Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

  9:58aktualizováno  9:58
Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji nevyužít. Ať už si domů donesete bílý, nebo zelený, doslova za pár minut můžete servírovat božskou krmi.

Chřestová sezona je tady! | foto: Profimedia.cz

Chřestová polévka s pórkem

Ingredience pro 4 osoby:

Chřestová polévka s pórkem
  • 400 g chřestu
  • 1 pórek
  • 1 velká brambora
  • 1 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • krutony k podávání

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a nakrájíme na menší kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme, zbavíme oschlých listů a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, lehce osolíme a vložíme do něj chřest a bramboru. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 8 až 10 minut.
  3. Na lžíci másla ve větším hrnci orestujeme nakrájený pórek. Pak k němu přilijeme uvařený chřest s bramborou i vodou (několik chřestových hlaviček vyjmeme a dáme stranou), ve které se vařily. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a krátce povaříme.
  4. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku podáváme ozdobenou chřestovými hlavičkami a krutony.

Tip: Do polévky můžete nakonec vmíchat několik lžic zakysané smetany.

Chřestová frittata se sýrem

Ingredience pro 2 osoby:

Chřestová fritatta se sýrem
  • 300 g chřestu
  • 100 g sušené šunky
  • 4 vejce
  • 250 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
  • sůl a mletý pepř
  • řepkový olej

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme stranou.
  2. Šunku nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme najemno. Vejce prošleháme se solí, pepřem a 2/3 strouhaného sýra.
  3. Na pánvi, kterou je možné vložit do trouby, rozpálíme olej, poklademe ji šunkou a chřestem a zalijeme rozšlehaným vejcem se sýrem.
  4. V předehřáté troubě zapékáme frittatu asi 7 minut, vejce musejí být tuhá a povrch zlatavý.
  5. Před podáváním posypeme zbylým strouhaným sýrem.

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem

Ingredience pro 4 osoby:

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem
  • 400 g těstovin (pappardelle)
  • 300 g chřestu
  • 200 g mraženého hrášku
  • 200 g parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody al dente. Můžeme do vody kápnout trochu oleje, nebudou se lepit.
  2. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Ke konci přidáme asi na minutu mražený hrášek. Pak zeleninu slijeme, propláchneme studenou vodou a chřest nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.
  3. Parmazán nastrouháme nahrubo.
  4. Hotové těstoviny slijeme, promícháme s chřestem, hráškem a lžící oleje. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme strouhaným parmazánem.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Chřest




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.