Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Černý kořen vrací chuť k jídlu i pomáhá zhubnout

  0:20aktualizováno  0:20
Černý kořen se podobá křenu, chutná jako pastinák a připravuje se jako chřest. Jeho léčivé účinky už znali medicinmani v Africe, keltské i germánské kmeny. Zkuste ho uvařit rodině k večeři.

Černý kořen | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Černý kořen se začal pěstovat ke kulinárním účelům v jižní Evropě a na Blízkém východě v 16. století. Lidé tenkrát věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. Používal se také k léčbě dýmějového moru.

Do české kuchyně doputoval černý kořen ze Španělska mnohem později a zabydlel se tady natolik, že jeho semínka můžete koupit téměř v každém větším zahradnictví. Problém je však sehnat již vzrostlý kořen.

Pokud totiž nemáte vlastní zdroj či kontakt na farmáře, v obchodech jej koupíte většinou jen z importu, a to z Nizozemí, Francie nebo Belgie. Jeho sezona je podobná naší kořenové zelenině, k dostání je od podzimu do jara.

Černý kořen podporuje chuť k jídlu

Černý kořen

Scorzonera hispanica nebo také hadí mord španělský

  • pochází ze Španělska
  • je dlouhý až 40 cm a dorůstá průměru až 4 cm
  • obsahuje ve 100 g jen 14 kalorií
  • využívá se především v dietní kuchyni

Černý kořen je plnohodnotnou zeleninou, která obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vhodného pro diabetiky. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. 

Díky svému složení i  tomu, že ve 100 gramech má pouhých 14 kalorií, se černý kořen používá jako součást redukčních diet, při nechutenství u dětí a dospělých. Využívá se také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum.

Semínka černého kořenu na zahrádku

Tato vytrvalá rostlina se pěstuje jako dvouletá. Vysévá se přímo do volné půdy v řádcích o 30 až 40 cm a do hloubky 3 až 4 cm na jaře, v červenci nebo srpnu. Právě v tomto období se pyšní nádhernými, po ránu po čokoládě vonícími žlutými květy. Koncem srpna nebo v září se sbírají semínka k dalšímu naklíčení.

Nejlépe se černému kořenu daří v polostínu, v hlinité hlíně bez kamenů. V prvním roce nepočítejte však s valnou úrodou, kořen dorůstá okolo 30 cm, proto je lepší vydržet ještě jeden rok a pak si jej dopřát v celé jeho zdravé podobě. Černý kořen opatrně okopávejte a dbejte na to, aby nebyl přemokřený. Při sklizni dávejte pozor, abyste tyto velmi křehké kořeny nezlomily. Skladuje se v chladu a suchu, podobně jako mrkev. Je mrazuvzdorný.

Černý kořen v kuchyni

Tato ne zrovna oku lichotivá zelenina je lehce stravitelná. Černý kořen se jí buďto zasyrova v salátech, pomazánkách, anebo jej můžete připravit obdobně jako chřest. Gratinuje se, dusí nebo smaží. Zajímavou chuť dodá i polévkám v kombinaci s kořenovou a jarní zeleninou. Jeho dužina je bílá, když ji rozkrojíte nebo jakkoliv narušíte, začne z ní vytékat hustá bílá šťáva, jež brzy zaschne.

Pokud je kořen po oloupání příliš lepkavý, spařte jej vroucí vodou. Aby vám před přípravou pokrmu na povrchu nezhnědl, namočte jej do vody se šťávou z citronu. Pokud máte listové výhonky, nevyhazujte je a upravte je obdobně jako špenát.

Salát z černého kořene

Salát z černého kořene

Příprava: 10 minut
Množství: pro 4 osoby
Energie: 451 kJ

  • 2 kusy černého kořene
  • 2 střední mrkve
  • 2 jablka
  • šťáva z citronu, sůl
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • čerstvá petrželka

1. Kořenovou zeleninu řádně omyjeme a oloupejme. Jablko i se slupkou, mrkev a černý kořen nastrouháme a vložíme do větší misky.
2. Dressing připravíme z panenského řepkového oleje, šťávy z citronu, špetky soli a vmícháme med, případně třtinový cukr a zamícháme do salátu.
3. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme podávat s celozrnným pečivem.

Tip: K salátu z černého kořene se hodí i dressing z bílého jogurtu a pro zpestření přidejte i nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Příprava: 10 minut + 30 minut dušení
Množství: pro 4 osoby
Energie: 470 kJ

  • 4 kusy černého kořene
  • 1 střední cuketa
  • 4 rajčata
  • svazek jarní cibulky nebo 1 větší cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn, bobkový list a petrželka

1. Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nasekanou jarní cibulku a česnek. Přidáme na kolečka nakrájený černý kořen, podlijeme troškou vody, stáhneme teplotu a dusíme přibližně 5 minut.
2. Poté přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a rajčata, bobkový list, rozmarýn a tymián. Dochutíme solí a pepřem.
3. Podle potřeby podlijeme ještě vodou a dusíme dalších 25 minut doměkka. Před podáním můžeme ještě pokapat šťávou z citronu a olivovým olejem, a vyndáme bobkový list.

Tip: Tento starý francouzský recept se hodí jako samotné jídlo nebo v kombinaci s rybou či drůbežím masem na grilu.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.