Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

České kuchyně se při dietě vzdávat nemusíte. Tipy, kde uspořit kalorie

  4:57aktualizováno  4:57
Knedlíky, kalorické omáčky, tatarka, smažený řízek, kynuté buchty - s některými oblíbenými českými jídly při redukční dietě nepochodíte. Pokud toužíte po tělu jako proutek, určitě vás zajímá, kde se dá energie ušetřit. Stejně jako Markétu, Helenu a Petru, které s námi už od září hubnou v Brně pod vedením odbornic z Institutu kompliment.

I při dietě si můžete dopřát česká jídla, ale musíte jim ubrat kalorie (ilustrační snímek) | foto: Isifa

Hubněte o wellness pobyt

1. Založte si na OnaDnes.cz vlastní blog a do prvního příspěvku vložte svou aktuální fotografii celé postavy. Zapisujte do poloviny prosince, jak hubnete s námi, popisujte, v čem je váš problém, co vás naopak baví a jak vám jdou kila dolů.

2. Další možností, jak se zúčastnit soutěže, je poslat příběh i s fotografiemi před hubnutím a po něm na e-mail: zdravi@idnes.cz

3. Na závěr našeho seriálu Hubneme pro zdraví vybereme jednu z vás, která byla nejaktivnější a zároveň jí hubnutí nejvíce prospělo. Ta od Institutu kompliment získá víkendový wellness pobyt pro dvě osoby v luxusním wellness & spa hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích.

4. Kdybyste si na blogu nevěděly s něčím rady, napište nám blogona@idnes.cz.

"Pokud mám na něco chuť, uvažuji, jak to udělat ve zdravější a odlehčené formě. V Institutu kompliment jsme dostaly spoustu rad, čím nahrazovat," říká Markéta.

Petra dodává, že některá typická česká jídla se dají trochu ošidit: "Vepřo-knedlo-zelo jím bez knedlíků a bez omastku, zelí nezahušťuju. I rajská omáčka nebo guláš se dá připravit ve variantě vyhovující redukčnímu režimu."

A na nějaká jídla je lepší si nechat zajít chuť, alespoň pokud to myslíte s hubnutím vážně. Například Heleně chybí klasické české buchty, koláče nebo jablečný štrúdl, ale statečně odolává. Od začátku září má díky svému odhodlání a odbornému vedení již šest kilo dole.

Jednou z tradic, která Čechům komplikuje hubnutí, je i zahušťování moukou a jíškou u mnoha druhů jídel - polévky, guláše, omáčky, zadělávaná zelenina jako zelí nebo kapusta.

Zahušťovat však můžete i zdravě, a připravit tak jídla vhodná i pro redukční dietu. Zkuste například nastrouhanou zeleninu, rozkvedlané vajíčko, přidat bylinky nebo strouhaný sýr nebo zahušťovat zakysanou smetanou, případně nakrájeným masem a zeleninou.

Ať již chcete připravit tradiční česká jídla dietněji, nebo si raději vymyslíte nová, zdravá a chutná jídla, určitě vás bude zajímat, kolik kilojoulů takto můžete ušetřit.

-535 kJ 
Místo pěti deka salámu si celozrnný či tmavý chléb nebo pečivo obložte kuřecí šunkou.

až -1000 kJ 
Energetický příjem snížíte o 600 kJ, pokud při vaření nahradíte 100 gramů šlehačkové smetany zakysanou smetanou. Pokud místo ní použijete plnotučné mléko, tak se zbavíte hned 1000 kJ.

-1000 kJ 
Zaměňte 100 gramový smažený řízek v trojobalu za přírodní.

-500 až 600 kJ 
Na sto gramů ušetříte 500-600 kJ, když zeleninu místo smažení připravíte v páře.

-1500 až 2000 kJ 
Vzdejte se sušenek nebo oplatek ve prospěch čerstvého ovoce. Hodnoty uvedeny pro 100 gramů.

-1000 až 1500 kJ 
Když si místo sta gramů slazených snídaňových cereálií nebo müsli dáte chléb s tvarohovým sýrem a zeleninou, váš příjem bude až 1500 kJ menší.

až -1000 kJ 
Až tisíce kilojoulů (v jedné porci) se zbavíte, když se vzdáte zahušťované polévky ve prospěch nezahušťovaného zeleninového nebo masového vývaru.

-1180 kJ 
Místo pomazánkového másla z kelímku (energetická hodnota 1400 kJ na 100 g) si připravte chutnou pomazánku se sýrem cottage:
100 g rajčat, 100 g salátové okurky a 100 g zelené papriky najemno nakrájíme, smícháme s 250 g sýra cottage a ochutíme solí a mletým černým kořením.
Sto gramů takové pomazánky má jen 220 kJ.

Dalším zlozvykem je dochucování jídla tatarkou, majonézou nebo kečupem.

"Tatarku nebo majonézu doporučujeme nahradit jogurtovým dresinkem, který má na sto gramů až o dva tisíce osm set kilojoulů méně než majonéza, což je energie pokrývající polovinu doporučeného denního příjmu energie při redukční dietě," říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment.

Čtenářky Helena, Markéta a Petra se rozhodly zhubnout pod dohledem odborníků.

Čtenářky Helena, Markéta a Petra se rozhodly zhubnout pod dohledem odborníků.

Odbornice nedoporučuje k jídlu přidávat ani kečup či hořčici, které ve sto gramech nesou energii 500 kJ, hořčice někdy až 600 kJ.

"Vyměňte je raději za čerstvou zeleninu, například rajčata obsahují na sto gramů jen sto kilojoulů, okurka nebo ledový salát do sedmdesáti kilojoulů." 

Jak hubnou čtenářky OnaDnes.cz
Markéta, 26 let
Výška: 178 cm
1. září: 103,8 kg
Nyní: 98,1 kg
Redukce: 5,7 kg 
Helena, 30 let
Výška: 178 cm
1. září: 93 kg
Nyní: 87,2 kg
Redukce: 5,8 kg
Petra, 31 let
Výška: 168 cm
1. září: 80,5 kg
Nyní: 75,7 kg
Redukce: 4,8 kg
Zátěžové situace se snažím zvládat, ne vždy to ale jde tak, jak bych si představovala. Hlavním úkolem je vydržet a nevzdávat to, když se náhodou něco nepovede.V hubnutí je velikou oporou a motivací můj partner. Když mám někdy těžké okamžiky (většinou po zhlédnutí krásně vypečených dezertů), tak mě podrží a pomůže mi je překonat. A Markéta - ta mě vždycky nakopne. Jsou skvělí oba dva.Z vody jsem si přivezla pořádné nachlazení, což má samozřejmě vliv na to, kolik vydržím při cvičení. Navíc mám za sebou deset hektických dní. Výsledky měření a vážení proto předčily má očekávání, například přes pas mám už o sedm centimetrů méně.
Odbornice z Institutu kompliment: Markéta se snaží vše plánovat a její snaha se krásně ukazuje na výsledcích, v bocích už je štíhlejší o pět centimetrů. Pomáhá samozřejmě i cvičení, ke kterému přistupuje s chutí. Odbornice z Institutu kompliment: Nemáme nic, co bychom Heleně vytkly. Vše zvládá s přehledem. Je dostatečně asertivní a redukční režim umí krásně skloubit se svých pracovním dnem.Odbornice z Institutu kompliment: Petra se učí skloubit dietu s hektickým pracovním režimem. Nyní má před sebou pracovní výjezdy mimo Brno na více než jeden den, proto s ní připravujeme možné varianty redukčního stravování.

Čtenářkám pomáhají hubnout odbornice z Institutu kompliment.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.