Doporučujeme

kaki

kaki | foto: archiv Anecoop

Chcete ochutnat božskou manu? Jmenuje se kaki

  • 12
Jasně oranžové exotické ovoce, které vypadá trochu jako přerostlé rajče, své místo v českém jídelníčku teprv hledá. Jeho lahodnou chuť si však vychutnávali už Číňané před mnoha tisícovkami let. Přezdívá se mu božská mana a kromě toho, že je chutné, prospívá našemu zdraví.

Exotické ovoce jménem kaki s příjemně sladkou dužinou původně pochází z Asie. Už v 7. století si na něm pochutnávali v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy, konkrétně do španělských regionů Katalánsko, Andalusie a Valencie dorazilo někdy mezi 17. a 19. stoletím. Kaki si zřejmě oblíbil i botanik Carl von Linné, který jej nazval Diospiros kaki, což znamená v řečtině "Diovo obilí", tedy volně přeloženo "božská mana".

Existují stovky odrůd kaki, které se liší velikostí, tvarem, barvou, chutí či tvrdostí dužiny. Například španělský Persimon Bouquet, který je na našem trhu k dostání od poloviny října do Vánoc, pochází z oblasti Ribera Del Xuquer ve Valencii.

Kaki je ovšem nejen chutné, ale také prospívá zdraví. Obsahuje vitamin A a C i minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan, nebo lykopen - antioxidant oddalující procesy stárnutí. Je také bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev, a díky obsahu pektinu pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi. Kaki prý rovněž posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal).

Kaki využijete jak ve studené, tak v teplé kuchyni - vynikající je v salátech nebo dezertech, ale můžete vyzkoušet i méně tradiční způsoby. Sladké šťavnaté ovoce se například výborně hodí k drůbeži, paštikám nebo jako základ studené polévky gazpacho. Nabízíme vám pro inspiraci tři zajímavé recepty.

Polévka gazpacho z kaki

gazpacho s kaki

* 500 g kaki
* 400 g červených rajčat
* 1/2 okurky
* 50 g červené papriky
* 50 g zelené papriky
* 1 cibulka
* 1 stroužek česneku
* 50 g tvrdého namočeného chleba
* 1 lžíce jablečného octa
* 150 ml olivového oleje
* sůl

1. Všechnu zeleninu opláchneme pod studenou vodou, papriku zbavíme semínek. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky a dáme do velkého hrnce s vysokými okraji. Potom oloupeme kaki, odstraníme stopku a nakrájíme na kousky.
2. Přidáme kousky kaki do hrnce spolu s namočeným chlebem. Několik kousků kaki si necháme na finální ozdobení.
3. Přidáme stroužek česneku a ocet, mixujeme šlehačem.
4. Rozmixovanou směs scedíme a dochutíme olivovým olejem a solí.
5. Polévku podáváme vychlazenou ve sklenicích nebo polévkových miskách. Můžeme ji ozdobit kuličkou kaki napíchnutou na jehlu/párátko.

Kachní prsa s karamelizovaným kaki a plátky česnekukachní prsa s kaki

* 2 kachní prsa (každé 400 g)
* 2 ks kaki
* 300 ml šťávy z kachny
* 100 ml octa z malin
* 100 ml pomerančového likéru
* 200 g cukru
* 1 lžička másla
* 1 svazek čerstvého česneku

1. Kachní prsa očistíme, odstraníme přebytečný tuk a nařízneme ve tvaru kosočtverce tam, kde je tuk, ale tak, abychom neřízli do masa. Uchováme v pokojové teplotě.
2. Pak připravíme omáčku. Vložíme do hrnce 100 g cukru a ocet a necháme vařit, než začne karamelizovat. Přidáme pomerančový likér a necháme odpařit alkohol. Vmícháme šťávu z kachny a povaříme.
3. Oloupeme kaki a nakrájíme je na silnější plátky. Na pánvi rozpustíme máslo spolu se zbylým cukrem a s kaki. Vaříme, dokud nezkaramelizuje po obou stranách.
4. Očistíme česnek a spaříme ho ve slané vodě. Scedíme a opečeme na pánvi s trochou oleje a soli.
5. Kachní prsa osmažíme z obou stran, aby byla dozlatova, ale uvnitř zůstalo maso narůžovělé. Na talíř položíme kachní prso, po straně dáme karamelizované kaki, navrch plátky česneku a vše přelijeme omáčkou.

Brownie s kaki, ořechy a vanilkovou polevoubrownie s kaki

Na marmeládu:
* 230 g kaki
* 180 g cukru
* pár kapek citronu
Na vanilkovou polevu:
* 1 I smetany
* 100 g cukru
* ½ větvičky vanilky
Na brownie:
* 125 g másla
* 125 g hořké čokolády
* 125 g cukru
* 80 g marmelády z kaki
* vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu/výtažku
* 60 g polohrubé mouky
* 2 celé ořechy

1. Připravíme si marmeládu: Omyjeme kaki, spaříme ve vroucí vodě několik minut, rychle vyjmeme a dáme do studené vody s ledem, aby neztratilo barvu. Kaki dobře oloupeme a rozmačkáme. Vezmeme pánvičku a vlijeme zcezenou šťávu. Přidáme cukr a na mírném ohni povaříme.
2. Vymažeme formu máslem a potáhneme dno papírem na pečení. Předehřejeme troubu na 180 °C.
3. Máslo, žloutky a čokoládu vložíme do vodní lázně, až se vytvoří krém. Přidáme cukr a mícháme, dokud se vše nespojí. Pak přidáme marmeládu z kaki Persimon Bouquet, zamícháme a odstavíme z ohně. Pak postupně vmícháme mouku, vanilku, špetku soli a sníh z bílků.
4. Směs vlijeme do formy. Pečeme 25 - 30 minut a po vyjmutí necháme trochu vychladnout. Podáváme s vanilkovou polevou, kterou jsme připravili tak, že jsme 1 litr smetany povařili s vanilkou a cukrem. Zdobíme zkaramelizovanými kuličkami kaki a větvičkou glazované vanilky.
TIP: Polevu můžeme nahradit vanilkovou zmrzlinou.


  • Vybrali jsme pro Vás