Slaný koláč s chřestem a šunkou
Ingredience:
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 300 g chřestu, ideálně půl na půl bílého a zeleného
- 150 g šunky
- 2 vejce
- 80 ml zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Těsto rozbalíme a plát přeneseme na menší plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem tak, aby těsto přesahovalo trochu přes okraj. Propícháme ho vidličkou, poklademe předvařeným chřestem (viz předchozí recepty), nakrájenou šunkou a asi pět minut předpečeme v troubě předehřáté na 190 °C.
- Mezitím prošleháme vejce a zakysanou smetanu, dochutíme solí a pepřem a vzniklou směsí přelijeme koláč. Pečeme ještě asi patnáct až dvacet minut dozlatova.
- Podáváme teplý nebo vychladlý.
Tip: Koláč můžete posypat nastrouhaným sýrem, místo klasické dušené šunky zkuste použít třeba libovější anglickou slaninu nebo pikantní salám.