Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete shodit vánoční kila? Dejte si salát nebo těstoviny

  2:44aktualizováno  2:44
Není bramborový salát jako bramborový salát. Ten, který jste si nakládali na Štědrý den k porci obalovaného kapra, už možná nebudete chtít celý rok vidět. Pokud se po svátcích cítíte těžce a bojíte se postavit na váhu, zkuste třeba lehký bramborový salát, těstoviny s rajčaty a brusinkami nebo lososové placičky se salátem.

Jsou vám po svátcích malé kalhoty? Odlehčete jídelníček. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Lehký bramborový salát s okurkami a brusinkami

Lehký bramborový salát s okurkou a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut

  • 500 g malých brambor
  • 1 malá cibule
  • 4 - 5 lžic sušených brusinek
  • ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 4 lžíce jablečné šťávy
  • 1 salátová okurka
  • sůl
  • 150 g jogurtu (0,1 % tuku)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • pepř, kmín
  • 1 svazek petrželky
  • 1 lžíce vlašských ořechů

1. Brambory odrhneme a vaříme ve slupce 15 až 20 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Brusinky nasekáme nahrubo. Z omytého citronu ostrouháme najemno kůru a vymačkáme šťávu.
2. Citronovou kůru a šťávu smícháme s cibulí, brusinkami a jablečnou šťávou. Vše přivedeme k varu a poté sejmeme z plotýnky.
3. Okurku oloupeme a rozkrojíme podélně na čtvrtky. Semínka odstraníme a čtvrtky okurky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme brusinky, jogurt a slunečnicový olej. Ochutíme pepřem, solí a špetkou kmínu. Petrželku omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme nahrubo. Na suché pánvi opékáme posekané ořechy, až se rozvoní.
4. Brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupáme a pokrájíme na tenké plátky. Zlehka smícháme s okurkou, petrželkou a jogurtovou omáčkou. Salát podáváme posypaný ořechy.

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut

  • 400 g tagliatelle (italských těstovin)
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g cherry rajčátek
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 90 g celých sušených brusinek
  • 100 ml vermutu Noilly Prat
  • 100 g rukoly
  • 60 g parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle pokynů na obalu v dostatečném množství vařicí osolené vody. Mezitím oloupáme a jemně nasekáme česnek. Rajčata omyjeme a některá rozpůlíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Prohodíme na něm rajčata a česnek. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme brusinky. Podlijeme vermutem a necháme 2 až 3 minuty vařit.
3. Těstoviny slijeme, přidáme je k rajčatům na pánvi a promícháme.
4. Očistíme, omyjeme a osušíme rukolu, položíme ji na talíř a na ni nandáme porci těstovin s rajčatovou směsí. Ihned servírujeme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu.

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Množství: 4 osoby
Doba přípravy: 40 minut

  • 3 šalotky
  • 2 malé salátové okurky
  • 1 svazek kopru
  • 250 g plnotučného jogurtu (3,5 %)
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ čajové lžičky soli
  • pepř
  • 1 čajová lžička cukru
  • 500 g lososového filetu bez kůže
  • 3 - 4 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 100 g celých sušených brusinek

1. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Oloupeme okurku a poté škrabkou okrajujeme kolem dokola dlouhé plátky, jako když loupeme jablka. Semínka vyhodíme. Omyjeme kopr, osušíme jej a lístečky zdrhneme ze stonku, pár snítek uschováme na ozdobu. Kopr nasekáme najemno.
2. Promícháme jogurt a mléko a polovinu cibule, polovinu kopru a polovinu citronové šťávy. Osolíme, opepříme a osladíme.
3. Omyjeme lososa, osušíme jej a nakrájíme na malé kostky. 2/3 lososa, zbylou cibuli, strouhanku, vejce a zbytek citronové šťávy rozšleháme v mixéru, pak smícháme se zbytkem kopru a lososových kostek. Osolíme a opepříme. Z hmoty vytvoříme 12 placiček.
4. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a placičky v něm pečeme z obou stran asi 4 - 5 minut dozlatova.
5. Smícháme okurku a brusinky a pokapeme dresinkem. Salát ozdobíme zbylými snítkami kopru a podáváme spolu s lososovými placičkami.

Autor:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.

Najdete na iDNES.cz