Chřestové menu: fajnová zelenina s vejcem, po asijsku nebo jako štrúdl

Chřestová sezona je v plném proudu a původně tradiční české a moravské zelenině přichází na chuť stále více mlsných jazýčků. Vyzkoušejte si menu podle zkušených šéfkuchařů, kteří své kulinární umění předvádějí právě teď na gastronomickém festivalu věnovaném právě delikátnímu "šparglu".

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou | foto: www.chrestfest.cz

Předkrm: Bylinkový chřest s pošírovaným biovejcem a celerovou strouhankou

Jak jej připravuje šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková

  • 3 kousky zeleného chřestu
  • tymián
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • olej
  • 5 g másla

1. Ze tří kousků zeleného chřestu odkrojíme dřevnatý konec, svážeme je provázkem k sobě spolu s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3–5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro zachování zelené barvy.

Kam na chřest?

Pokud se vám nechce vařit, můžete se vydat na gastronomický festival Chřestfest, který probíhá ve 23 vybraných restauracích v Praze, Brně, Českém Krumlově a Doksech až do 19. května 2013. 

2. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody dáme vařit rozklepnuté vajíčko tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem, to znamená asi na 2 až 3 minuty.

3. Na celerovou strouhanku potřebujeme 100 g celeru, který nastrouháme nahrubo a osmažíme v oleji, necháme okapat a vychladit.

4. Na talíř poklademe teplý chřest (bez provázku a bylinek), pokapeme máslem, na chřest položíme vajíčko, které nařízneme, aby trošku vytekl žloutek a posypeme rozdrobeným smaženým celerem.

Hlavní chod: Restovaný chřest s krevetami Pad Nor Mai Farang

Restovaný chřest s tygřími krevetami Pad Nor Mai Farang

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Modrý zub Keosouvannasan Khamteum 

  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, oloupané a namleté
  • 300 g mladého chřestu, nakrájeného na kousky
  • 5 krevet (cca 150 g), očištěných, bez ocásků
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek thajského kuřecího vývaru
  • 1 lžička rozmíchaného kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička bílého pepře

1. Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej horký, přidáme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, zhruba 1 minutu.

2. Na pánev vložíme chřest a krevety a restujeme, dokud chřest nezkřehne a krevety nezrůžoví (zhruba 3–4 minuty).

3. Pak přidáme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a cukr a restujeme. Poté přilijeme thajský kuřecí vývar a směs kukuřičného škrobu a vaříme 1 minutu.

4. Servírujeme na talíř.

Dezert: Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřestový závin s jahodami a šlehačkou

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Ambroisie Ondřej Rais

  • 400 g nakrájených jahod
  • 400 g vařeného chřestu
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • mletá skořice na dochucení
  • 500 g listového těsta
  • žloutek na potření
  • hrst čerstvé máty + na ozdobu

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru

1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm kousky chřestu.

2. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, potom přidáme jahody, mandle a dochutíme cukrem a skořicí.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na dva pláty, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme jako jablečný štrúdl. Zpracujeme suroviny na drobenku.

4. Závin potřeme žloutkem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

5. Přidáme nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvaříme (bude to trvat asi 20 minut) a poté dochutíme nasekanou mátou.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...