Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Buráky, mandarinky, čokoláda. Co podniknout s mikulášskou nadílkou?

aktualizováno 
Nejen domácnosti s malými dětmi si potrpí na čertovsko-andělsko-mikulášské rituály. Někdy se ale pamlsků v punčoše nebo celofánu sejde víc, než je zdrávo, a nabídnout tuhle hromadu dětem se příčí i těm nejbenevolentnějším rodičům. Poradíme vám, jak nadbytečné laskominy využít v kuchyni, a to nejen nasladko.

Mandarinkový koláč s pusinkami | foto: Profimedia.cz

Asijské nudle s vepřovým masem a burskými oříšky

Ingredience na 4 porce:

Asijské nudle s vepřovým masem a burskými oříšky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 červená chilli paprička
  • 250 g libovějšího vepřového masa
  • olej 
  •  2 hrsti burských oříšků
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 balení rýžových nudlí
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Zázvor oškrábeme a společně s chilli papričkou nakrájíme nadrobno.
  3. Maso nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky.
  4. Ve wok pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Asi po dvou minutách přidáme česnek a zázvor.
  5. Pak přisypeme burské oříšky a necháme je lehce zezlátnout. V tu chvíli přidáme maso a prudce ho opečeme ze všech stran.
  6. Vsypeme po lžičce cukru a soli, promícháme a asi po dvou minutách přilijeme sójovou omáčku.
  7. Nakonec vmícháme nasekanou chilli papričku a průběžně promícháváme. Pokud je třeba přilijeme trochu vody nebo vývaru.
  8. Nudle připravíme podle návodu na obalu. Čerstvý koriandr nasekáme, několik pěkných lístků si necháme stranou.
  9. Vše vmícháme do masové směsi na pánvi, prohřejeme a podáváme. Na talíři ozdobíme lístky koriandru.

Tip: Můžete použít také kuřecí maso, příprava bude o něco rychlejší. Do pánve zkuste na začátku přidat také na nudličky nakrájený celer nebo nahrubo nastrouhanou mrkev.

Mandarinkový koláč se sněhovou čepičkou

Ingredience na 1 dortovou formu:

Mandarinkový koláč s pusinkami
  • Na těsto:
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 250 g másla + na vymazání formy
  • 1 vejce
  • Na náplň:
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1,5 hrnku vody
  • 4 bio mandarinky
  • 2 lžíce másla
  • 4 žloutky
  • Na čepičku:
  • 4 bílky
  • 6 lžic moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme korpus. Na vál nasypeme mouku a cukru, přidáme na kostky nakrájené studené máslo a vejce. Rukama rychle zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme nejméně na hodinu do chladničky.
  2. Formu vymažeme máslem. Těsto vyválíme na kulatou placku a vložíme jí do dortové formy tak, aby část přečnívala po stranách. Propícháme a předpečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut.
  3. Na náplň smícháme v kastrůlku hrnek cukru, mouku, škrob a sůl. Vmícháme vodu a šťávu z mandarinek a nasekanou kůru (pokud neseženete bio mandarinky, můžete přidat trochu sušené citronové kůry, která je k dostání v běžné síti obchodů).
  4. Na mírném plameni za stálého míchání zahříváme, než začne směs bublat. Pak vmícháme máslo.
  5. Žloutky vložíme do misky, přidáme trochu horké směsi a prošleháme. Pak žloutkovou hmotu přimícháme do kastrůlku.
  6. Na mírném plameni vaříme ještě několik minut, abychom získali krémovou konzistenci.
  7. Hotovou směs nalijeme do formy s předpečeným těstem.
  8. Sněhovou čepici připravíme tak, že bílky ušleháme dotuha, průběžně po lžících přidáváme moučkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud se při nadzvednutí metly netvoří špičky.
  9. Sníh naplníme do cukrářského sáčku a vytvoříme s ním na povrchu koláče ozdobnou čepici. Může mít třeba podobu pusinek, ale fantazii se meze nekladou.
  10. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut nebo dokud čepička nezezlátne. Necháme vychladnout a podáváme nakrájený na dílky.

Čokoládové muffiny

Ingredience na 12 kousků:

Čokoládové muffiny
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g nalámané čokolády (může být hořká, mléčná, s oříšky, s madlemi...)

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme vejce s oběma cukry. Pak vmícháme smetanu.
  2. Mouku smícháme v jiné míse s práškem do pečiva a kakaem. Po lžících zašleháme do vajíčkové směsi.
  3. Nakonec přidáme nalámanou čokoládu a promícháme.
  4. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do nich pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku rovnoměrně odměříme těsto.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.

Tip: Pokud jste použili obyčejnou čokoládu, můžete do těsta nasekat také hrst burských oříšků.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz