Bylinkové hody

Bylinky. Skvěle čarovat s nimi umí ve Středomoří. Inspirovali jsem se tam a připravili pro vás pět receptů, které se bez nich neobejdou.
Dušené fazolky s tymiánem

Dušené fazolky s tymiánem | foto: Profimedia.cz

K čemu se bylinky hodí

Bazalka: rajčata, saláty, polévky, mleté maso
Tymián: vepřové, hovězí a kuřecí maso, rajská polévka i omáčka
Šalvěj: ryby, telecí, jehněčí maso 
Estragon: bylinkové máslo, maso, nádivky
Rozmarýn: zelenina, hovězí

Závitky z mořského jazyka s rýží

Příprava: 35 minut

* 8 filetů z mořského jazyka
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lístky šalvěje
* 8 listů čerstvého špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule, 2 stroužky česneku
* 1 bulva fenyklu
* 4 rajčata, hrst černých oliv
* 1 lžíce suchého vermutu

1. Listy špenátu omyjeme, přelijeme vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Omyjeme, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Filety pokapeme citronem, osolíme, opepříme, posypeme částí nasekané šalvěje a listem špenátu. Zavineme do závitků.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, opečeme na něm ze všech stran závitky, stačí tak 6–8 minut, a opečené závitky vyjmeme, zakapeme čerstvým olivovým olejem a uchováme v teple. Do pánve přidáme máslo, nakrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme na klínky nakrájený fenykl, osmahneme a nakonec vsypeme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a olivy. Osolíme, lehce opepříme a opékáme na mírném ohni asi 10 minut, dokud zelenina nezkřehne.

3. Nakonec přidáme vermut a zbylou usekanou šalvěj a necháme přejít varem. Závitky podáváme na dušené zelenině s vařenou rýží a ozdobené lístky rukoly nebo směsí dalších čerstvých bylinek.

Rybí filety v páře s bylinkami

Příprava: 10 minut
Vaření: 15–20 minut

* 4 filety bez kostí a kůže
* 400 ml bílého vína
* kopr, petrželka, bazalka
* 2 jarní cibulky
* 2 bobkové listy
* 1 citron
* sůl a pepř
* špetka muškátového květu
* máslo
* zelená petrželka

1. Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme víno, přidáme očištěné jarní cibulky, bobkový list, sůl, plátky z poloviny dobře omytého citronu, uvedeme k varu a vaříme asi 5 minut.

2. Rybí filety osolíme, okořeníme pepřem a špetkou muškátového květu. Do hrnce vložíme pařák nebo děrovanou podložku a na ni narovnáme připravené filety, které pokryjeme omytými bylinkami. Přiklopíme poklicí a vaříme v páře asi 15–20 minut, podle výšky masa. Tekutina během vaření nesmí dosahovat až k rybě.

3. Uvařené filety vyjmeme, pokapeme trochou rozpuštěného másla a podáváme s vařeným bramborem, petrželkou a plátky citronu. Porce ryby můžeme přelít lžící vinné várky.

Náš tip
Rybí filety můžete povařit přímo ve víně s trochou vody a přísadami. Vaříme je ale těsně pod bodem varu.

Čím to zapít:
Ryzlink rýnský 2006

Kuře se salátem a saturejkou

Příprava: 20 minut

* 400 g kuřecího masa
* 400 g směsi listů salátu
* snítka saturejky
* snítky kopru a koriandru
* 1 grep
* 4 lžíce ořechů z pinie

Na dresink:
* 1/2 citronu
* 1/2 grepu
* 6–8 lžic olivového oleje
* 2 lžíce medu
* sůl a pepř

1. Vychlazená pečená kuřecí prsa nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a naskládáme na střed talířů. Grep oloupeme, z jednotlivých dílků vyřízneme ostrým nožem filátka dužiny bez slupky a obložíme jimi plátky masa. Salátové listy a bylinky důkladně omyjeme a osušíme nebo necháme okapat a zlehka promícháme.

2. Salát s bylinkami rozdělíme na talíře ke kuřecím plátkům s grepem. Piniová jadérka opražíme nasucho v pánvi. V misce prošleháme šťávu z poloviny citronu a grepu, medu a oleje a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Při podávání zakapeme salát zálivkou a posypeme opraženými piniovými jadérky.

Náš tip:
Pokud nemáte hotové kuřecí maso, osolte a opepřete 4 menší kuřecí prsa, potřete je olivovým olejem a ogrilujte je na pánvi.

Čím to zapít:
Sauvignon Blanc

Dušené fazolky s tymiánem

Příprava: 10 minut
Dušení: 20 minut

* 500 g fazolových lusků
* lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1 cibule
* 4 rajčata
* 1 snítka tymiánu
* 200 ml zakysané smetany
* svazek bylinek
* hrst vlašských ořechů

1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.

2. Bylinky omyjeme, nasekáme najemno, vmícháme do zakysané smetany a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.

3. Dušené lusky při podávání doplníme ochucenou bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy. Jako přílohu podáváme pečivo, rýži nebo nové brambory.

Dobrá rada:
Kvalitní těžká hluboká pánev vydrží roky. Je to investice, která se vyplatí.

Čím to zapít:
Grand Cuvée 2005

Jehněčí kotlety se směsí bylinek

Příprava: 25 minut

* 8 jehněčích kotletek
* 5 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1–2 lžíce citronové kůry
* 2 lžíce saturejky a majoránky
* sůl a pepř
* 250 g čerstvého sýra
* směs bylinek na obalení sýra

1. Kotlety omyjeme osušíme a odblaníme. V misce prošleháme olivový olej, česnek, kůru z dobře omytého nebo bio citrónu a nasekanou majoránku a saturejku. Kotlety opepříme, obalíme v misce připravenou marinádou a necháme v chladu odpočinout, minimálně půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

2. Ostatní bylinky a listy salátu omyjeme a osušíme. Větší listy salátu natrháme na menší kousky, bylinky usekáme. Lžící vykrajujeme kousky sýra, který obalíme v bylinkách. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a zprudka opečeme maso z obou stran, po každé straně 4–5 minut.

3. Kotlety osolíme, přendáme na nahřáté talíře. Podáváme s listy salátu, bylinkovým sýrem a zakapané citronovou šťávou.

Náš tip:
M
ísto lučiny použijte klidně výraznější čerstvé měkké sýry, např. kozí, ovčí, nebo zkuste i ostřejší brynzu.

Čím to zapít: 
Zweigeltrebe

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...