Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zakončete prázdniny sladkou oslavou pro děti a jejich mlsné jazýčky

  0:39aktualizováno  0:39
Uspořádejte dětem sladkou oslavu před začátkem školního roku. Banánovo-kokosový koláč, churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinové milles feuille jim dá zapomenout na všechny pochyby spojené se začátkem školní docházky.

Churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinou | foto: Carte d´Or

Churros s čokoládovo-pomerančovým krémem a vanilkovou zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 15 minut

Ingredience na 6 porcí:

Na churros:

  • 185 ml vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1/3 lžička soli
  • 150 g hladké mouky

Na čokoládovo-pomerančový krém:

  • 90 g tmavé čokolády (52 až 55 procent obsahu kakaa)
  • 90 ml šlehačky
  • 45 ml vody
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • 750 ml arašídového oleje na smažení
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • pomerančová kůra na ozdobu
  • 6 x 100g porcí (600 g celkem) vanilkové zmrzliny

Příprava:

  1. Začneme čokoládovo – pomerančovým krémem. Smícháme smetanu, vodu a pomerančovou kůru a za stálého míchání přivedeme k varu. Do směsi přidáme nakrájenou čokoládu a kakao a utřeme ji do hladkého krému.
  2. Na churros smícháme vodu, olej a sůl a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme mouku a mícháme směs do hladka. Pak odstavíme z plotny a nachystáme z těsta dvacet tyčinek, přibližně 10 centimetrů dlouhých.
  3. Rozpálíme si olej na 180°C a smažíme tyčinky. Tyčinky by měly být hnědé a křupavé, nejlépe se smaží ve dvou až třech dávkách. Usmažené tyčinky položíme na papírové utěrky a zbavíme je oleje.
  4. Usmažené tyčinky obalujeme v cukru a skořici. Podáváme s teplým čokoládovým krémem a kopečkem vanilkové zmrzliny. Na ozdobu použijeme pomerančové hobliny.

Teplý banánovo-kokosový dort se zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 35 až 40 minut

Teplý banánovo-kokosový koláč s čokoládovou zmrzlinou

Ingredience na 8 porcí:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 115 g cukru krupice
  • 80 g sušeného kokosu
  • 3 středně velké vejce
  • 75 ml kokosového mléka
  • 75 g rozpuštěného rostlinného tuku 
  • 2 velké nebo 3 malé šťouchané banány
  • ¼ lžičky soli

Na ozdobu:

  • 35 g kokosových vloček
  • 8 x 75 g (600 g celkem) čokoládové zmrzliny

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 160 - 180°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
  2. Zvlášť si v jedné míse rozšleháme vejce a přidáme k němu mléko a rostlinný tuk. V druhé míse smícháme všechny zbylé ingredience. Do druhé mísy vmícháme rozšlehané vejce a dobře promícháme, aby se vše spojilo.
  3. Hotovou směs nalijeme na pečící formu a pečeme v troubě 35 – 40 minut.
  4. Kokosové vločky rozprostřeme na tác a pečeme 3 - 4 minuty do zlatova. Hotové vločky necháme vychladnout cca 5 minut a pak je nasypeme na koláč.
  5. Vychladlý koláč krájíme na 8 dílů. Podáváme s kopečkem čokoládové zmrzliny a pečenými kokosovými vločkami.

Sendvič z listového těsta se zmrzlinou

Příprava 15 minut, pečení 6 až 10 minut

Milles Feuille

Ingredience na 6 porcí:

  • 3 ks 30cm x 40cm plátů listového těsta
  • 60 g rostlinného tuku či másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 300 g malin nebo jiného ovoce
  • 600 g zmrzliny dle chuti
  • moučkový cukr na posypání

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 - 190°C. Rozpustíme tuk. Každý z plátů těsta rozdělíme na půl, tak aby každý měl velikost 30 cm x 20 cm, celkem nám vznikne 6 plátů.
  2. Každý plát potřeme tukem, posypeme cukrem a položíme na další plát. Ten také potřeme rostlinným tukem a posypeme cukrem. To opakujeme, až máme všech 6 plátů na sobě a potřeme a posypeme i ten poslední. Nyní rozřízneme pláty na 12 stejných dílů.
  3. Pečeme na pečicím papíře 6 až 10 minut. Pláty by měly být upečeny do zlatova a křupava. Z trouby je raději vytáhneme dříve, pomalu nám dojdou ještě na plechu. Necháme vychladnout.
  4. Servírujeme jako sendvič, kdy mezi dva pláty dáváme zmrzlinu a porci ozdobíme čerstvými malinami nebo jiným ovocem. Hotové sendviče pocukrujeme.

Skvělý dezert neudělá radost jenom vašim dětem, ale i dospělým, jak připomíná Dita P. při ochutnávání čokoládového fondánu:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz