Podle výživové poradkyně a wellness koučky Moniky Divišové by měly ženy na změnu stravovacích návyků a celkové ozdravění jídelníčku myslet už před plánovaným otěhotněním a přirozeným způsobem tak "vyčistit" a připravit svůj organismus na následující období plné změn. Dvojnásob to platí pro ženy, jež mají nějaké to kilo navíc.
Dostaňte tělo do formy
"Ve své praxi jsem se setkala s řadou žen, které nemohly otěhotnět kvůli nadváze," říká Monika Divišová z centra péče Wellnessia v Praze. "Společně jsme se proto zaměřily na důslednou změnu jídelníčku a pročištění organismu. Následnou redukcí hmotnosti se tělo dostalo do rovnováhy a otěhotnění už nebyl problém."
V rámci wellness koučování pomáhá výživová poradkyně svým klientkám sestavit zdravý jídelníček, který zaručuje, aby tělo dostávalo všechny potřebné živiny v dostatečné míře. "Žena tak v těhotenství přibere jen přirozených 8 až 10 kg a ne 30 kg jako třeba její maminka," vysvětluje Monika Divišová. "A ty jdou hned po porodu dolů. Dva měsíce po porodu pak má mnohdy lepší postavu než před otěhotněním."
Co jíst a nejíst s bříškem?
Říkává se sice, že v těhotenství je třeba jíst za dva, ale podle Moniky Divišové není vůbec třeba zvyšovat energetickou hodnotu a nakládat si větší porce. Záleží totiž především na výživové hodnotě jídla.
Víte, že...?
|
Co by tedy měla nastávající maminka jíst? Dopřávejte si ve větší míře potraviny, které jsou přírodním zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny, jako je kapusta, kadeřávek, květák, červená řepa, špenát, vlašské ořechy, sója a sójové výrobky, salát, celerová nať, rybí tuk, mrkev, tepelně zpracované ryby, plody moře, fazole, celozrnné obiloviny, ořechy, maso, vejce, kysané mléčné produkty nebo ovesné vločky.
Když zjistíte, že jste "v tom", je naopak vhodné z jídelníčku zcela vyloučit alkohol, kofein, plísňové sýry a další potencionálně alergizující potraviny, jako jsou ořechy a semena nízké kvality a s rizikem výskytu plísně, mléko, ryby, příliš mnoho výrobků obsahujících lepek.
V jiném stavu si také dejte pozor na konzervanty, barviva, ochucovadla a aditiva, raději dejte přednost čerstvým potravinám. Šetřete solí i silnými bylinkami jako zázvor, rozmarýn, majoránka, medvědice lékařská, bazalka, pelyněk, máta, kostival, lékořice, nať petržele, šalvěj, skořice, kardamom, oregano, hřebíček. Použití malého množství bylinek při vaření se však nemusíte obávat.
Na celý život
Změnit životní styl k lepšímu však nemusíte pouze pro období devíti měsíců očekávání potomka, ideální je zůstat v zajetých kolejích i nadále. Budete se i v šestinedělí a na mateřské cítit lépe, zdravý jídelníček můžete navíc zakomponovat i do svého rodinného života, takže jej přijmou za vlastní nejen děti, ale možná i váš partner.