Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cannelloni à la medová plástev

  8:36aktualizováno  8:36
Plnění cannelloni je pracné a nadmíru nezábavné. Přinášíme proto recept, v němž se plní samy, a ještě mají smetanovou pokličku.

Cannelloni a la medová plástev | foto: Apetit

NA 6 PORCÍ

Příprava: 25 minut + 45 minut dušení

500 g těstovin cannelloni

Na zeleninové ragú:
* malá hrst sušených hub
* 80 ml olivového oleje
* 3 mrkve
* 4 kousky celeru
* 1 větší červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 pórek
* 5-6 větších žampionů
* 5 x 400 g plechovka nakládaných soudečkových rajčat
* velký svazek čerstvé bazalky
* mořská sůl
* čerstvě namletý černý pepř

Na špenátový základ:
* 680 g čerstvého špenátu
* trocha muškátového oříšku
* sůl a pepř

Na bílou omáčku:
* 290 ml smetany na šlehání
* 500 ml zakysané smetany
* 4 filátka z ančoviček (případně takzvaná očka - použijte i s kaparou)
* sáček strouhaného parmezánu

1. Sušené houby zalijte horkou vodou. Mezitím na středním plameni rozehřejte velkou těžkou pánev, vlijte část olivového oleje, nasekanou či nastrouhanou mrkev, celer, cibuli, česnek a pórek. Restujte na středním plameni osm až deset minut. Potom přidejte pokrájené čerstvé žampiony i sušené houby včetně nálevu a duste, dokud zelenina nezměkne.

2. Šťávu nechte odpařit, poté do pánve vyklopte rajčata a přidejte nasekané stonky bazalky (lístky si nechte na později). Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Pomalu vařte zhruba tři čtvrtě hodiny, aby ragú zhoustlo. Přihoďte lístky bazalky.

3. V jiné pánvi připravte špenátový ,podklad‘. Rozpalte ji, pokapejte olejem, vložte špenát a míchejte jím, dokud nezavadne. Okořeňte solí, pepřem i muškátovým oříškem a dejte zatím stranou.

4. Na řadě je bílá omáčka - zřejmě ta nejrychlejší, jakou znáte! Musíte udělat jediné: smíchat smetanu, zakysanou smetanu, ančovičky osušené od oleje a hrst parmezánu.

5. Na dno hrnce (měl by být 20 centimetrů široký a asi 12 centimerů hluboký) vlijte zhruba centimetr bílé omáčky, posypte ji parmezánem, naskládejte špenát a přidejte polovinu ragú. Dlaněmi do něj zatlačujte cannelloni, jeden vedle druhého. Zbylé ragú pak vlijte shora, aby byly trubičky zcela zakryté. Navrch nalijte zbytek bílé omáčky, opět posypte parmezánem, pokropte olivovým olejem a tři čtvrtě hodiny pečte v troubě při 190 °C.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Bleskové boloňské penne
Bleskové boloňské penne
Bleskové těstoviny
Bleskové těstoviny
Bleskurychlé těstoviny s masovými knedlíčky
Bleskurychlé těstoviny s masovými knedlíčky

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.