Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestové menu: fajnová zelenina s vejcem, po asijsku nebo jako štrúdl

aktualizováno 
Chřestová sezona je v plném proudu a původně tradiční české a moravské zelenině přichází na chuť stále více mlsných jazýčků. Vyzkoušejte si menu podle zkušených šéfkuchařů, kteří své kulinární umění předvádějí právě teď na gastronomickém festivalu věnovaném právě delikátnímu "šparglu".

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou | foto: www.chrestfest.cz

Předkrm: Bylinkový chřest s pošírovaným biovejcem a celerovou strouhankou

Jak jej připravuje šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková

  • 3 kousky zeleného chřestu
  • tymián
  • 1 vejce
  • 100 g celeru
  • olej
  • 5 g másla

1. Ze tří kousků zeleného chřestu odkrojíme dřevnatý konec, svážeme je provázkem k sobě spolu s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3–5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro zachování zelené barvy.

Kam na chřest?

Pokud se vám nechce vařit, můžete se vydat na gastronomický festival Chřestfest, který probíhá ve 23 vybraných restauracích v Praze, Brně, Českém Krumlově a Doksech až do 19. května 2013. 

2. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody dáme vařit rozklepnuté vajíčko tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem, to znamená asi na 2 až 3 minuty.

3. Na celerovou strouhanku potřebujeme 100 g celeru, který nastrouháme nahrubo a osmažíme v oleji, necháme okapat a vychladit.

4. Na talíř poklademe teplý chřest (bez provázku a bylinek), pokapeme máslem, na chřest položíme vajíčko, které nařízneme, aby trošku vytekl žloutek a posypeme rozdrobeným smaženým celerem.

Hlavní chod: Restovaný chřest s krevetami Pad Nor Mai Farang

Restovaný chřest s tygřími krevetami Pad Nor Mai Farang

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Modrý zub Keosouvannasan Khamteum 

  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, oloupané a namleté
  • 300 g mladého chřestu, nakrájeného na kousky
  • 5 krevet (cca 150 g), očištěných, bez ocásků
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek thajského kuřecího vývaru
  • 1 lžička rozmíchaného kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička bílého pepře

1. Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej horký, přidáme česnek a restujeme, dokud nezačne vonět, zhruba 1 minutu.

2. Na pánev vložíme chřest a krevety a restujeme, dokud chřest nezkřehne a krevety nezrůžoví (zhruba 3–4 minuty).

3. Pak přidáme sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a cukr a restujeme. Poté přilijeme thajský kuřecí vývar a směs kukuřičného škrobu a vaříme 1 minutu.

4. Servírujeme na talíř.

Dezert: Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřestový závin s jahodami a šlehačkou

Jak jej připravuje šéfkuchař restaurace Ambroisie Ondřej Rais

  • 400 g nakrájených jahod
  • 400 g vařeného chřestu
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • mletá skořice na dochucení
  • 500 g listového těsta
  • žloutek na potření
  • hrst čerstvé máty + na ozdobu

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru

1. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm kousky chřestu.

2. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, potom přidáme jahody, mandle a dochutíme cukrem a skořicí.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na dva pláty, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme jako jablečný štrúdl. Zpracujeme suroviny na drobenku.

4. Závin potřeme žloutkem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

5. Přidáme nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvaříme (bude to trvat asi 20 minut) a poté dochutíme nasekanou mátou.

Autor:






Nejčtenější

Roman Šmucler přichází se soutěží Nejchytřejší Čech
Jak zlepšit chrup Čechů, poradí v Rozstřelu nový šéf stomatologické komory

Chce přispět ke kvalitnější péči pro pacienty, i proto se podle svých slov stal prezidentem České stomatologické komory. Jak toho chce docílit a v čem má podle...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.