Asijské nudle s vepřovým masem a burskými oříšky
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 cm zázvoru
- 1 červená chilli paprička
- 250 g libovějšího vepřového masa
- olej
- 2 hrsti burských oříšků
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička soli
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 balení rýžových nudlí
- čerstvý koriandr
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
- Zázvor oškrábeme a společně s chilli papričkou nakrájíme nadrobno.
- Maso nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky.
- Ve wok pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Asi po dvou minutách přidáme česnek a zázvor.
- Pak přisypeme burské oříšky a necháme je lehce zezlátnout. V tu chvíli přidáme maso a prudce ho opečeme ze všech stran.
- Vsypeme po lžičce cukru a soli, promícháme a asi po dvou minutách přilijeme sójovou omáčku.
- Nakonec vmícháme nasekanou chilli papričku a průběžně promícháváme. Pokud je třeba přilijeme trochu vody nebo vývaru.
- Nudle připravíme podle návodu na obalu. Čerstvý koriandr nasekáme, několik pěkných lístků si necháme stranou.
- Vše vmícháme do masové směsi na pánvi, prohřejeme a podáváme. Na talíři ozdobíme lístky koriandru.
Tip: Můžete použít také kuřecí maso, příprava bude o něco rychlejší. Do pánve zkuste na začátku přidat také na nudličky nakrájený celer nebo nahrubo nastrouhanou mrkev.
Mandarinkový koláč se sněhovou čepičkou
Ingredience na 1 dortovou formu:
- Na těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 250 g másla + na vymazání formy
- 1 vejce
- Na náplň:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1,5 hrnku vody
- 4 bio mandarinky
- 2 lžíce másla
- 4 žloutky
- Na čepičku:
- 4 bílky
- 6 lžic moučkového cukru
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme korpus. Na vál nasypeme mouku a cukru, přidáme na kostky nakrájené studené máslo a vejce. Rukama rychle zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme nejméně na hodinu do chladničky.
- Formu vymažeme máslem. Těsto vyválíme na kulatou placku a vložíme jí do dortové formy tak, aby část přečnívala po stranách. Propícháme a předpečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut.
- Na náplň smícháme v kastrůlku hrnek cukru, mouku, škrob a sůl. Vmícháme vodu a šťávu z mandarinek a nasekanou kůru (pokud neseženete bio mandarinky, můžete přidat trochu sušené citronové kůry, která je k dostání v běžné síti obchodů).
- Na mírném plameni za stálého míchání zahříváme, než začne směs bublat. Pak vmícháme máslo.
- Žloutky vložíme do misky, přidáme trochu horké směsi a prošleháme. Pak žloutkovou hmotu přimícháme do kastrůlku.
- Na mírném plameni vaříme ještě několik minut, abychom získali krémovou konzistenci.
- Hotovou směs nalijeme do formy s předpečeným těstem.
- Sněhovou čepici připravíme tak, že bílky ušleháme dotuha, průběžně po lžících přidáváme moučkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud se při nadzvednutí metly netvoří špičky.
- Sníh naplníme do cukrářského sáčku a vytvoříme s ním na povrchu koláče ozdobnou čepici. Může mít třeba podobu pusinek, ale fantazii se meze nekladou.
- Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut nebo dokud čepička nezezlátne. Necháme vychladnout a podáváme nakrájený na dílky.
Čokoládové muffiny
Ingredience na 12 kousků:
- 3 vejce
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 100 g nalámané čokolády (může být hořká, mléčná, s oříšky, s madlemi...)
Pracovní postup:
- V míse prošleháme vejce s oběma cukry. Pak vmícháme smetanu.
- Mouku smícháme v jiné míse s práškem do pečiva a kakaem. Po lžících zašleháme do vajíčkové směsi.
- Nakonec přidáme nalámanou čokoládu a promícháme.
- Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do nich pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku rovnoměrně odměříme těsto.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.
Tip: Pokud jste použili obyčejnou čokoládu, můžete do těsta nasekat také hrst burských oříšků.