Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Česká kuchyně - recepty nejen pro kuchařky

Česká kuchyně nabízí klasické recepty pro všechny kuchařky, které mají rády klasická česká jídla. Česká kuchyně je tradiční a nelze ji ničím nahradit. Staňte se pravou šéfkuchařkou.

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

18.11.2017  0:00
Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli zříkat. Už proto, že lezavé listopadové počasí moc útěchy nepřináší, a tak je...  celý článek

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

11.11.2017  0:00
Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic našeho národního gastronomického pokladu. Jejich společným jmenovatelem je...  celý článek

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

7.11.2017  0:00
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější...  celý článek

Z české kuchyně: Máte dostatečně hbitý prst?

6.11.2017  16:45
Preferujete jednoduché hry? U hry Finger Road se nemusíte učit žádné složité ovládání. Jediné, co bude třeba, je jeden prst a trocha trpělivosti, říká její autor Vojtěch Řeřábek.   celý článek

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

4.11.2017  0:05
Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše chutnají i ostatním. A tak se před čtyřmi lety postavili na vlastní nohy a...  celý článek

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

17.10.2017  0:00
Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však...  celý článek

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

14.10.2017  0:00
Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala celer. Zlom nastal v pubertě, kdy...  celý článek

Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

7.10.2017  0:00
Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už použijete jablka, švestky nebo...  celý článek

Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

16.9.2017  0:01
Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše babičky, které připravovaly ty...  celý článek

Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

15.8.2017  0:00
Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno spotřebovat rovnou, a tak je tady...  celý článek

Češka učí na internetu Američany svíčkovou, vnitřnosti by si však nedali

5.8.2017  10:12
Svíčková na smetaně či ovocné knedlíky. To rozhodně nejsou jídla, která si spojíte se slunnou americkou Kalifornií. Právě taková tam ale vaří brněnská rodačka Kristýna Montano, a dokonce učí...  celý článek

Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

29.7.2017  0:00
Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří ovocné knedlíky, drobenkový koláč a...  celý článek

Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

8.7.2017  0:07
Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než v předchozím roce. Pokud se vám ho...  celý článek

Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

17.5.2017  0:00
Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám, že všechno smaží ve fritézách, ve...  celý článek

VIDEO: Když je jídlo málem za trest. Praha hostila Blaf food festival

1.4.2017  18:17
Pořádně prověřit své žaludky i celkovou gurmánskou otrlost se rozhodli v sobotu účastníci prvního ročníku pražského Blaf Food Festu v areálu Plechárny na Černém Mostě. K ochutnání i vidění tady...  celý článek

Zeman má v hotelu patro s kuřáckým pokojem, dostává českou kuchyni

21.3.2017  11:52
Běžná česká kuchyně a vyhrazené téměř celé nejvyšší patro. Takové zázemí má prezident Miloš Zeman a jeho tým k dipozici do středy v hotelu NH Collection Olomouc Congress. Podle jeho ředitele...  celý článek

Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

15.3.2017  0:00
Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil tradiční českou kuchyni...  celý článek

Je to manželka, ne uklízečka, umravnil podnikatele až partner z Výměny

9.3.2017  0:10
Nebýt podnikatele Václava z Polep u Kolína, byla by Výměna jeho manželky Báry za Danku z Prahy docela idylka. Jenže Vašek sice umí vydělat peníze ve své firmě, postavit a moderně zařídit...  celý článek

Snídaně na chalupě. Hrnkové recepty, které vám vytrhnou trn z paty

31.1.2017  2:09
Když trávíte víkend nebo dovolenou s rodinou daleko od civilizace, je to sice romantické, ale jíst se musí i na samotě u lesa. Komu by se ale chtělo ráno vyrážet do obchodu, abyste měli k...  celý článek

Martin Škoda vaří se svými babičkami. Rajská s trhaným hovězím a jahelník

28.1.2017  0:00
Chuť a vůně mají neuvěřitelnou moc přesunout nás v čase tam, kde jste se s nimi poprvé setkaly. Právě proto většina z nás s láskou vzpomíná na jídla, která nám jako malým dětem podstrojovaly...  celý článek

Cukroví na poslední chvíli: včelí úly a kuličky na všechny způsoby

20.12.2016  0:19
Do Vánoc už zbývá jenom několik málo dnů, ale je ještě spousta druhů cukroví, co stihnete nachystat. Do přípravy většiny z nich navíc můžete zapojit i děti, protože se jedná o kuličky na všechny...  celý článek

Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

18.12.2016  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař...  celý článek

Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

17.12.2016  0:52
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. O své tipy na tuto pochoutku...  celý článek

Vánoční cukroví: rohlíčky, plněné ořechy a košíčky se slaným karamelem

10.12.2016  0:56
Do Vánoc sice zbývají ještě dva týdny, ale na pečení cukroví není rozhodně brzy. Plněné ořechy a vanilkové rohlíčky jsou v mnoha domácnostech klasikou. Vyzkoušet můžete i netradiční ořechové...  celý článek

Udělejte dětem radost vánočkou a sobě domácím vaječným koňakem

3.12.2016  0:38
I druhá adventní neděle se nese v českých domácnostech v duchu předvánočních příprav a pečení. Zpříjemněte je dětem domácí vánočkou a sobě úžasným vaječným koňakem nebo svařeným vínem.   celý článek

Svatomartinská husa krok za krokem. A rohlíčky jako sladká tečka

10.11.2016  11:04
Na svatého Martina velí česká tradice upéct si husu a zapít ji mladým vínem. Prozradíme vám, jak docílit křupavé kůrčičky, kdy sbírat tuk i co dobrého k ní zakousnout. A nezapomeneme samozřejmě...  celý článek

Vařme víc a rychleji, radí kuchař oceněný na olympiádě v německém Erfurtu

6.11.2016  7:48
Škola v hradecké Štefánikově ulici, kde se na kuchaře učí i neslyšící, má důvod k radosti. Tamní mistr Lukáš Ende získal bronzovou medaili na celosvětové kuchařské olympiádě v německém Erfurtu....  celý článek

Potraviny, které podporují funkci jater. Vyzkoušejte kapustu i artyčok

1.11.2016  0:00
Největší žláza lidského těla plní řadu nezbytných úkolů, bez kterých by náš organismus nemohl fungovat. Poradíme vám, jak náročnou práci této „biochemické továrně“ usnadnit.  celý článek

Zákusky z říše snů: brownies, karamelové loďky, ořechový koláč

22.10.2016  0:14
Sladká tečka. Zlatý hřeb nedělního oběda. Nepostradatelný doplněk odpolední kávy nebo čaje. Zákusky mají na našich stolech své místo a hned tak něco je nenahradí. Nechte se inspirovat...  celý článek

Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

12.10.2016  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro...  celý článek

Nekonečné možnosti dýní: polévka, kari, bábovka i dort

24.9.2016  0:40
Podzim se právě přihlásil o slovo a spolu s ním se můžeme těšit na nové sezónní suroviny. Kromě cukety, hub a jablek patří podzimní vaření zejména dýním, které jsou úžasně variabilní: připravíte...  celý článek

Dobrý a zdravý oběd? České školní jídelny se lepší, záleží i na rodičích

20.9.2016  0:56
Pro zdravý vývoj dětí je zdravá a pestrá strava nezbytná. Většina z nás si ze školních jídelen ale pamatuje zejména UHO, všudypřítomné knedlíky, naprosté minimum ovoce a zeleniny a snahu...  celý článek

Rostou? Houby využijete ve slaném koláči i v omáčce se švestkami

17.9.2016  0:52
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.  celý článek

Šest potravin, které mohou chránit před Alzheimerovou chorobou

8.7.2016  0:00
Roztržitost, neustálé ztrácení klíčů a zapomínání jmen může působit vcelku nevinně nebo dokonce legračně. Ale tyto příznaky mohou být počátkem Alzheimerovy choroby, která je velmi závažným a...  celý článek

OBRAZEM: Jahody vás potěší v tiramisu, domácí zmrzlině i v těstíčku

24.6.2016  0:33
Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou zahradu, možná vám už dochází nápady na jejich možné úpravy. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty na jahodové...  celý článek

Bistra jsou nový trend v Praze, říká Pavel Maurer

20.5.2016  8:29, aktualizováno  8:42
Praha se širokou paletou kuchyní se může rovnat Mnichovu či Vídni. O trendech v pražských restauracích si deník Metro povídal s Pavlem Maurerem, který dvacet let hodnotí restaurace v Česku a...  celý článek




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.