Doporučujeme

Bylinky se hojně užívají třeba ve středomořské kuchyni, pěstovat je ale můžete i na zahrádce nebo za oknem u vás doma a v kuchni s nimi naděláte hotové zázraky... (Ilustrační snímek)

Bylinky se hojně užívají třeba ve středomořské kuchyni, pěstovat je ale můžete i na zahrádce nebo za oknem u vás doma a v kuchni s nimi naděláte hotové zázraky... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Bylinková kuchařka po italsku: focaccia, rozmarýnové kuře i minipizzy

  • 8
Kuchařky na Apeninském poloostrově by bez čerstvých bylinek nedokázaly uvařit. Bazalka, rozmarýn, šalvěj, oregáno... Díky nim italskou kuchyni ocení nejen jazyk, ale pochutná si i nos.

Bazalka - čerstvé listy se přidávají k rajčatům, salátům, rybám, sýrům a do těstovin.

Tymián - používejte do sekaných mas, ke zvěřině, do svíčkové a rajské omáčky, k játrům, k rybě, do paštik.
Petržel - neutrální  bylinka, která doplňuje chuť ostatních ingrediencí, aniž je přebíjí.
Rozmarýn - hodí se k přípravě skopového a jehněčího, ale i k rybám, pečeným bramborám.
Šalvěj - použijte při dušení a pečení všech typů pečených mas a ryb, do rolád a mletého masa. Játra, ledvinky, srdce apod. se šalvějí jsou pravá delikatesa.

Určitě je jednodušší při vaření sáhnout do skříňky a vytáhnout pytlík se sušeným kořením. Ale kdo má jídlo opravdu rád, ten dobře ví, že čerstvým bylinkám se nic nevyrovná.

Buď máte zahrádku, kde si na ně vyčleňte prostor, nebo si je nasázejte do truhlíku a nechte je za oknem. I zahradník-amatér by měl péči o ně zvládnout.

U italské kuchyně jsou zásadní tyto bylinky - bazalka, oregano (dobromysl), šalvěj, rozmarýn, tymián, estragon, chilli papričky, česnek (ten tedy doma za oknem asi nevypěstujete, ale při nákupu preferujte český před zahraničním). Bylinky nejen že jídlo provoní, ale prospějí i vašemu zdraví.

Například bazalka podporuje trávení, dobromysl usnadňuje odkašlávání, šalvěj omezuje pocení, estragon zvyšuje chuť k jídlu... Při vaření pamatujte, že málo je více, ať nepřebijete chuť jídla. Bylinky nekombinujte ve velkém množství, jejich chuť a aroma by pak nevyzněly.

Focaccia s tymiánem

Focaccia s tymiánem

Doba přípravy: 160 minut + 20 - 25 minut pečení
Množství: na dvě placky

  • 200-250 ml vlažné vody nebo mléka
  • špetka cukru
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • olej
  • hrst černých oliv
  • 50 g sušených rajčat naložených v oleji
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • hrubá mořská sůl

1. V misce promícháme polovinu vlažné vody s cukrem a rozdrobeným droždím, necháme vzejít kvásek.

2. Do větší zadělávací mísy prosijeme mouku, promícháme ji se solí, olejem a postupně přiléváme zbylou vlažnou vodu. Zaděláme na hladké nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, potřeme ji olejem a necháme pod utěrkou hodinu kynout. Olivy vypeckujeme, nakrájíme na kousky. Rajčata osušíme papírovým ubrouskem a pokrájíme je.

3. Po hodině kynutí do těsta zapracujeme pokrájené olivy, rajčata a lístky tymiánu. Necháme kynout další hodinu.

4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme z nich dvě silnější placky a necháme je ještě 20 minut kynout.

5. Placky potřeme olejem, posypeme hrubou mořskou solí a necháme je ve vyhřáté troubě péct asi 20-25 minut.

Tip: Placky můžete po upečení ještě horké ochutit olejem rozmíchaným se stroužkem česneku a posypat nastrouhaným parmazánem.

Citronové kuře s rozmarýnem

Citronové kuře s rozmarýnem

Doba přípravy: 12 hodin + 12 hodin marinování + 60-80 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1,5 kg kuře
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 2 citrony
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce chilli pasty
  • olej
  • sůl

1. Kuře omyjeme a dobře ho osušíme, a to i zevnitř papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho nasekáme. Jeden citron přepůlíme, z půlky vymačkáme šťávu a zbytek citronu pokrájíme na kousky.

2. Do osušeného kuřete vložíme několik kousků citronů, posypeme ho rozmarýnem a vložíme do většího plastového sáčku. Přidáme zbytek kousků citronu, zalijeme citronovou šťávou a olejem. Ze sáčku vytlačíme vzduch a uzavřeme ho. Kuře necháme marinovat přes noc v ledničce.

3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Cibuli pokrájíme na silnější kolečka. Citron na plátky. Před pečením kuře vyjmeme ze sáčku, odstraníme kousky citronu a rozmarýn.

4. Na pekáč rozložíme kolečka cibule a kuře na něj položíme, potřeme chilli pastou promíchanou s trochou oleje, posypeme hrubou solí a obložíme plátky citronu. Podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.

5. Během pečení přeléváme kuře výpekem, případně podlijeme trochou vody. Po 40 minutách kuře vyjmeme z trouby, do kůže zapícháme zbytek nastříhaného rozmarýnu a dopečeme doměkka.

Tip: Rozstřihněte kuře na zádech a pečte ho naplocho, kůžička na kuřeti bude nepoškozená a rovnoměrně opečená.

Spaghetti aglio olio s chilli papričkami

Spaghetti aglio olio s chilli papričkami

Doba přípravy: 15 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6 stroužků česneku
  • 2 chilli papričky
  • čerstvá petržel
  • 400 g špaget
  • sůl
  • olivový olej

1. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričky rozpůlíme, vyškrábneme semínka a odřízneme stopku a nadrobno pokrájíme. Petrželové lístky nasekáme.

2. Špagety dáme vařit do vroucí osolené vody.

3. Do velké hluboké pánve nalijeme olivový olej, nasypeme do něj plátky česneku, chilli papričky, krátce společně opečeme.

4. Z uvařených špaget odebereme sběračku vody, nalijeme je do pánve. Špagety slijeme, okapané přidáme do pánve s česnekem a chilli papričkami, přisypeme nasekanou petrželku a dobře promícháme.

5. Hotové špagety rozdělíme na talíře a dochutíme čerstvě mletým pepřem.

Tip: Špagety během vaření ochutnávejte, měly by být uvařené na skus – ne doměkka. Různé druhy špaget se v délce vaření liší.

Minipizzy

Minipizzy

Doba přípravy: 160 minut + 20 minut pečení

  • základní těsto na focacciu
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • 200 g mozzarelly
  • 2 rajčata
  • sůl
  • pepř
  • cukr

1. Připravíme si těsto na focacciu podle prvního receptu nahoře. Těsto necháme dvě hodiny kynout.

2. Plechovku rajčat slijeme, tekutinu uchováme, rajčata nahrubo pokrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Bazalku najemno nasekáme. Rajčata i s tekutinou dáme do menšího rendlíku, ochutíme solí, pepřem, cukrem, nasekanou bazalkou, přidáme plátky česneku a alespoň 10 minut provaříme.

3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kuličky, ze kterých naolejovanýma rukama vytvarujeme pizzy.

4. Těsto potřeme lžící rajčatové směsi, poklademe plátky rajčat a mozzarelly a dáme péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Hotové ozdobíme zbylými lístky bazalky.

Tip: Zbylý podklad na pizzu zamražte a použijte příště na pizzu nebo

těstoviny. Kupte si v obchodě již připravené vyválené těsto na pizzu nebo pizzy udělejte z chlazeného listového těsta – ušetříte čas.

Telecí plátky s parmskou šunkou a šalvějí

Telecí plátky s parmskou šunkou a šalvějí

Doba přípravy: 15 minut + 8 minut smažení

  • 4 plátky telecího masa - vykoštěné kotlety, zadní (po 150 g)
  • 4 plátky parmské šunky
  • 8 lístků šalvěje
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dl bílého vína
  • 1-1,5 l kuřecího vývaru
  • sůl, pepř

1. Na každý plátek masa položíme plátek šunky, překryjeme potravinovou fólií a jemně sklepeme dohromady. Na šunku položíme 1-2 lístky šalvěje, spíchneme dohromady párátkem nebo kuchyňskou jehlicí.

2. V misce promícháme hladkou mouku se solí a pepřem. Plátky telecího v mouce obalíme.

3. Na pánvi rozehřejeme olej a lžíci másla, plátky masa na něm opečeme - nejprve plátkem šunky dolů, po třech minutách obrátíme a stejně dlouho pečeme i po druhé straně.

4. Plátky podlijeme nejdříve vínem, minutu dvě povaříme, promícháme s výpekem na pánvi, pak přidáme kuřecí vývar, lžíci másla a provaříme.

Tip: Maso rozklepejte, poklaďte šunkou a šalvějí a stočte do závitku, spíchněte párátkem. Podlévejte dezertním vínem a hovězím vývarem. Stejným způsobem můžete upravit i kuřecí maso.


  • Vybrali jsme pro Vás