Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byli jste na farmářském trhu? Poradíme vám, co uvařit z nákupu

  11:43aktualizováno  11:43
Hlavní sezona farmářských trhů pomalu končí, a tak si užijte čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky a další produkty českých zemědělců, dokud jsou k dostání. Pokud jste si právě donesli domů třeba čerstvé kuře, vejce, zeleninu, brambory, domácí klobásku nebo hrušky a lámete si hlavu, co z nich uvařit, máme pro vás dva slané a jeden sladký tip.

Pečené kuře s bylinkami a citronem | foto: Profimedia.cz

Kuře pečené s citronem a bylinkami

  • 1 celé kuře
  • 2 citrony
  • svazek bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj...)
  • sůl
  • máslo

1. Omyté a osušené kuře vydatně posolíme zvenku i zevnitř. Citrony oloupeme a rozčtvrtíme a spolu s bylinkami jimi kuře vyplníme.
2. Kuře vložíme do pekáčku, přidáme kousek másla, přiklopíme a pomalu pečeme (cca na 130°C).
3. V průběhu pečení kuře podléváme a přeléváme výpekem.
4. Když je téměř hotové, sejmeme poklici, přidáme teplotu a dopékáme doměkka a dozlatova. Podáváme s brambory nebo vařenou rýží.

Brambory zapečené s kozím sýrem a klobáskou

Zapečené brambory

  • 6 větších brambor
  • 2 domácí klobásky (i pikantní)
  • 150 g kozího sýra
  • 100 ml smetany
  • 1 vejce
  • sůl
  • olej na vymazání formy
  • paprika, rajče

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě. Klobásky nakrájíme na kolečka.
2. Pečicí formu vymažeme a naskládáme do ní brambory, na ně vrstvu klobásek, na které rozdrobíme sýr a navrch zase vrstvu brambor.
3. Ve smetaně rozšleháme vejce a nalijeme rovnoměrně přes brambory. Zapečeme v předehřáté troubě.

TIP: Zapečené brambory můžete podávat třeba se salátem ze zeleniny (rajčata, paprika, cibule), kterou jste si donesli z farmářského trhu. 


Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

  •  350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 500 ml kefírového mléka
  • 1 sklenička oleje
  • 3 vejce
  • ½ sáčku jedlé sody
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 - 4 hrušky
  • citronová šťáva

1. Vejce, cukr, kefírové mléko a olej smícháme v míse. Do mouky vmícháme sodu a kakao a postupně přidáme do kefírové směsi.
3. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a pokapeme citronem.
4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe čtvrtkami hrušek. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca půl hodiny.

Autor:




Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.