Lehký bramborový salát s okurkami a brusinkami
Množství: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut
- 500 g malých brambor
- 1 malá cibule
- 4 - 5 lžic sušených brusinek
- ½ chemicky neošetřeného citronu
- 4 lžíce jablečné šťávy
- 1 salátová okurka
- sůl
- 150 g jogurtu (0,1 % tuku)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- pepř, kmín
- 1 svazek petrželky
- 1 lžíce vlašských ořechů
1. Brambory odrhneme a vaříme ve slupce 15 až 20 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Brusinky nasekáme nahrubo. Z omytého citronu ostrouháme najemno kůru a vymačkáme šťávu.
2. Citronovou kůru a šťávu smícháme s cibulí, brusinkami a jablečnou šťávou. Vše přivedeme k varu a poté sejmeme z plotýnky.
3. Okurku oloupeme a rozkrojíme podélně na čtvrtky. Semínka odstraníme a čtvrtky okurky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme brusinky, jogurt a slunečnicový olej. Ochutíme pepřem, solí a špetkou kmínu. Petrželku omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme nahrubo. Na suché pánvi opékáme posekané ořechy, až se rozvoní.
4. Brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupáme a pokrájíme na tenké plátky. Zlehka smícháme s okurkou, petrželkou a jogurtovou omáčkou. Salát podáváme posypaný ořechy.
Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami
Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut
- 400 g tagliatelle (italských těstovin)
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 800 g cherry rajčátek
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička pepře
- 1 čajová lžička cukru
- 90 g celých sušených brusinek
- 100 ml vermutu Noilly Prat
- 100 g rukoly
- 60 g parmazánu
1. Těstoviny uvaříme podle pokynů na obalu v dostatečném množství vařicí osolené vody. Mezitím oloupáme a jemně nasekáme česnek. Rajčata omyjeme a některá rozpůlíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Prohodíme na něm rajčata a česnek. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme brusinky. Podlijeme vermutem a necháme 2 až 3 minuty vařit.
3. Těstoviny slijeme, přidáme je k rajčatům na pánvi a promícháme.
4. Očistíme, omyjeme a osušíme rukolu, položíme ji na talíř a na ni nandáme porci těstovin s rajčatovou směsí. Ihned servírujeme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu.
Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem
Množství: 4 osoby
Doba přípravy: 40 minut
- 3 šalotky
- 2 malé salátové okurky
- 1 svazek kopru
- 250 g plnotučného jogurtu (3,5 %)
- 3 polévkové lžíce mléka
- šťáva z 1 citronu
- ½ čajové lžičky soli
- pepř
- 1 čajová lžička cukru
- 500 g lososového filetu bez kůže
- 3 - 4 polévkové lžíce strouhanky
- 1 vejce (velikost M)
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 100 g celých sušených brusinek
1. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Oloupeme okurku a poté škrabkou okrajujeme kolem dokola dlouhé plátky, jako když loupeme jablka. Semínka vyhodíme. Omyjeme kopr, osušíme jej a lístečky zdrhneme ze stonku, pár snítek uschováme na ozdobu. Kopr nasekáme najemno.
2. Promícháme jogurt a mléko a polovinu cibule, polovinu kopru a polovinu citronové šťávy. Osolíme, opepříme a osladíme.
3. Omyjeme lososa, osušíme jej a nakrájíme na malé kostky. 2/3 lososa, zbylou cibuli, strouhanku, vejce a zbytek citronové šťávy rozšleháme v mixéru, pak smícháme se zbytkem kopru a lososových kostek. Osolíme a opepříme. Z hmoty vytvoříme 12 placiček.
4. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a placičky v něm pečeme z obou stran asi 4 - 5 minut dozlatova.
5. Smícháme okurku a brusinky a pokapeme dresinkem. Salát ozdobíme zbylými snítkami kopru a podáváme spolu s lososovými placičkami.