Frittata s bílým a zeleným chřestem
Ingredience na 2 porce:
- po 5 ks bílého a zeleného chřestu
- 4 vejce
- 2 hrsti strouhaného uzeného sýra
- 2-3 vařené brambory
- 1/2 červené papriky
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- petrželka nebo pažitka na ozdobu
Tři důvody, proč jíst chřest |
Pracovní postup:
- Bílý chřest oloupeme škrabkou na brambory a odlomíme spodní třetinu stonku. Odstraněné části dáme stranou a využijeme třeba při přípravě vývaru na polévku.. V lehce osolené vodě povaříme bílý chřest asi pět minut, pak přidáme zelený, necháme přejít varem a ihned přecedíme a zchladíme studenou vodou. Pak chřest nakrájíme na kousky.
- Vejce v misce prošleháme se solí a pepřem. Vmícháme strouhaný sýr.
- Vařené brambory pokrájíme na plátky, papriku zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky.
- Na pánvi, kterou je možné použít do trouby, rozpálíme trochu olivového oleje, opečeme na něm plátky brambor, přidáme kousky papriky, chřest a hned přelijeme vaječnou směsí.
- Počkáme, až vajíčka začnou tuhnout, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi tři minuty dozlatova.
- Frittatu před podáváním posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Tip: Do vajíčkové směsi můžete přidat špetku muškátového oříšku nebo provensálského koření, frittata bude voňavější. Místo strouhaného uzeného sýra zkuste použít čerstvý kozí sýr nebo fetu.