Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

  0:17aktualizováno  0:17
Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen klasicky do salátů nebo pomazánek, ale v kuchyni se s nimi dá čarovat skoro do nekonečna. Vyzkoušejte třeba tyhle tři snadné letní recepty.

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem | foto: Profimedia.cz

Šalvějové ravioli s ricottou

Ingredience na 4-6 porcí:

Šalvějové ravioli s ricottou
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 5 vajec
  • 4-5 lžic másla
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • Na náplň:
  • 250 g ricotty
  • 2 lžíce pecorina
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Mouku a vejce zpracujeme pomocí robota s hnětacím hákem nebo rukama na hladké pružné nelepivé těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme ricottu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Pak těsto rozdělíme na dva kousky a postupně vyválíme na vále poprášeném moukou. Na jeden plát naklademe lžící náplň, přiložíme druhý plát a rozřezáme pomocí rádýlka. Tak spotřebujeme postupně všechno těsto i náplň.
  4. Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Když vře, vložíme do ní ravioli a vaříme asi 4 minuty. Pak je scedíme a necháme okapat.
  5. Ke konci vaření rozpustíme v kastrůlku máslo, orestujeme na něm šalvějové lístky a jednotlivé porce raviol voňavou omáčkou na talířích přelijeme.

Tip: Do náplně můžete přidat také několik lístků baby špenátu nebo nasekané bylinky dle chuti.

Batátová polévka s quinoou a koriandrem

Batátová polévka s quinoou a koriandrem
  • 200 g batátů
  • 150 g brambor
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • trochu chilli pasty nebo harissy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 g červené quinoy
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Začneme přípravou quinoy (nebo můžete jednotlivé kroky vpravit mezi kroky na přípravu polévky). Nejdříve quinou nasypeme do misky a zalijeme studenou vodou. Asi po čtvrt hodině ji slijeme a nasypeme do kastrůlku s 200 ml vývaru. Osolíme podle potřeby a vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Pak necháme ještě chvíli stát s přiklopenou pokličkou, aby pěkně došla a všechen vývar se vstřebal.
  2. Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme dosklovata červenou cibuli, přidáme chilli pastu a rajčatový protlak a chvíli mícháme a necháme probublávat. Pak přidáme nakrájené batáty a brambory, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí brambor asi 20 minut.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hustý hladký krém. Polévku podáváme ozdobenou quinoou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí roláda s mandlovo-bylinkovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti loupaných mandlí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • plát vykostěného kuřecího masa s kůží
  • domácí směs koření dle chuti (např. mletá paprika, koriandr, sušený česnek, sušené bylinky)
  • kousek másla
  • 500 g nových brambor
  • 1/2 lžičky kmínu
  • několik lístků libečku i s natí
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Bazalku opláchneme, osušíme a vložíme do nádoby od sekáčku. Přidáme na kousky nakrájený parmazán, oloupaný česnek, loupané mandle, sůl a pepř podle chuti a trochu olivového oleje. Zapneme sekáček, průběžně přidáváme olej, až vznikne pesto požadované konzistence.
  2. Masový plát položíme kůží nahoru, osolíme, do kůže vetřeme směs koření, otočíme a položíme na rozložený větší kus alobalu. Opět lehce osolíme a naneseme pesto. Roládu pevně zamotáme, zabalíme do alobalu a na koncích přitiskneme. Vložíme do pekáčku a pečeme na 160 °C asi 40 minut.
  3. Pak roládu vyjmeme, odstraníme alobal, přendáme ji do pekáčku, poklademe kousky másla a pečeme při 200 °C ještě asi 20 minut dozlatova.
  4. Mezitím, než se upeče kuře, očistíme brambory nožem (u nových to jde snadno) překrojíme je na menší kousky, vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a libeček. Vaříme asi 15 minut doměkka. Promícháme s trochou másla a nasekanou petrželkou a podáváme s roládou.

Tip: Pesta si můžete udělat víc do zásoby a podávat ho třeba s těstovinami, opečenou pancettou a strouhaným parmazánem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Zdravé exhibicionistky jsou i mezi ženami, říká sexkoučka

Na výstavě Voayer ukazují dívky vše, co se ukázat dá.

Je to umění, anebo porno? Výstava Voayer v pražském Tančícím domě rozbouřila diskuze. Že se na místě modelky svléknou,...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz