Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tichý zabiják cholesterol. Kvůli mrtvici zemře v Česku denně 27 lidí

aktualizováno 
Tělo se bez něj neobejde, ovšem zároveň mu může pomoci do hrobu. Cholesterol nám pomáhá při tvorbě hormonů a vitaminu D, je však také jedním z hlavních faktorů, které mohou stát za cévní mozkovou příhodou. Té v Česku každý rok podlehne téměř 10 tisíc lidí.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mrtvice je celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí. Jen v Česku každoročně zemře na cévní mozkovou příhodu téměř stejně tolik lidí, jaký je počet obyvatel Nového Města na Moravě – tedy zhruba 10 tisíc. Na světě jí podlehne každých 40 vteřin jeden člověk.

Domácí lékař

„Pokud dostanete mrtvici jednou, je tu dvacetiprocentní riziko, že nepřežijete. Pokud ji dostanete podruhé, riziko stoupá na 40 procent,“ upozorňuje primář Aleš Tomek z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Jedním z faktorů, který může výrazně přispět k mozkové příhodě, je i množství cholesterolu v našem těle. Kdesi v laickém povědomí většiny z nás přitom dřímá informace o tom, že s cholesterolem to není tak jednoduché. Že existuje dobrý cholesterol, ale také jeden nebezpečný.

Ten lékaři označují jako LDL cholesterol a obecně lze říct, že čím méně ho máte v krvi, tím lépe. Právě tento tichý zabiják je hlavním viníkem vzniku a postupu tepenného kornatění neboli aterosklerózy. A právě v souvislosti s ní je spojitost mezi cholesterolem a mrtvicí. Na stěně tepny, kterou postihne ateroskleróza, se snadno vytvářejí krevní sraženiny, které mohou následně zablokovat přívod krve a kyslíku do orgánů.

Rychlost, s jakou v případě akutní cévní mozkové příhody dochází k trvalému poškození organismu, je děsivá. „Každou minutu odumírá pacientovi v mozku téměř dva miliony neuronů, které se už nikdy neobnoví,“ vysvětluje Aleš Tomek.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celé republiky.

Prevence zcela selhává

Dobrou zprávou je, že za posledních 30 let počet úmrtí na cévní mozkové příhody v Česku klesl o sedmdesát procent. Ovšem mohlo by být ještě lepší. Za příznivými čísly podle lékařů nestojí fakt, že by lidé více dbali o svou životosprávu, a tím mrtvici předcházeli. 

„Počet iktů (jiný výraz pro cévní mozkovou příhodu či mrtvici, pozn. red.) je plus minus stále stejný. Ovšem díky moderním způsobům léčby a moderní lékařské péči nedochází k tolika úmrtím. Prevence však zatím naprosto selhává,“ říká Michal Vráblík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.

Na vině jsou především dva faktory. Prvním a nezpochybnitelným je, že Češi zatím stále ve velkém nepodléhají trendu zdravé výživy a o svůj jídelníček a životní styl příliš nepečují. Dalším vážným problémem je, že vysokou hladinu cholesterolu, který diagnózu významně ovlivňuje ještě spolu s kouřením, vysokým krevním tlakem a obezitou, mnohdy nevnímáme jako problém, neboť o ní jednoduše nevíme.

Pozor na skryté tuky

Jestliže má někdo z vaší rodiny vysoký cholesterol, je docela pravděpodobné, že podobný problém budete mít jednou i vy. Měli byste proto trvat na tom, aby se během preventivních prohlídek obvodní lékař na tuto věc zaměřil a neopomněl krevní obraz. 

Fakta o mrtvici

- Každé 4 vteřiny někoho na světě zasáhne mrtvice.

- Až 70 procent pacientů se zcela zotaví, pokud se začnou léčit do jedné hodiny od chvíle, kdy zpozorují první příznaky.

- Více než 70 procent Čechů správně nerozpozná příznaky mrtvice – těmi hlavními jsou pokles ústního koutku, slabost končetin a náhle vzniklá porucha řeči.

- Více než 80 procent cévních mozkových příhod lze předejít prevencí a kontrolou hladiny cholesterolu v krvi.

Odborníci však apelují i na samotné obvodní lékaře, aby při zjištění vysokých krevních hodnot cholesterolu nezůstali pouze u toho, že své pacienty poučí o zdravém životním stylu a významu správné stravy.

Nasazení vhodných léků bývá často nutností. Čeští lékaři mají v současnosti k dispozici celou řadu léčiv, která dokáží hladinu cholesterolu snižovat. Pokud jde o stravu, nutriční terapeutka Věra Boháčová doporučuje vyvarovat se zejména méně zjevným nebezpečím v podobě skrytých tuků. Ty se v nadměrném množství objevují hlavně v trvanlivém, ale i ve voňavém rozpékaném pečivu.

Varuje také před exotickými tuky, které se v posledních letech usadily v českých kuchyních. „Obrovský problém je kokosový nebo palmojádrový olej, které obsahují devadesát procent nasycených tuků, jejichž příjem je naopak zapotřebí snižovat,“ vysvětluje.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Pět věcí, kterých se vyvarovat, abyste neonemocněla vaginální mykózou

Ilustrační fotografie

Léto je nejčastějším obdobím, kdy ženy bojují s vaginální mykózou. Toto nepříjemné onemocnění postihne za život téměř...

Dětí s psychickými potížemi přibývá. Chybí nám odborníci, řekl lékař

Ilustrační fotografie

Deprese, bipolární porucha a další duševní nemoci se netýkají pouze dospělých, ale také dětí. Navíc je nyní postihují v...

Karcinogenní akrylamid: pozor na připálenou kůrku i snídaňové cereálie

Chléb s tmavou kůrkou sice vypadá lákavě, ale právě ten si nekupujte. Raději si...

Také si z pečiva nebo hranolků vybíráte ty nejvíce propečené? Raději byste měli sáhnout po světlých kouscích. Nejsou...



Najdete na iDNES.cz