Díky teplému létu začaly první ochutnávky burčáků dříve.

Díky teplému létu začaly první ochutnávky burčáků dříve. | foto: Jan Karásek

Burčák je zdravý, pokud se pije rozumně

  • 4
S nástupem podzimu si každoročně přijdou na své i milovníci burčáku. Většina z nich na tento lahodný mok nedá dopustit a tvrdí, že jeho pití má pozitivní vliv na lidský organismus.

S receptem, podle kterého je nejlepší vypít tolik burčáku, kolik krve člověku koluje v žilách, ale odborníci nesouhlasí. Zdravé je podle nich pít ho spíše v malých dávkách.

"Jde o kvalitu burčáku. Když je nepančovaný, tak obsahuje množství vitamínů skupiny B, které mají příznivý vliv například na trávení nebo na pokožku," řekla ČTK odbornice na zdravou výživu Alžbeta Béderová z Úřadu veřejného zdravotnictví.

Nedostatek "béček" způsobuje únavu, nechutenství, někdy dokonce i zvracení.

Projevem nedostatku tohoto vitamínu je podle Béderové pocit pálení očí, svědění pokožky nebo popraskané rty. Vitamíny si lidé mohou doplnit například právě pitím burčáku, ale neměli by to přehánět. Všeobecně totiž platí, že ve velkém množství alkohol škodí.

Burčák, tedy zkvašená hroznová šťáva, je meziproduktem při výrobě vína.

Podle internetových stránek určených spotřebitelům www.spotrebitelinfo.sk kvasinky v burčáku zvyšují jeho výživovou hodnotu. Obsah tiaminu, jednoho z vitamínů skupiny B, pozitivně působí na činnost srdce, kyselina nikotinová zabraňuje nervovým a kožním poruchám a kyselina pantotenová neboli vitamin B5 zase chrání sliznice a zažívací trakt.

V současnosti se burčák vyrábí z odkaleného moštu, v němž nejsou žádné pesticidy nebo jiné nečistoty. "Proto jsou burčáky světlejší. Nejsou tak tmavě hnědé a těžké. Správná barva by měla být svěží a lehká, světle hnědozelená až mléčná," tvrdí Dana Miklovičová z laboratoří firmy Víno Matyšák. Kvalitní burčák se podle ní od tak zvaného bolehlavu dá rozeznat i podle vůně.

Díky teplému létu letos první ochutnávky burčáků začaly o několik týdnů dřív než obvykle. První vlaštovky se objevily v Malých Karpatech už začátkem srpna.

Podle Miklovičové je teď období burčáků z odrůd veltlínu a mülleru thurgau, které jsou chuťově plnější. Doporučení je ale podle ní jasné: při výběru se řídit hlavně barvou a vůní, nikoli nízkou cenou.

,