Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Syrové maso po italsku. Zkuste carpaccio z hovězího, kachny i tuňáka

  1:00aktualizováno  1:00
Tenké plátky syrového masa, na které potřebujete opravdu ostrý nůž, stačí zakápnout olejem, posypat rukolou a parmazánem a vaše ústa zažijí božskou manu. To je carpaccio.

Zakápněte tenké plátky masa olejem, posypte rukolou a parmazánem a máte pravé italské carpaccio. | foto: Isifa

Carpaccio se zrodilo v Benátkách v 60. letech minulého století a nedostalo jméno ani podle zákaznice, která si přála pokrm ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek, ani podle šéfkuchaře, který poprvé nakrájel svíčkovou na tenké plátky a pokapal je majonézovou omáčkou. Dostalo jméno podle malíře, který se v Benátkách narodil a jeho oblíbenými barvami byly červená a béžová.

V dnešní době nazýváme carpacciem všechno, co je syrové, pokrájené na tenké plátky a podávané se studenou omáčkou nebo olejem.

Na hovězí carpaccio budete potřebovat pěkný kousek svíčkové. Ale je možné ho udělat i z hezkého čerstvého kousku zadního hovězího v biokvalitě, a bude lepší než pochybná postarší rozmrazená svíčková.

Dobře očištěnou a odblaněnou svíčkovou ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí, zabalte pevně do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do mrazáku. Maso by mělo být pevné, aby se dalo krájet na tenké plátky, ale ne zmrzlé na kost.

Ztuhlou svíčkovou nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, dochuťte a ozdobte. Nezapomeňte vychladit i talíř, na kterém budete carpaccio podávat.

Někteří kuchaři nedoporučují maso mrazit, ale uříznout tenčí plátek, rozklepat ho jemně hladkou stranou paličky přes potravinovou folii, vyříznout bílá vlákna, shrnout maso do balíčku a přes fólii ho naklepat znovu dotenka. Plátky ryby je možné rozválet mezi dvěma pečicími papíry válečkem. Jako příloha ke carpacciu se doporučují kapary, natenko nakrájené ředkvičky, cibulky, nakládané okurky či natenko pokrájená bulva fenyklu.

Carpaccio z hovězího, kachního nebo rybího masa doplňte omáčkou z majonézy, hořčicovou omáčkou nebo smetanovým křenem. Na rybí carpaccio použijte lososa, tuňáka, královskou tresku, nezapomeňte odstranit z ryb kosti. Ryby by měly být nerozmrazené, čerstvé. Pozor ale, carpaccia ze syrového masa a ryb nejsou vhodná pro děti.

Carpaccio z tuňáka

Doba přípravy: 15 minut + 10 minut vaření

  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička pálivé chilli omáčky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 250 g čerstvého tuňáka
  • hrst rukoly

1. V malém kastrůlku přivedeme k varu pomerančovou a citronovou šťávu a necháme ji svařit na polovinu. Šťávu necháme vychladnout, přimícháme ocet, sójovou omáčku, chilli omáčku, zázvor a vyšleháme s olejem, solí a pepřem.

2. Tuňáka nakrájíme na plátky, vložíme mezi dva pečicí papíry a válečkem je rozválíme na tenké plátky.

3. Plátky opatrně přendáme na vychlazený talíř vyložený rukolou a pokapeme připravenou zálivkou.

4. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a podáváme se zbylou zálivkou s čerstvou bagetou nebo toasty.

Tip: Orestujte na pánvi sezamová semínka a použijte je na ozdobu.

Carpaccio z kachních prsou

Doba přípravy: 10 minut + 1 hodina mražení + 30 minut marinování

  • 300 g kachních prsou
  • pepř
  • šťáva ze 2 citronů
  • 6 lžic oleje
  • 2 plátky čerstvého ananasu
  • 1/8 hlávky bílého zelí
  • pepř
  • sůl
  • majonézová omáčka

1. Očištěná, omytá a osušená kachní prsa ochutíme čerstvě mletým pepřem, zabalíme pevně do potravinářské fólie a necháme hodinu mrazit.

2. Ananas pokrájíme na tenké hranolky, zelí nakrouháme, zalijeme polovinou citronové šťávy prošlehané s olejem, promícháme a dáme vychladit.

3. Ztuhlá kachní prsa vyjmeme z fólie a nařežeme na tenké plátky. Nakrájené plátky kachních prsou potřeme zbylou zálivkou a odložíme na 30 minut do chladu.

4. Na vychlazené talíře rozdělíme plátky kachny, ozdobíme směsí zelí a ananasu a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s majonézovou omáčkou a čerstvou bagetou.

Tip: Pokapejte plátky kachních prsou jen citronovou a pomerančovou šťávou a trochou olivového oleje a ozdobte nastrouhanou nebo natenko nakrájenou citrusovou kůrou. 

Hovězí carpaccio

Doba přípravy: 10 minut + 60–90 minut mražení

  • 250 g hovězí svíčkové
  • pepř
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • worcesterská omáčka
  • 50 g parmazánu
  •  hrst rukoly
  •  kapary

1. Svíčkovou odblaníme, očistíme a osušíme. Posypeme čerstvě mletým pepřem. Pevně zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 60–90 minut do mrazáku.

2. Ze žloutků, citronové šťávy, oleje, hořčice, trochy worchesterské omáčky vyšleháme tyčovým mixérem majonézovou omáčku.

3. Připravenou ztuhlou svíčkovou nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.

4. Plátky masa rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme hoblinami parmazánu, rukolou, kapary, čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Tip: Svíčkovou nemrazte, ale rozklepejte tenčí plátky masa jemně hladkou paličkou mezi dvěma kusy potravinové fólie.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.