Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Časovaná bramborová bomba

aktualizováno 
- Doporučovat v Čechách a na Moravě jiné štědrovečerní menu než kapra s bramborovým salátem je totéž, jako nabádat Američany, aby na Den díkůvzdání nahradili krocana dejme tomu rybízem. Ačkoli některé rodiny obcházejí rybu kuřetem nebo řízkem, bez bramborového salátu nedají ani ránu - zato ten někdy uštědří pořádnou ránu svým tvůrcům.

Obecná zásada říká, že lahůdkové výrobky, tedy i bramborový salát, jsou při skladovací teplotě 5 stupňů Celsia použitelné 48 hodin, kusové výrobky - například obložené chlebíčky - dokonce jen 24 hodin.
“Bramborový salát navíc spadá do skupiny epidemiologicky rizikových výrobků,“ upozorňuje Eva Chomoucká z Krajské hygienické stanice v Brně. „Je velice choulostivý na manipulaci i na skladování. Navíc polotekutý mazlavý obsah s majonézou je ideálním prostředím pro množení mikrobů. Je mi ale úplně jasné, že v domácnostech zůstává déle,“ připouští doktorka Chomoucká.
Průmyslově vyráběné saláty na tom bývají o něco lépe díky tomu, že se při jejich výrobě používají stabilizátory, tedy látky, které jsou schopny trvanlivost prodloužit. Tato prodloužená doba použitelnosti se ovšem týká pouze neotevřených originálních obalů. Jakmile je jednou otevřete, musíte s obsahem zacházet jako s normálním lahůdkářským výrobkem. Takže 48 hodin - a dost.
Bramborový salát je samozřejmě lepší až druhý den, kdy se všechny ingredience prolnou a celá směs dostane tu správnou chuť. Jenže uležení se nesmí přehánět. Že salát není tak úplně v pořádku, se pozná chuťově, vzhledově i čichově. Trochu oschne a okorá, v některých případech mírně nakysne, poměrně rychle začne mírně kvasit a dokonce i plesnivět. Co s takovým salátem udělat? Vyhodit.
Kdo se k tak razantnímu kroku neodhodlá, může očekávat trpké následky. Mají většinou podobu nevolností, provázených zvracením a průjmem. Nemusí jít o specifické onemocnění, spíš o nepříjemné podráždění zažívacího traktu. Takové žlučníkáře může ovšem porazit už samotná majonéza. K vánočním svátkům se ale zkažený žaludek vůbec nehodí.

Salátové šestero
* Vyhněte se majonéze vyráběné podomácku ze syrových vajíček. Lepší je ta průmyslově vyráběná, protože je pasterovaná, a tudíž zdravotně méně riskantní.
* Na co nemusíte sahat rukama, na to nesahejte. Vaši ruku nahradí lžíce, měchačka, vidlička, kvedlačka...
* Uvažte, v jakém zdravotním stavu jsou ti, kteří bramborový salát připravují. Mějte přitom na paměti, že existují daleko nakažlivější onemocnění než třeba rýma.
* Všechny suroviny musí být vychlazené, čerstvé a čisté, samotná příprava salátu by měla být rychlá.
* Po dochucení salát okamžitě uzavřete do nějaké nádoby, nebo ho alespoň přikryjte a uložte do chladu, nejlépe do chladničky. Salát by však neměl zmrznout (krystalky vody poruší jeho konzistenci) ani by neměl být uchováván při pokojové teplotě (při té se množí mikrobi).
* Na stůl servírujte jen přiměřené množství; velká mísa by se možná na vánoční tabuli vyjímala skvěle, ale za zkažený žaludek to nestojí.

bramoborový salát

Autor:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.