Uvařte si na kocovinu chřestovou polévku

Uvařte si na kocovinu chřestovou polévku | foto: Profimedia.cz

Chřest zmírňuje kocovinu a ochrání jaterní buňky

  • 9
Hrnek silné kávy, kyselé okurky, šumivý acylpirin. Existuje mnoho "babských" rad a pověr, jak si poradit s kocovinou. Teď je na světě skutečně vědecká rada: na kocovinu zabere chřest.

Korejští experti analyzovali účinky chřestu nejen na játrech laboratorních krys, ale i na lidech. Při přidání výtažku z chřestu do jaterních buněk zjistili, že chřest je bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují funkci klíčových enzymů odbourávajících alkohol po přehnaném pití.

V informačním experimentu pak dobrovolníci, kteří pili nápoj obsahující výtažek z chřestu, nahlásili méně kocovinových příznaků.

Výsledky výzkumu vědců z institutu Medical Science a národní univerzity Cheju v Jižní Koreji byly publikovány v časopise Food Science.

Rychlá chřestová polévka

700 g chřestu
850 ml zeleninového vývaru
25 g másla
2 cibule
sůl a pepř na dochucení

Příprava:
Na rozehřátém másle usmažte jemně nakrájenou cibulku a pokrájené stonky chřestu, poté plamen stáhněte a poduste chřest ještě zhruba pět minut do změknutí. Přilijte vývar, přiveďte k varu a pět minut zlehka povařte. Poté polévku rozmixujte na hladký krém a osolte a opepřete dle chuti.

Chřest ochrání jaterní buňky

"Buněčné toxicity byly značně zmírněny v důsledku léčby extraktem z chřestových výhonků a listů," řekl vedoucí výzkumu B.Y. Kim ve zprávě pro Institute of Food Technologists.

"Tyto výsledky poskytují důkazy, jak biologické funkce chřestu mohou pomoci zmírnit alkoholovou kocovinu a ochránit jaterní buňky."

Pokud nemáte chřestový extrakt zrovna po ruce, což většina lidí opravdu nemá, nepanikařte. Protikocovinové vlastnosti chřestu jsou podle vědců přítomny v celé této zelenině a zůstávají stabilní dokonce i po vaření a po úpravách ve vysokých teplotách.

Co se děje při kocovině

Přehnané pití alkoholu (etanolu) vede k několika nepříjemným fyzickým i duševním příznakům včetně celkové vyčerpanosti, žízni, bolestem hlavy, nevolnosti, zvracení a podobně. Navíc samotný etanol a acetaldehyd (metabolit vyprodukovaný během odbourávání etanolu) může způsobit množství toxických následků, a to především v játrech, což může vést k trvalému poškození jater.

Kocovina jsou vlastně vedlejší účinky konzumace alkoholu a chemické reakce organismu na jeho odbourávání. Tělo při tom využívá velké množství vody, minerálů a vitamínů, především vitamínu C.

Zpracování alkoholu stojí tělo značné množství energie. Jaterní buňky během odbourávání alkoholu z organismu neprodukují glukózu, což může vést k poklesu hladiny krevního cukru. Výsledkem je pak špatná nálada a podráždění.

Za nepříjemnými intenzivními bolestmi hlavy stojí roztahování buněk, které zapříčiňuje rozpínání mozku. Alkohol rovněž nepříznivě působí na motorické centrum, což se projevuje typickým motáním a točením hlavy.

Mnohem závažnější účinky než etanol má však acetaldehyd, který vzniká účinkem alkoholdehydrogenázy především v játrech.

"Dva klíčové enzymy, alkoholdehydrogenáza (ADH) a acetaldehyddehydrogenáza (ALDH) rychle metabolizují etanol na netoxický acetát", odborně vysvětlil doktor Deokbae Park, profesor medicíny z národní univerzity Cheju v Jižní Koreji.

"Naše studie se jednoduše zaměřila na nalezení jakékoli potraviny, která by pomohla odbourat etanol stimulováním těchto dvou klíčových enzymů," dodal doktor Park.

Král zeleniny

Labužníci chřestu přezdívají král zeleniny, nejen pro jeho lahodnou chuť, ale také pro léčivé a regenerační účinky, jež jsou známé už tisíce let. Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, draslíku, vlákniny a vitamínů B6, B1 thiaminu a A. Známé jsou rovněž jeho protirakovinové, protiplísňové, protizánětlivé a močopudné účinky.

Na světe existuje asi 300 druhů této zeleniny. Často používaný je především ve francouzské kuchyni, o jeho popularitu v této zemi se zasloužil Ludvík XIV., který nechal ve Versailles založit chřestové plantáže.

Chřest ale původně pochází z Orientu a nejstarší doklady o něm můžeme nalézt již v egyptských spisech starých 4 500 let. Pro jeho falickou podobu staří Řekové a Římané považovali chřest za účinné afrodiziakum.

Rady při kocovině

* Nikdy nepijte alkohol na prázdný žaludek. Jídlo ho částečně absorbuje a alkohol se nedostane tak rychle do mozku.

* Vyhněte se bublinkovým nápojům jako je šampaňské nebo likéry mixované s perlivými nápoji.

* Pijte pomalu a mezi alkoholickými drinky si vždy dejte sklenku vody.
Při kocovině popíjejte pomerančový nebo rajčatový džus, ty pomáhají tělu odbourat rychleji alkohol.

* Nejvhodnějšími potravinami při kocovině jsou vejce, pečivo, banány, med a chřest.

* Vyhněte se kávě a nápojům obsahujícím kofein, které sice tlumí únavu, ale výrazně podporují dehydrataci organismu.

* Pozor na následný přísun alkoholu, tak zvaný "vyprošťovák". Ten sice utlumí příznaky aktuální kocoviny, ale hrozí kombinovaná otrava (etanol + acetaldehyd) s mnohem horšími následky. Potřeba alkoholu při kocovině je navíc příznakem závislosti na etanolu.