Churros s čokoládovo-pomerančovým krémem a vanilkovou zmrzlinou
Příprava 20 minut, pečení 15 minut
Ingredience na 6 porcí:
Na churros:
- 185 ml vody
- 50 ml rostlinného oleje
- 1/3 lžička soli
- 150 g hladké mouky
Na čokoládovo-pomerančový krém:
- 90 g tmavé čokolády (52 až 55 procent obsahu kakaa)
- 90 ml šlehačky
- 45 ml vody
- 2 lžíce kakaa
- ½ lžičky pomerančové kůry
- 750 ml arašídového oleje na smažení
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- pomerančová kůra na ozdobu
- 6 x 100g porcí (600 g celkem) vanilkové zmrzliny
Příprava:
- Začneme čokoládovo – pomerančovým krémem. Smícháme smetanu, vodu a pomerančovou kůru a za stálého míchání přivedeme k varu. Do směsi přidáme nakrájenou čokoládu a kakao a utřeme ji do hladkého krému.
- Na churros smícháme vodu, olej a sůl a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme mouku a mícháme směs do hladka. Pak odstavíme z plotny a nachystáme z těsta dvacet tyčinek, přibližně 10 centimetrů dlouhých.
- Rozpálíme si olej na 180°C a smažíme tyčinky. Tyčinky by měly být hnědé a křupavé, nejlépe se smaží ve dvou až třech dávkách. Usmažené tyčinky položíme na papírové utěrky a zbavíme je oleje.
- Usmažené tyčinky obalujeme v cukru a skořici. Podáváme s teplým čokoládovým krémem a kopečkem vanilkové zmrzliny. Na ozdobu použijeme pomerančové hobliny.
Teplý banánovo-kokosový dort se zmrzlinou
Příprava 20 minut, pečení 35 až 40 minut
Ingredience na 8 porcí:
- 200 g hladké mouky
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
- 115 g cukru krupice
- 80 g sušeného kokosu
- 3 středně velké vejce
- 75 ml kokosového mléka
- 75 g rozpuštěného rostlinného tuku
- 2 velké nebo 3 malé šťouchané banány
- ¼ lžičky soli
Na ozdobu:
- 35 g kokosových vloček
- 8 x 75 g (600 g celkem) čokoládové zmrzliny
Příprava:
- Troubu si předehřejeme na 160 - 180°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Zvlášť si v jedné míse rozšleháme vejce a přidáme k němu mléko a rostlinný tuk. V druhé míse smícháme všechny zbylé ingredience. Do druhé mísy vmícháme rozšlehané vejce a dobře promícháme, aby se vše spojilo.
- Hotovou směs nalijeme na pečící formu a pečeme v troubě 35 – 40 minut.
- Kokosové vločky rozprostřeme na tác a pečeme 3 - 4 minuty do zlatova. Hotové vločky necháme vychladnout cca 5 minut a pak je nasypeme na koláč.
- Vychladlý koláč krájíme na 8 dílů. Podáváme s kopečkem čokoládové zmrzliny a pečenými kokosovými vločkami.
Sendvič z listového těsta se zmrzlinou
Příprava 15 minut, pečení 6 až 10 minut
Ingredience na 6 porcí:
- 3 ks 30cm x 40cm plátů listového těsta
- 60 g rostlinného tuku či másla
- 60 g moučkového cukru
- 300 g malin nebo jiného ovoce
- 600 g zmrzliny dle chuti
- moučkový cukr na posypání
Příprava:
- Troubu si předehřejeme na 170 - 190°C. Rozpustíme tuk. Každý z plátů těsta rozdělíme na půl, tak aby každý měl velikost 30 cm x 20 cm, celkem nám vznikne 6 plátů.
- Každý plát potřeme tukem, posypeme cukrem a položíme na další plát. Ten také potřeme rostlinným tukem a posypeme cukrem. To opakujeme, až máme všech 6 plátů na sobě a potřeme a posypeme i ten poslední. Nyní rozřízneme pláty na 12 stejných dílů.
- Pečeme na pečicím papíře 6 až 10 minut. Pláty by měly být upečeny do zlatova a křupava. Z trouby je raději vytáhneme dříve, pomalu nám dojdou ještě na plechu. Necháme vychladnout.
- Servírujeme jako sendvič, kdy mezi dva pláty dáváme zmrzlinu a porci ozdobíme čerstvými malinami nebo jiným ovocem. Hotové sendviče pocukrujeme.
Skvělý dezert neudělá radost jenom vašim dětem, ale i dospělým, jak připomíná Dita P. při ochutnávání čokoládového fondánu:
18. října 2013 |