Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinkové hody

aktualizováno 
Bylinky. Skvěle čarovat s nimi umí ve Středomoří. Inspirovali jsem se tam a připravili pro vás pět receptů, které se bez nich neobejdou.

Dušené fazolky s tymiánem | foto: Profimedia.cz

K čemu se bylinky hodí

Bazalka: rajčata, saláty, polévky, mleté maso
Tymián: vepřové, hovězí a kuřecí maso, rajská polévka i omáčka
Šalvěj: ryby, telecí, jehněčí maso 
Estragon: bylinkové máslo, maso, nádivky
Rozmarýn: zelenina, hovězí

Závitky z mořského jazyka s rýží

Příprava: 35 minut

* 8 filetů z mořského jazyka
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lístky šalvěje
* 8 listů čerstvého špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule, 2 stroužky česneku
* 1 bulva fenyklu
* 4 rajčata, hrst černých oliv
* 1 lžíce suchého vermutu

1. Listy špenátu omyjeme, přelijeme vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Omyjeme, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Filety pokapeme citronem, osolíme, opepříme, posypeme částí nasekané šalvěje a listem špenátu. Zavineme do závitků.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, opečeme na něm ze všech stran závitky, stačí tak 6–8 minut, a opečené závitky vyjmeme, zakapeme čerstvým olivovým olejem a uchováme v teple. Do pánve přidáme máslo, nakrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme na klínky nakrájený fenykl, osmahneme a nakonec vsypeme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a olivy. Osolíme, lehce opepříme a opékáme na mírném ohni asi 10 minut, dokud zelenina nezkřehne.

3. Nakonec přidáme vermut a zbylou usekanou šalvěj a necháme přejít varem. Závitky podáváme na dušené zelenině s vařenou rýží a ozdobené lístky rukoly nebo směsí dalších čerstvých bylinek.

Rybí filety v páře s bylinkami

Příprava: 10 minut
Vaření: 15–20 minut

* 4 filety bez kostí a kůže
* 400 ml bílého vína
* kopr, petrželka, bazalka
* 2 jarní cibulky
* 2 bobkové listy
* 1 citron
* sůl a pepř
* špetka muškátového květu
* máslo
* zelená petrželka

1. Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme víno, přidáme očištěné jarní cibulky, bobkový list, sůl, plátky z poloviny dobře omytého citronu, uvedeme k varu a vaříme asi 5 minut.

2. Rybí filety osolíme, okořeníme pepřem a špetkou muškátového květu. Do hrnce vložíme pařák nebo děrovanou podložku a na ni narovnáme připravené filety, které pokryjeme omytými bylinkami. Přiklopíme poklicí a vaříme v páře asi 15–20 minut, podle výšky masa. Tekutina během vaření nesmí dosahovat až k rybě.

3. Uvařené filety vyjmeme, pokapeme trochou rozpuštěného másla a podáváme s vařeným bramborem, petrželkou a plátky citronu. Porce ryby můžeme přelít lžící vinné várky.

Náš tip
Rybí filety můžete povařit přímo ve víně s trochou vody a přísadami. Vaříme je ale těsně pod bodem varu.

Čím to zapít:
Ryzlink rýnský 2006

Kuře se salátem a saturejkou

Příprava: 20 minut

* 400 g kuřecího masa
* 400 g směsi listů salátu
* snítka saturejky
* snítky kopru a koriandru
* 1 grep
* 4 lžíce ořechů z pinie

Na dresink:
* 1/2 citronu
* 1/2 grepu
* 6–8 lžic olivového oleje
* 2 lžíce medu
* sůl a pepř

1. Vychlazená pečená kuřecí prsa nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a naskládáme na střed talířů. Grep oloupeme, z jednotlivých dílků vyřízneme ostrým nožem filátka dužiny bez slupky a obložíme jimi plátky masa. Salátové listy a bylinky důkladně omyjeme a osušíme nebo necháme okapat a zlehka promícháme.

2. Salát s bylinkami rozdělíme na talíře ke kuřecím plátkům s grepem. Piniová jadérka opražíme nasucho v pánvi. V misce prošleháme šťávu z poloviny citronu a grepu, medu a oleje a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Při podávání zakapeme salát zálivkou a posypeme opraženými piniovými jadérky.

Náš tip:
Pokud nemáte hotové kuřecí maso, osolte a opepřete 4 menší kuřecí prsa, potřete je olivovým olejem a ogrilujte je na pánvi.

Čím to zapít:
Sauvignon Blanc

Dušené fazolky s tymiánem

Příprava: 10 minut
Dušení: 20 minut

* 500 g fazolových lusků
* lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1 cibule
* 4 rajčata
* 1 snítka tymiánu
* 200 ml zakysané smetany
* svazek bylinek
* hrst vlašských ořechů

1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.

2. Bylinky omyjeme, nasekáme najemno, vmícháme do zakysané smetany a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.

3. Dušené lusky při podávání doplníme ochucenou bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy. Jako přílohu podáváme pečivo, rýži nebo nové brambory.

Dobrá rada:
Kvalitní těžká hluboká pánev vydrží roky. Je to investice, která se vyplatí.

Čím to zapít:
Grand Cuvée 2005

Jehněčí kotlety se směsí bylinek

Příprava: 25 minut

* 8 jehněčích kotletek
* 5 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1–2 lžíce citronové kůry
* 2 lžíce saturejky a majoránky
* sůl a pepř
* 250 g čerstvého sýra
* směs bylinek na obalení sýra

1. Kotlety omyjeme osušíme a odblaníme. V misce prošleháme olivový olej, česnek, kůru z dobře omytého nebo bio citrónu a nasekanou majoránku a saturejku. Kotlety opepříme, obalíme v misce připravenou marinádou a necháme v chladu odpočinout, minimálně půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

2. Ostatní bylinky a listy salátu omyjeme a osušíme. Větší listy salátu natrháme na menší kousky, bylinky usekáme. Lžící vykrajujeme kousky sýra, který obalíme v bylinkách. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a zprudka opečeme maso z obou stran, po každé straně 4–5 minut.

3. Kotlety osolíme, přendáme na nahřáté talíře. Podáváme s listy salátu, bylinkovým sýrem a zakapané citronovou šťávou.

Náš tip:
M
ísto lučiny použijte klidně výraznější čerstvé měkké sýry, např. kozí, ovčí, nebo zkuste i ostřejší brynzu.

Čím to zapít: 
Zweigeltrebe

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.