Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští vědci testují nový lék na rakovinu

  1:00aktualizováno  1:00
Stačí zpráva, že vědci vyvíjejí nový lék, a lékařům se hned rozdrnčí telefony. Lidé žádají lék-polotovar. Jenže od objevu k pacientům vede dlouhá cesta. Někdy končí zklamáním. První žena, na které byl počátkem 90. let otestován nový lék proti rakovině, byla už v těžkém stavu.

Měla nádory v plicích a mozku.

Jako první pacientce na světě jí nasadili nově vyvíjený "směrovaný polymerní preparát", jehož účinek nyní ověřují.

"Seděla jsem u ní a byla strachy bez sebe, jak ten první pokus dopadne," líčí ředitelka Mikrobiologického ústavu české Akademie věd Blanka Říhová. Na čas se žena zlepšila. Ale rakovina už příliš pokročila - a nakonec byla silnější.

"Já vlastně ani nevím, zda mám o našem nadějném objevu veřejně mluvit," říká vědkyně. "Bojím se vyvolat u lidí falešné naděje, po nichž může přijít kruté zklamání."

Onkolog Pavel Klener vzpomíná na minulé léto: "Kdybyste viděli těch telefonů, když se objevila zpráva, že v Brně vyvíjejí lék proti rakovině LA-12. Těžko lidem vysvětluji, že zatím jde mnohdy jen o fázi, kdy se zkoumá jen to, zda člověk nebude po léku zvracet."

Pacienti nabízejí za lék dům
I u nynějšího léku na rakovinu jsou vědci na začátku. "Přesto volají lidé, jimž už nic nezabírá, a prosí: 'Když mi to nasadíte, dám vám barák.'

"Jsme pro ně poslední nadějí. Přesto je musím odmítnout. To si vždycky říkám, že o naší práci už ani neceknu," líčí Říhová. Vývoj léku trvá deset až patnáct let. Mnohé naděje během nich zapadnou.

Jen jedna z deseti tisíc molekul, které se testují, nakonec vede k novému léku. Ten se nejdříve zkouší na zvířatech, u lidí pak na zdravých dobrovolnících, zda bude organismus lék vůbec snášet.

Až pak přichází na řadu stále větší a větší počet pacientů. "V každé fázi se může objevit nějaký vedlejší účinek, který to celé zhatí," říká Josef Zábranský z Mezinárodní asociace farmaceutických firem.

Kdo je vážně nemocný, chce cokoli. Ale úřady trvají na tom, že lék musí být maximálně bezpečný. A jsou stále přísnější, mimochodem, slavný aspirin by dnes testy nejspíš neprošel, protože dráždí žaludeční sliznici. A opatrné jsou i firmy - nechtějí riskovat soudní spory.

Lék za 800 milionů dolarů
Vývoj stojí i velké peníze. Náklady na vývoj jednoho léku se dnes odhadují na 800 milionů dolarů.

Takže i u českých objevů to funguje tak, že vědec bádá v laboratoři a pak se testů chopí bohatá zahraniční firma. "Mnohé české léky tak nakonec mají nálepku Made in USA či UK," říká ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických firem Pavol Mazan.

Unikátní léky proti AIDS či hepatitidě B, které vyvinul český vědec Antonín Holý, například vyrábějí Američané. Když se dnes řekne "lék z dílny Čechů", lidem se vybaví právě jméno Holý.

Kromě nadějného vývoje léků proti rakovině dali Češi kdysi světu ještě například účinný lék na deprese dithiaden. Ale jinak toho v poslední době moc není. To Maďaři jsou na tom líp.

"Za socialismu byl totiž výzkum v komunistickém bloku direktivně nasměrován právě tam," říká Mazan. Na vývoji nového léku na rakovinu se nicméně podílí česká Zentiva.
"Ale kdybychom pak chtěli proniknout na světové trhy, sami to nedokážeme. Stojí to strašně peněz a ještě ani nevíte, jestli se vámto vrátí," říká Jiří Emmer ze Zentivy.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.