Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čekankové delikatesy

  0:24aktualizováno  0:24
Z čekankových kořenů se vyráběla náhražka kávy, ale její puky – to je delikatesa. I v kuchyni!

Zapečené těstoviny s čekankou | foto: Profimedia.cz

Zapečené těstoviny s čekankou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 15–20 minut zapékání

* 400 g těstovin
* 4 čekankové puky
* 2 velká rajčata, spařená a oloupaná
* sůl a hrubě mletý pepř
* 100 ml smetany 33%
* 1 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2–3 lžíce citronové šťávy
* menší svazek čerstvé bazalky
*150 g sýra raclette

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Uvařené těstoviny promícháme s rajčaty, částí listů bazalky, osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky vymazané máslem.

2. Spodní část kořene čekanky vyřízneme, aby nebyla hořká, a nakrájíme ji na silnější proužky. Čekanku rozložíme na těstoviny, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme lístky bazalky, zalijeme smetanou a překryjeme tenkými plátky sýra, opepříme a poklademe kousky másla.

3. Zapékáme v předehřáté troubě asi 15–20 minut. Podáváme sypané zbylými bazalkovými lístky.

TIP
Do těstovin přidejte místo rajčat nakrájenou parmskou šunku či jinou šunku nebo slaninu a sýr raclette nahraďte jiným tučným tvrdým sýrem.


Co jste možná o čekance nevěděli

* Je bohatá na vlákninu a minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník. Prospěšná je pro diabetiky. 

* Je vhodnou potravinou při různých dietách a dobrým pomocníkem při hubnutí.

* Podporuje zažívání a váže na sebe vodu i tuky. Pomáhá také při zvýšené hladině cholesterolu.

* Musí se uchovávat ve tmě. Starší plody bývají hořké.

* Hořké chuti se zbavíme přidáním jablka, hrušky, vajec, sýra nebo šunky. 

Salát s čekankou a avokádem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 2 avokáda
* 4 čekankové puky
* 1 menší hlávka červené čekanky
* 200 g listů římského salátu nebo směs listů různých salátů
* hrubě mletý pepř
* citronová šťáva na zakapání
* pečivo k podávání

Na dresink:
* šťáva z 1/2 citronu
* 6 lžic olivového oleje
* 2–3 lžíce dijonské hořčice
* sůl
* 1–2 lžičky cukru krupice, nejlépe přírodního

1. Suroviny na zálivku prošleháme v misce metličkou a podle chuti osolíme, popřípadě chuť doladíme cukrem. Listy salátu důkladně opereme a osušíme. Čekanku rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, vykrojíme tuhý střed ve tvaru klínku, abychom se zbavili hořkosti, listy omyjeme a necháme okapat.

2. Avokádo nakrojíme kolem pecky, půlkami otočíme proti sobě a rozpůlíme ho. Pecku vyjmeme, oloupeme slupku a dužinu nakrájíme na kousky. Listy čekanky a avokádo rozdělíme na talíře, zakapeme trochou citronové šťávy, lehce osolíme a přidáme natrhané listy salátu.

3. Podáváme přelité dresinkem, poprášené čerstvě drceným pepřem a s pečivem.

TIP
Víno můžeme nahradit vývarem a použít i jiné čerstvé bylinky, např. oregano, rozmarýn a šalvěj. Všechnu zeleninu můžeme rozložit na plech, posypat bylinkami, zakapat olivovým olejem a upéct v troubě nebo pod grilem.

Čekanková polévka se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 1 l zeleninového vývaru, i z kostky
* 200 g taveného smetanového sýra, např. Apetito
* 200 ml smetany 33%
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 větší čekankové puky, asi 400 g
* citronová šťáva, asi 2 lžíce na dochucení
* pažitka k podávání
* hrubě mletý pepř k podávání

1. Čekankové puky očistíme, rozpůlíme, listy propláchneme vodou, vyřízneme hořký střed a nakrájíme na jemné proužky. Několik celých listů si ponecháme na ozdobu. Vývar přivedeme k varu, přidáme tavený sýr a metličkou ho rozšleháme. Osolíme, opepříme, přilijeme smetanu a opět přivedeme k varu. Vhodíme pokrájenou čekanku a povaříme doměkka, trvá to asi 5 minut.

2. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme s celými nebo překrojenými lístky čekanky, posypané pažitkou a čerstvě drceným pepřem.

TIP
Čekanku nemusíte mixovat a polévku můžete podávat ihned po uvaření s kousky čekanky. 33% smetanu lze nahradit méně tučnou smetanou na vaření nebo mlékem a tavený sýr zaměnit za sýr typu ementál, který v mléce na mírném ohni rozpustíme a rozmícháme.

Rizoto s rybou a čekankou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + vaření rizota 20–25 minut

* 3 lžíce olivového oleje
* 400 g rybích filetů
* snítka šalvěje nebo tymiánu
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 čekankové puky
* 1 červená paprika
* sůl a mletý bílý pepř
* 300 g rizotové rýže
* 2 lžíce másla
* 1 cibule
* 150 ml bílého vína
* 0,75–1 l vývaru
* špetka šafránu
* 20 g strouhaného parmazánu

1. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme v sítu pořádně okapat. Uvaříme si vývar, necháme na mírném ohni vřít a rozmícháme v něm šafrán. Ve větším kastrole rozehřejeme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmahneme, až zrnka zbělají. Rýži zalijeme vínem, promícháme a víno necháme odpařit. Zalijeme částí vroucího vývaru se šafránem a vaříme za občasného míchání, až se vývar vstřebá do rýže, potom teprve postupně přiléváme zbylý vývar, dokud rýže není měkká, ale pevná.

2. Do uvařené rýže vmícháme parmazán a zbylé máslo. Necháme 2–3 minuty odstát. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Čekanku podélně rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, vykrojíme tuhý hořký střed ve tvaru klínku a lehce osolíme.

3. V pánvi rozpálíme olej, vložíme rybí filety, osolíme a okořeníme pepřem a bylinkami a pečeme nejdříve z jedné strany asi 4 minuty. Rybu otočíme, do pánve přidáme proužky papriky a čekankové puky a společně dopečeme. Zeleninu během opékání obracíme. Nakonec rybu i zeleninu zakapeme citronovou šťávou a podáváme s rizotem.

Zapečená čekanka se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 20–30 minut pečení

* 8 čekankových puků
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka nebo smetany
* sůl a mletý pepř
* 2 žloutky
* 50 g tvrdého sýra typu parmazán
* 100 g sušené šunky

1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem nebo smetanou, prošleháme, osolíme, opepříme a 20 minut na mírném ohni prováříme a mícháme. Odstavíme z ohně a do omáčky vmícháme sýr a žloutky. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme omyté, očištěné a rozpůlené čekankové puky řezem nahoru, osolíme je a pokapeme citronovou šťávou.

2. Přelijeme omáčkou a posypeme na kostičky nakrájenou šunkou. Vložíme do trouby předehřáté na 200–250 stupňů a zapékáme dozlatova, přibližně 20–30 minut.

TIP
Jednodušší a lehčí verzi připravíte, když čekankové puky, jak je výše uvedeno, přelijete 200 ml smetany ochucené solí, pepřem a promíchané se 150 g nastrouhaného sýra typu ementál. Povrch posypete parmskou či libovolnou kvalitní šunkou nebo slaninou a zapečete v předehřáté troubě dozlatova. Podávejte s bramborem nebo pečivem.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.