Cereálie nesmí ve zdravém jídelníčku chybět

Cereálie nesmí ve zdravém jídelníčku chybět | foto: Profimedia.cz

Chcete-li zhubnout, neodmítejte cereálie

  • 17
Většina lidí nesní doporučené množství přírodních obilovin. A to je chyba. Pokud chcete zhubnout a znovu nepřibrat, musíte do svého jídelníčku zařadit i cereálie. Čtěte třetí díl letního seriálu o zdravé výživě.

Přírodní obiloviny - cereálie (například vločky) jsou výborným zdrojem vlákniny, která pomáhá předcházet srdečním nemocněním, snižovat hladinu cholesterolu v krvi, snižovat riziko rakoviny a předcházet zácpě nebo naopak průjmu.

Tip

Snídejte cereálie s ovocem, je to nejlepší způsob, jak dostat do těla vlákninu.

Pokud však máte problémy s nízkým tlakem, klidně si dejte plátek celozrnného chleba se sýrem či kouskem libové šunky a doplňte kouskem ovoce.

Většina z nás ani zdaleka nedostává doporučený příjem vlákniny 25 gramů za den. Obiloviny byste tedy měli také zařadit do svého jídelníčku.

S jejich konzumací to však nepřehánějte, určitě by se neměly stát dominantní potravinou, tou má zůstat zelenina.

Vybírejte celozrnné pečivo

Vybírejte si celozrnné pečivo, to znamená takové, které z celkové hmotnosti pečiva obsahuje 80 procent celozrnné mouky. Je sice podobně kalorické jako bílé pečivo, ale na rozdíl od něj má v sobě právě zmiňovanou vlákninu a nasytí vás na delší dobu.

Tmavé toastové chleby jsou poněkud zrádné. Vypadají sice neškodně, ale zpravidla obsahují více tuků, cukru a mléka.

Na co si dát pozor

Čtěte pozorně obaly, tmavé pečivo neznamená celozrnné, je jen obarvené karamelem.

Další díl dietního plánu najdete na zdravi.idnes.cz v sobotu 25. 7. 2009