Poradnu Ivy Málkové najdete ZDE |
Jinými slovy, nenamlouvejte si, že za půl roku zhubnete o pět konfekčních velikostí, protože to byste nejspíše vzdali.
Leden
"První sousta vychutnáte, další jsou už jenom setrvačnost," říká Iva Málková.
Mnoho lidí s nadváhou jí velmi rychle. Dávají si do úst velká sousta, rychle je polykají a myslí si, že čím méně času jídlu věnují, tím méně ho snědí. Ostatně, kdo nezažil situaci, kdy je ten, kdo první dojí, označen jako "král".
Přitom správně je to naopak, jíst se má pomalu. Zkuste se proto na jídlo soustředit, nedělejte při něm tisíce jiných činností. Jezte pomaleji, než jste zvyklí, vychutnejte si jídlo plnými doušky. Už to by vás mohlo přimět k tomu, že toho sníte méně.
Pokuste se jíst jen polovinu toho, na co jste byli zvyklí. Vezměte si místo dvou rohlíků jeden, v restauraci nebo v jídelně v práci si řekněte o dva knedlíky místo čtyř, pizzu si dejte s někým na půl. Pijete pivo? Tak si také místo dvou dejte jen jedno.
Hubnutí ovšem neznamená hladovění. Neochuzujte se o požitek z jídla - naopak. "Heslo tohoto měsíce - Jezte pomalu, a tudíž méně - by vás mělo přivést zhruba k úbytku půl kila za týden. Výjimku tvoří zelenina, v jejíž konzumaci se vůbec neomezujte," upřesňuje Iva Málková. Zároveň se už v lednu začněte víc hýbat: ideální je nějaké účinné cvičení třikrát týdně.
Únor
"Spřátelte se s kilojouly," radí Iva Málková. Neboli počítejte, kolik toho sníte. Už jste se nejspíše odnaučili jíst bezmyšlenkovitě a jíte méně a naopak se více hýbete. Pokuste se trošku zorientovat v energetických hodnotách potravin.
Jen pro představu: zatímco zelenina má v průměru 120 kilojoulů na deset deka, i libové hovězí maso až 1000, uzeniny kolem 2000 a tuky až 3600. Pokud chcete hubnout půl kila týdně, což je optimální, měli by muži přijmout denně nejvýše pět až osm tisíc kJ, ženy čtyři až šest tisíc.
Březen
Nyní byste se měli naučit sestavit si zdravý a nízkokalorický jídelníček. "Měl by obsahovat všechny základní živiny ve správném poměru, dále vitaminy, minerály, vlákninu a dva až tři litry nekalorických tekutin," vysvětluje Iva Málková.
Dr. Málková přijde |
Konzumovat byste měli tedy především potraviny energeticky méně vydatné, zato však biologicky cenné. Naopak zařazujte čím dál více zeleniny a celozrnných obilovin.
Bílkoviny jsou potřeba stále, ale lepší než uzeniny a tučné maso jsou ty ukryté v mase libovém, ideálně drůbežím, rybím a králičím, a také v mléčných výrobcích, nikoli však smetanových jogurtech. Jezte pravidelně, nejlépe pětkrát denně.
TŘI NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI HUBNUTÍ 1. Nereálná předsevzetí Chyba Jak se jí vyhnout 2. Víra v zázraky Chyba Jak se jí vyhnout 3. Výmluvy Chyba Jak se jí vyhnout |