Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chutné a zdravé svačiny pro dospělé

  0:36aktualizováno  0:36
Svačit by neměly jen děti, ale i my. Nestíháte si cestou do práce nakoupit a pak celý den hladovíte? Stačí připravit si jídlo doma a do práce přijít bohatě vyzbrojeni proti náhlému hladu.

Těstovinový salát s olivami | foto: In Images

Těstovinový salát s olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 250 g těstovin
* 200 g mozzarelly
* 100 g sterilovaných žampionů
* 4 rajčata
* 1/2 menší salátové okurky
* 2 velké hrsti černých oliv
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3–4 lžíce olivového oleje
* menší svazek bazalky

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu takzvaně na skus, scedíme a promícháme se lžící olivového oleje a necháme vychladnout.

2. Mezitím si opláchneme pod studenou vodou zeleninu a bylinky, osušíme a rajčatům vykrojíme zelený střed u stopky. Rajčata nakrájíme na plátky, okurku i se slupkou na kousky a mozzarellu na kostičky. Žampiony slijeme a necháme je okapat.

3. V míse promícháme těstoviny s připravenou zeleninou, houbami a sýrem, osolíme, opepříme, zakapeme zbylým olivovým olejem a promícháme společně s olivami a natrhanými lístky bazalky. Podáváme ihned nebo po vychlazení.

TIP
Chuť můžete dotáhnout trochou vinného octa či hořčice a spojit vše zakysanou smetanou nebo jogurtem. Lze kombinovat i další druhy zeleniny.


Něco za něco

* Máte rádi uzeniny a nechcete se jich vzdát? Vybírejte mezi drůbežími a krůtími šunkami, debrecínkou či kladenskou. Vyhněte se tučným a trvanlivým salámům.

* Jestli toužíte po majonézovém salátu, zdravou variantu na trhu pravděpodobně nenajdete. Vyzkoušejte ale například salát přelitý sójanézou, zdravější alternativou ze sójových bobů.

* Čokoládový muffin nebo medovník láká a odolat jim je pro mnohé z nás těžký úkol. Proti náhlé mlsné pomůže krabička bonbonů bez cukru, které seženete v každé trafice, nebo pytlíček rozinek. Ty ukojí chuť na sladké a jsou zdravější než moučník.

Ciabatta s roastbeefem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 4 ciabatty
* 3 lžíce lučiny
* 3 lžíce bílého hustého jogurtu nebo zakysané smetany * 1 lžíce kaparů
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce usekané petrželky
* 100 g roastbeefu, nakrájeného na tenké plátky
* 4 plátky tvrdého sýra
* 4 listy salátu
* 2 velká nebo 4 malá rajčata
* 1 bílá cibule

1. V misce promícháme lučinu s jogurtem nebo kysanou smetanou, vmícháme najemno usekané kapary a zelenou petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Rajčata a salát omyjeme, osušíme a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.

2. Ciabatty podélně rozkrojíme a na řezu potřeme pomazánkou. Obložíme postupně cibulí, plátky roastbeefu, sýra, listy salátu, plátky rajčat a přiklopíme vršky lehce potřených ciabatt.

TIP
Pečivo můžete potřít odlehčenou tatarskou omáčkou s jogurtem a místo roastbeefu použít na tenké plátky nakrájené libovolné pečené maso.


Čokoládové tyčinky s oříšky

NA 4 TYČINKY

Příprava: 15 minut + doba na ztuhnutí

* 200 g kvalitní hořké čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 100 g oříšků (nesolené arašídy, kešu, loupané lískové, mandle apod.) nebo směs
* 200 g bílé čokolády

1. Menší formu, třeba na biskupský chlebíček, vyložíme potravinářskou fólií. Tmavou čokoládu nalámeme do jedné misky a bílou do druhé. Smetanu uvedeme k varu. Asi 150 ml horké smetany přelijeme přes tmavou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.

2. Dno formy posypeme nasekanými oříšky a zalijeme je rozpuštěnou tmavou čokoládou se smetanou a dáme ztuhnout do ledničky. Bílou čokoládu přelijeme zbylou vroucí smetanou, rozmícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, a vlijeme ji na ztuhlou vrstvu čokolády s oříšky. Dáme ztuhnout do ledničky a necháme pořádně vychladit, trvá to několik hodin.

3. Ztuhlou čokoládu vyjmeme z formy pomocí fólie a teplým ostrým nožem nakrájíme na jednotlivé řezy.

TIP
Vyzkoušejte různé druhy čokolády s příchutěmi nebo podle vaší chuti připravte tyčinky z mléčné čokolády. Můžete do ní přidat kromě oříšků i různé sušené ovoce, např. pokrájené meruňky, švestky, brusinky, višně atd.


Ovocné müsli s banánovým kefírem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut

* 200 g ovocného müsli (hotový výrobek)
* 400 ml kefíru
* 2 banány
* 1–2 lžičky medu podle chuti, nemusí být

1. Banány oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru. Přilijeme trochu kefíru a banány rozmixujeme. Nakonec dolijeme zbylý vychlazený kefír, přidáme trochu medu a ještě společně promixujeme.

2. Müsli rozdělíme do misek a podáváme přelité banánovým kefírem.

TIP
Podobně jako banánový kefír můžete připravit i kefír s broskvemi, meruňkami či jiným měkkým ovocem. Stejným způsobem vyrobíte i domácí ovocný jogurt.


Zapečené šunkové flíčky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 50–60 minut

* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 400 g šunky od kosti
* 400 g flíčků, nejlépe domácích
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku, mletého
* trochu oleje a strouhanky na vymazání a vysypání zapékací mísy
* 4 vejce
* 200 ml smetany 33%
* pár snítek petrželky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Ve velkém množství osolené vody s lžičkou oleje uvaříme flíčky.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přisypeme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou šunku a vše krátce opečeme.

2. Směs promícháme s uvařenými a scezenými flíčky, osolíme a okořeníme podle chuti. Směs dáme do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut. Vejce rozšleháme se smetanou a solí, zalijeme jimi flíčky a zapečeme dozlatova.

3. Podáváme buď teplé, nebo po vychladnutí nakrájíme na jednotlivé porce a podáváme zastudena ozdobené zelenou petrželkou.

TIP
Do flíčků před zapečením vmíchejte hrst usekané zelené petrželky nebo pažitky či jiných čerstvých zelených natí.


Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.