Chřestová polévka s pórkem
Ingredience pro 4 osoby:
- 400 g chřestu
- 1 pórek
- 1 velká brambora
- 1 lžíce másla
- muškátový oříšek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- krutony k podávání
Pracovní postup:
- Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a nakrájíme na menší kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme, zbavíme oschlých listů a nakrájíme na větší kousky.
- Do hrnce nalijeme vodu, lehce osolíme a vložíme do něj chřest a bramboru. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 8 až 10 minut.
- Na lžíci másla ve větším hrnci orestujeme nakrájený pórek. Pak k němu přilijeme uvařený chřest s bramborou i vodou (několik chřestových hlaviček vyjmeme a dáme stranou), ve které se vařily. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a krátce povaříme.
- Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku podáváme ozdobenou chřestovými hlavičkami a krutony.
Tip: Do polévky můžete nakonec vmíchat několik lžic zakysané smetany.
Chřestová frittata se sýrem
Ingredience pro 2 osoby:
- 300 g chřestu
- 100 g sušené šunky
- 4 vejce
- 250 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
- sůl a mletý pepř
- řepkový olej
Pracovní postup:
- Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme stranou.
- Šunku nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme najemno. Vejce prošleháme se solí, pepřem a 2/3 strouhaného sýra.
- Na pánvi, kterou je možné vložit do trouby, rozpálíme olej, poklademe ji šunkou a chřestem a zalijeme rozšlehaným vejcem se sýrem.
- V předehřáté troubě zapékáme frittatu asi 7 minut, vejce musejí být tuhá a povrch zlatavý.
- Před podáváním posypeme zbylým strouhaným sýrem.
Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem
Ingredience pro 4 osoby:
- 400 g těstovin (pappardelle)
- 300 g chřestu
- 200 g mraženého hrášku
- 200 g parmazánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Pracovní postup:
- Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody al dente. Můžeme do vody kápnout trochu oleje, nebudou se lepit.
- Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Ke konci přidáme asi na minutu mražený hrášek. Pak zeleninu slijeme, propláchneme studenou vodou a chřest nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.
- Parmazán nastrouháme nahrubo.
- Hotové těstoviny slijeme, promícháme s chřestem, hráškem a lžící oleje. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme strouhaným parmazánem.