Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chutné recepty na jídla, která stojí pár korun

  0:17aktualizováno  0:17
Krupicová kaše nebo škvarky jsou jídla, která stojí pár korun. Přesto patří mezi delikatesy. Mlsat můžete zkrátka i za málo peněz.

JáhelníkRecept pro ONU: Jáhelník

Autor: Hana Zemanová
Nadšená propagátorka biopotravin a zdravého vaření, spolumajitelka pekárny Zemanka právě pracuje na další knížce, která pod názvem Bioabecedář vyjde v březnu.

* 250 g jáhel
* 8-10 lžic medu
* 200 g sušených švestek
* 0,5 kg hrubě strouhaných jablek
* 2 lžíce skořice
* 4 lžíce kukuřičného škrobu
* 100 g rozinek
* 4-5 lžic ovesné smetany

1. Jáhly uvaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody. Vychladlé je smícháme s medem (nebo obilným sirupem) a dle chuti dosladíme. Do vymazané dortové formy dáme polovinu jáhel, na ně naskládáme předem namočené sušené švestky a další vrstvu vytvoříme z jablek se skořicí a pudinkem.

2. Na jablka lžící naklademe druhou polovinu jáhel, které potřeme ovesnou smetanou a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 na cca 35-40 minut. Povrch necháme ke konci zezlátnout pod grilem.

Ovesné placičky s bylinkamiOvesné placičky s bylinkami

Příprava: 20 minut + doba na odležení + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 4 hrnky vloček
* 1/2 hrnku loupaných dýňových semínek
* 1-1,5 hrnku vody
* 1 cibule
* 1 lžíce másla
* špetka muškátového oříšku
* 2 hrsti čerstvých bylinek (majoránka, oregáno, petrželka, atp.)
* 1 vejce
* 100 g polohrubé mouky
* olej na opékání

1. Ovesné vločky, semínka a vodu promícháme v míse a necháme aspoň hodinu odpočinout. Cibuli zesklovatíme na lžíci másla a vmícháme do směsi. Osolíme, okořeníme, přimícháme bylinky a vejce a necháme ještě chvíli odpočinout.

2. Tvarujeme placičky a lehce je obalíme v mouce. Rozpálíme pánev, potřeme ji trochou oleje a placičky opečeme dozlatova.

Cibulový štrúdlCibulový štrúdl

Příprava: 45 minut + 35-40 minut pečení

Na 2-3 štrúdly

* 500 g listového těsta
* 1,25 kg cibule
* 1 lžíce kmínu
* 3 lžíce sádla
* 1-2 lžíce cukru krupice
* 50-100 ml suchého vína
* vinný ocet
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce hladké mouky
* 1 vejce na potření

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na plátky. V kastrole rozehřejeme sádlo, vsypeme půlku cibule, kmín a osmahneme. Přidáme zbylou cibuli, osolíme, chvíli opékáme, posypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, zastříkneme vínem a dusíme, dokud cibule nezvláční a víno se neodpaří. Dochutíme pár kapkami octa, solí, pepřem, případně cukrem, odstavíme a necháme zchladnout.

2. Listové těsto rozdělíme na 2-3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3-5 mm. Na pláty těsta rozdělíme cibulovou náplň, rovnoměrně ji rozprostřeme, okraje necháme volné. Po delší straně stočíme jako roládu a kratší konce dobře spojíme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 35-40 minut.

Polévka z červené řepyPolévka z červené řepy

Příprava: 20 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 400 g červené řepy
* 1-2 lžíce octa
* 1,25 l vývaru
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* 2 velké brambory
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček nového koření
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* čerstvý kopr k podávání
* 1 lžíce másla
* 1-3 lžičky cukru krupice
* 200 g čerstvého měkkého sýra nebo kysané smetany

1. Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo (nejlépe v gumových rukavicích), vložíme do kastrolu, přidáme ocet, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme doměkka.

2. Zeleninu a brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu, brambory a cibuli vložíme do hrnce, přidáme celé koření, protlak, zalijeme vroucím vývarem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut do změknutí. Potom vyjmeme celé koření. Měkkou řepu rozmixujeme, vlijeme do zeleninové polévky, vložíme kousek másla na zjemnění a dochutíme solí, pepřem, octem a případně přisladíme. Podáváme s usekaným čerstvým koprem a čerstvým sýrem nebo kysanou smetanou.

Zapečený květákZapečený květák

Příprava: 15 minut + 30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 květák
* 125 g anglické slaniny
* 6 velkých vajec
* 250 ml mléka
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce dětské krupičky
* menší svazek pažitky
* máslo a strouhanka

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Květák zbavíme košťálu, rozebereme na menší růžičky, omyjeme je a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s růžičkami květáku.

2. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, urovnáme do ní květák se slaninou a přelijeme směsí rozšlehaných vajec s mlékem, solí, pepřem, muškát. květem, krupičkou a lžící pažitky. Pečeme asi 30 minut, dokud vejce nezpevní a květák nezměkne. Zapečený květák vyjmeme z trouby a podáváme posypané zbylou pažitkou.

Paštika z kuřecích jaterPaštika z kuřecích jater

Příprava: 20 minut + 1-1,5 hodiny pečení

Pro 4-6 osob

* 500 g kuřecích jater
* 250-500 ml mléka
* 100 g slaniny + několik plátků
* 1 cibule
* 2 žloutky
* 125 g másla, přepuštěného
* 200 g pečeného kuřecího masa
* 1/2 lžíce paštikového koření
* 50 g strouhanky
* 1 lžíce koňaku nebo rumu

1. Játra omyjeme, vložíme do misky a zalijeme mlékem. Necháme několik hodin namočená a potom játra odblaníme.

2. Slaninu pokrájíme a v kastrole s nepřilnavým dnem vyškvaříme. Vsypeme jemně pokrájenou cibulku, necháme ji zpěnit a zesklovatět, odstavíme a necháme zchladnout.

3. V mixéru našleháme žloutky a polovinu zchladlého přepuštěného másla. Přidáme pokrájená játra, slaninu s cibulkou, na kousky nakrájené kuřecí maso, koření, strouhanku, osolíme, opepříme, ochutíme alkoholem a umixujeme na velmi jemnou hmotu.

4. Formu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky slaniny. Směs nalijeme do tří čtvrtin formy. Formu vložíme do pekáče s vodou, měla by sahat asi do poloviny formy, a pečeme v předehřáté troubě ve vodní lázni asi hodinu a půl. Vychladlou paštiku zalijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu ztuhnout.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...



Najdete na iDNES.cz