky ukryté v přírodě. Tentokrát se pod mikroskopy lékařských expertů ve výzkumných laboratořích dostaly dvě potraviny, které se běžně objevují na našich talířích - červená cibule a vodní meloun. U obou přitom objevili pro laika až neuvěřitelné léčebné schopnosti.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Červená cibule chrání před srdečními onemocněními

I když je u nás stále nejpoužívanější cibule bílá, její dočervena zabarvená odrůda se začíná hojně vyskytovat i v našich kuchyních. Červená cibule je velmi oblíbená ve středozemí, na středním východě a také v Indii, kde je základem mnoha chutných pokrmů studené i teplé kuchyně.

Vědci z čínské univerzity v Hong Kongu se rozhodli tuto zeleninu důkladněji prozkoumat a výsledky jejich studie přinesly důležitá zjištění o pozitivním vlivu červené cibule na srdce.

Tato obyčejná a široce dostupná potravina dokáže podle lékařů redukovat a odstraňovat špatný cholesterol z těla a může tak pomáhat předcházet srdečním onemocněním. Červená cibule zároveň dokáže udržovat zdravý cholesterol v krvi, čímž rovněž pomáhá chránit před chorobami srdce.

Nižší hodnoty špatného cholesterolu

K takovým závěrům došli vědci z Hong Kongu po zkoumání laboratorních křečků, které krmili potravou s vysokým obsahem cholesterolu a následně jim podávali rozmačkanou červenou cibuli. Po osmi týdnech klesly hodnoty špatného cholesterolu u křečků o 20%.

"Výsledky podporují tvrzení, že pravidelná konzumace cibule snižuje riziko koronárních srdečních onemocnění," řekl doktor Zhen Yu Chem, který výzkum vedl.

V Číně je nižší výskyt rakoviny

Cibule jsou již dlouho spojovány s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení. V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt různých druhů rakoviny mnohem nižší. Například v Číně, kde jsou cibule a česnek při vaření používány mnohem více než kdekoli jinde na světě, je riziko rakoviny žaludku nižší v průměru o 40%, ve státě Georgia v Americe, který je domovem jednoho druhu cibule, je výskyt rakoviny žaludku poloviční v porovnání s ostatními státy.

Ilustrační fotografie

Meloun chrání před hypertenzí

Vodní meloun je oblíbenou pochoutkou především v letních měsících a to nejen díky své sladké a osvěžující chuti, ale také proto, že je nízkokalorický, obsahuje důležité živiny a dostatek vlákniny. S dalším důvodem proč se s chutí zakousnout do této šťavnaté zeleniny nyní přišli vědci z Floridské státní univerzity v Americe. Konzumace červeného melounu může snižovat krevní tlak a chránit před hypertenzí, která může vést k srdečním onemocněním.

První studie tohoto druhu na lidech

Podle amerických vědců je totiž meloun bohatý na složky, které rozšiřují krevní cévy a může tak snižovat riziko srdečních záchvatů a mrtvice. Během studie aminokyseliny obsažené v melounu zlepšily funkci tepen a snížily krevní tlak u prehypertenzních zkoumaných osob.

Profesoři Arturo Figueroa a Bahram H. Arjmandi provedli první takový výzkum svého druhu na lidech a zjistili, že při podávání 6 g extraktu aminokyselin L-citrulline/L-arginine z melounu denně po dobu šesti týdnů se zlepšily arteriální funkce a následně se tak snížil aortální krevní tlak všech devíti testovaných osob, čtyř mužů a pěti žen ve věku 51 až 57 let.

Meloun obsahuje zdraví prospěšnou aminokyselinu

"Meloun je nejbohatší přírodní zdroj jedlé aminokyseliny L-citrulin, který je úzce spjat s L-argininem, aminokyseliny potřebné pro tvorbu oxidu dusnatého, který je nezbytný pro regulaci krevního tlaku," řekl profesor Figueroa a dále dodal, že tato "funkční potravina" má vazodilatační účinek a může chránit před prehypertenzí a před rozvinutím na plnou hypertenzi, která je hlavním rizikovým faktorem srdečních záchvatů a mrtvice.

Dejte si raději čerstvý meloun než pilulku

Profesor Figueroa také upozornil, že konzumace L-argininu ve formě potravinového doplňku není vhodná pro většinu lidí trpících hypertenzí. Může totiž způsobit nevolnost, potíže trávicího traktu a průjem. Naopak samotný meloun je dobře snášen a u účastníků americké studie nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky.

Vodní meloun navíc obsahuje značné množství vitamínů A, B6, C, vlákniny, draslíku a lykopenu, silného antioxidantu, meloun může dokonce přispívat ke snížení hladiny glukózy. Pokud se však rozhodnete pro L-citrulin v syntetické formě, je podle profesora Figueroa optimální denní dávka 6 gramů.

Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.