Chřestové lasagne
Ingredience na 4 porce:
- 1 balení těstovin na lasagne
- 250 g zeleného chřestu
- 120 g strouhaného parmazánu
- 100 g ricotty
- 3 lžíce másla + na vymazání pekáčku
- 3-4 lžíce hladké mouky
- 750 ml mléka
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka mleté skořice
Pracovní postup:
- Zelený chřest nakrájejte na špalíčky, konce odřízněte a využijte třeba při přípravě polévky. Hlavičky dejte stranou. V kastrůlku přivedeme k varu lehce osolenou vodu, chřest pár minut povaříme, hlavičky přidáme později, aby se nerozvařily.
- Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo, opražíme na něm mouku a za stálého míchání zalijeme částí mléka. Necháme trochu zhoustnout a postupně přilijeme zbylé mléko, ochutíme solí, pepřem a skořicí. Zmírníme plamen a vaříme asi patnáct minut. Odstavíme. Do vychladlého bešamelu vmícháme ricottu.
- Pekáček vymažeme máslem, na dno položíme několik plátků lasagní, přelijeme částí bešamelu, poklademe nakrájeným chřestem, posypeme trochou sýra pokračujeme tak ve vrstvách. Nakonec si necháme dva tři plátky lasagní, přelijeme je zbytkem omáčky a posypeme sýrem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi dvacet minut, nakrájíme na porce a podáváme. Před podáváním můžeme posypat nasekanými bylinkami.