Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

  0:17aktualizováno  0:17
Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen klasicky do salátů nebo pomazánek, ale v kuchyni se s nimi dá čarovat skoro do nekonečna. Vyzkoušejte třeba tyhle tři snadné letní recepty.

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem | foto: Profimedia.cz

Šalvějové ravioli s ricottou

Ingredience na 4-6 porcí:

Šalvějové ravioli s ricottou
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 5 vajec
  • 4-5 lžic másla
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • Na náplň:
  • 250 g ricotty
  • 2 lžíce pecorina
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Mouku a vejce zpracujeme pomocí robota s hnětacím hákem nebo rukama na hladké pružné nelepivé těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme ricottu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Pak těsto rozdělíme na dva kousky a postupně vyválíme na vále poprášeném moukou. Na jeden plát naklademe lžící náplň, přiložíme druhý plát a rozřezáme pomocí rádýlka. Tak spotřebujeme postupně všechno těsto i náplň.
  4. Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Když vře, vložíme do ní ravioli a vaříme asi 4 minuty. Pak je scedíme a necháme okapat.
  5. Ke konci vaření rozpustíme v kastrůlku máslo, orestujeme na něm šalvějové lístky a jednotlivé porce raviol voňavou omáčkou na talířích přelijeme.

Tip: Do náplně můžete přidat také několik lístků baby špenátu nebo nasekané bylinky dle chuti.

Batátová polévka s quinoou a koriandrem

Batátová polévka s quinoou a koriandrem
  • 200 g batátů
  • 150 g brambor
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • trochu chilli pasty nebo harissy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 g červené quinoy
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Začneme přípravou quinoy (nebo můžete jednotlivé kroky vpravit mezi kroky na přípravu polévky). Nejdříve quinou nasypeme do misky a zalijeme studenou vodou. Asi po čtvrt hodině ji slijeme a nasypeme do kastrůlku s 200 ml vývaru. Osolíme podle potřeby a vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Pak necháme ještě chvíli stát s přiklopenou pokličkou, aby pěkně došla a všechen vývar se vstřebal.
  2. Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme dosklovata červenou cibuli, přidáme chilli pastu a rajčatový protlak a chvíli mícháme a necháme probublávat. Pak přidáme nakrájené batáty a brambory, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí brambor asi 20 minut.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hustý hladký krém. Polévku podáváme ozdobenou quinoou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí roláda s mandlovo-bylinkovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti loupaných mandlí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • plát vykostěného kuřecího masa s kůží
  • domácí směs koření dle chuti (např. mletá paprika, koriandr, sušený česnek, sušené bylinky)
  • kousek másla
  • 500 g nových brambor
  • 1/2 lžičky kmínu
  • několik lístků libečku i s natí
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Bazalku opláchneme, osušíme a vložíme do nádoby od sekáčku. Přidáme na kousky nakrájený parmazán, oloupaný česnek, loupané mandle, sůl a pepř podle chuti a trochu olivového oleje. Zapneme sekáček, průběžně přidáváme olej, až vznikne pesto požadované konzistence.
  2. Masový plát položíme kůží nahoru, osolíme, do kůže vetřeme směs koření, otočíme a položíme na rozložený větší kus alobalu. Opět lehce osolíme a naneseme pesto. Roládu pevně zamotáme, zabalíme do alobalu a na koncích přitiskneme. Vložíme do pekáčku a pečeme na 160 °C asi 40 minut.
  3. Pak roládu vyjmeme, odstraníme alobal, přendáme ji do pekáčku, poklademe kousky másla a pečeme při 200 °C ještě asi 20 minut dozlatova.
  4. Mezitím, než se upeče kuře, očistíme brambory nožem (u nových to jde snadno) překrojíme je na menší kousky, vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a libeček. Vaříme asi 15 minut doměkka. Promícháme s trochou másla a nasekanou petrželkou a podáváme s roládou.

Tip: Pesta si můžete udělat víc do zásoby a podávat ho třeba s těstovinami, opečenou pancettou a strouhaným parmazánem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.