Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zakončete prázdniny sladkou oslavou pro děti a jejich mlsné jazýčky

  0:39aktualizováno  0:39
Uspořádejte dětem sladkou oslavu před začátkem školního roku. Banánovo-kokosový koláč, churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinové milles feuille jim dá zapomenout na všechny pochyby spojené se začátkem školní docházky.

Churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinou | foto: Carte d´Or

Churros s čokoládovo-pomerančovým krémem a vanilkovou zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 15 minut

Ingredience na 6 porcí:

Na churros:

  • 185 ml vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1/3 lžička soli
  • 150 g hladké mouky

Na čokoládovo-pomerančový krém:

  • 90 g tmavé čokolády (52 až 55 procent obsahu kakaa)
  • 90 ml šlehačky
  • 45 ml vody
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • 750 ml arašídového oleje na smažení
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • pomerančová kůra na ozdobu
  • 6 x 100g porcí (600 g celkem) vanilkové zmrzliny

Příprava:

  1. Začneme čokoládovo – pomerančovým krémem. Smícháme smetanu, vodu a pomerančovou kůru a za stálého míchání přivedeme k varu. Do směsi přidáme nakrájenou čokoládu a kakao a utřeme ji do hladkého krému.
  2. Na churros smícháme vodu, olej a sůl a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme mouku a mícháme směs do hladka. Pak odstavíme z plotny a nachystáme z těsta dvacet tyčinek, přibližně 10 centimetrů dlouhých.
  3. Rozpálíme si olej na 180°C a smažíme tyčinky. Tyčinky by měly být hnědé a křupavé, nejlépe se smaží ve dvou až třech dávkách. Usmažené tyčinky položíme na papírové utěrky a zbavíme je oleje.
  4. Usmažené tyčinky obalujeme v cukru a skořici. Podáváme s teplým čokoládovým krémem a kopečkem vanilkové zmrzliny. Na ozdobu použijeme pomerančové hobliny.

Teplý banánovo-kokosový dort se zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 35 až 40 minut

Teplý banánovo-kokosový koláč s čokoládovou zmrzlinou

Ingredience na 8 porcí:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 115 g cukru krupice
  • 80 g sušeného kokosu
  • 3 středně velké vejce
  • 75 ml kokosového mléka
  • 75 g rozpuštěného rostlinného tuku 
  • 2 velké nebo 3 malé šťouchané banány
  • ¼ lžičky soli

Na ozdobu:

  • 35 g kokosových vloček
  • 8 x 75 g (600 g celkem) čokoládové zmrzliny

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 160 - 180°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
  2. Zvlášť si v jedné míse rozšleháme vejce a přidáme k němu mléko a rostlinný tuk. V druhé míse smícháme všechny zbylé ingredience. Do druhé mísy vmícháme rozšlehané vejce a dobře promícháme, aby se vše spojilo.
  3. Hotovou směs nalijeme na pečící formu a pečeme v troubě 35 – 40 minut.
  4. Kokosové vločky rozprostřeme na tác a pečeme 3 - 4 minuty do zlatova. Hotové vločky necháme vychladnout cca 5 minut a pak je nasypeme na koláč.
  5. Vychladlý koláč krájíme na 8 dílů. Podáváme s kopečkem čokoládové zmrzliny a pečenými kokosovými vločkami.

Sendvič z listového těsta se zmrzlinou

Příprava 15 minut, pečení 6 až 10 minut

Milles Feuille

Ingredience na 6 porcí:

  • 3 ks 30cm x 40cm plátů listového těsta
  • 60 g rostlinného tuku či másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 300 g malin nebo jiného ovoce
  • 600 g zmrzliny dle chuti
  • moučkový cukr na posypání

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 - 190°C. Rozpustíme tuk. Každý z plátů těsta rozdělíme na půl, tak aby každý měl velikost 30 cm x 20 cm, celkem nám vznikne 6 plátů.
  2. Každý plát potřeme tukem, posypeme cukrem a položíme na další plát. Ten také potřeme rostlinným tukem a posypeme cukrem. To opakujeme, až máme všech 6 plátů na sobě a potřeme a posypeme i ten poslední. Nyní rozřízneme pláty na 12 stejných dílů.
  3. Pečeme na pečicím papíře 6 až 10 minut. Pláty by měly být upečeny do zlatova a křupava. Z trouby je raději vytáhneme dříve, pomalu nám dojdou ještě na plechu. Necháme vychladnout.
  4. Servírujeme jako sendvič, kdy mezi dva pláty dáváme zmrzlinu a porci ozdobíme čerstvými malinami nebo jiným ovocem. Hotové sendviče pocukrujeme.

Skvělý dezert neudělá radost jenom vašim dětem, ale i dospělým, jak připomíná Dita P. při ochutnávání čokoládového fondánu:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.