Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chcete shodit vánoční kila? Dejte si salát nebo těstoviny

  2:44aktualizováno  2:44
Není bramborový salát jako bramborový salát. Ten, který jste si nakládali na Štědrý den k porci obalovaného kapra, už možná nebudete chtít celý rok vidět. Pokud se po svátcích cítíte těžce a bojíte se postavit na váhu, zkuste třeba lehký bramborový salát, těstoviny s rajčaty a brusinkami nebo lososové placičky se salátem.

Jsou vám po svátcích malé kalhoty? Odlehčete jídelníček. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Lehký bramborový salát s okurkami a brusinkami

Lehký bramborový salát s okurkou a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut

  • 500 g malých brambor
  • 1 malá cibule
  • 4 - 5 lžic sušených brusinek
  • ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 4 lžíce jablečné šťávy
  • 1 salátová okurka
  • sůl
  • 150 g jogurtu (0,1 % tuku)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • pepř, kmín
  • 1 svazek petrželky
  • 1 lžíce vlašských ořechů

1. Brambory odrhneme a vaříme ve slupce 15 až 20 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Brusinky nasekáme nahrubo. Z omytého citronu ostrouháme najemno kůru a vymačkáme šťávu.
2. Citronovou kůru a šťávu smícháme s cibulí, brusinkami a jablečnou šťávou. Vše přivedeme k varu a poté sejmeme z plotýnky.
3. Okurku oloupeme a rozkrojíme podélně na čtvrtky. Semínka odstraníme a čtvrtky okurky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme brusinky, jogurt a slunečnicový olej. Ochutíme pepřem, solí a špetkou kmínu. Petrželku omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme nahrubo. Na suché pánvi opékáme posekané ořechy, až se rozvoní.
4. Brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupáme a pokrájíme na tenké plátky. Zlehka smícháme s okurkou, petrželkou a jogurtovou omáčkou. Salát podáváme posypaný ořechy.

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut

  • 400 g tagliatelle (italských těstovin)
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g cherry rajčátek
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 90 g celých sušených brusinek
  • 100 ml vermutu Noilly Prat
  • 100 g rukoly
  • 60 g parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle pokynů na obalu v dostatečném množství vařicí osolené vody. Mezitím oloupáme a jemně nasekáme česnek. Rajčata omyjeme a některá rozpůlíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Prohodíme na něm rajčata a česnek. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme brusinky. Podlijeme vermutem a necháme 2 až 3 minuty vařit.
3. Těstoviny slijeme, přidáme je k rajčatům na pánvi a promícháme.
4. Očistíme, omyjeme a osušíme rukolu, položíme ji na talíř a na ni nandáme porci těstovin s rajčatovou směsí. Ihned servírujeme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu.

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Množství: 4 osoby
Doba přípravy: 40 minut

  • 3 šalotky
  • 2 malé salátové okurky
  • 1 svazek kopru
  • 250 g plnotučného jogurtu (3,5 %)
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ čajové lžičky soli
  • pepř
  • 1 čajová lžička cukru
  • 500 g lososového filetu bez kůže
  • 3 - 4 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 100 g celých sušených brusinek

1. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Oloupeme okurku a poté škrabkou okrajujeme kolem dokola dlouhé plátky, jako když loupeme jablka. Semínka vyhodíme. Omyjeme kopr, osušíme jej a lístečky zdrhneme ze stonku, pár snítek uschováme na ozdobu. Kopr nasekáme najemno.
2. Promícháme jogurt a mléko a polovinu cibule, polovinu kopru a polovinu citronové šťávy. Osolíme, opepříme a osladíme.
3. Omyjeme lososa, osušíme jej a nakrájíme na malé kostky. 2/3 lososa, zbylou cibuli, strouhanku, vejce a zbytek citronové šťávy rozšleháme v mixéru, pak smícháme se zbytkem kopru a lososových kostek. Osolíme a opepříme. Z hmoty vytvoříme 12 placiček.
4. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a placičky v něm pečeme z obou stran asi 4 - 5 minut dozlatova.
5. Smícháme okurku a brusinky a pokapeme dresinkem. Salát ozdobíme zbylými snítkami kopru a podáváme spolu s lososovými placičkami.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.