Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bulharské speciality voní grilem. Kjoftety, bjurek a pikantní pomazánka

  0:54aktualizováno  0:54
Bulharsko se těší oblibě českých turistů již dlouhá léta. Kromě krásných hor a Černého moře oceňují i chutnou místní kuchyni založenou především na zelenině a saturejce. O několik typických receptů se s námi podělil šéfkuchař bulharské restaurace Café Wine Bar Diama.

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla | foto:  František Vlček, MAFRA

Bulharská kuchyně je typická hlavně použitím velkého množství zeleniny, které mají na Balkáně požehnaně. V oblibě jsou zejména papriky, které se pečou, plní a přidávají do spousty jídel. Nejčastěji užívaným kořením je čubrica, neboli saturejka. A samozřejmě i paprika, včetně své pálivé podoby.

„V klasickém bulharském šopském salátu by měla být paprika ogrilovaná,“ prozrazuje Petar Zayakov z restaurace Café Wine Bar Diama v Mratíně u Prahy. Paní Vanya Zayaková, jeho matka, která se také podílí na chodu rodinného podniku dodává:

Fotogalerie

„Náš ́balkánský ́ sýr je jiný než feta nebo balkán, co znáte v Česku. Oproti fetě je měkčí, nedrolí se a má jemnější, méně slanou chuť,“ vysvětluje. Pokud se tedy chystáte letos na dovolenou do Bulharska, rozhodně ho ochutnejte a vezměte s sebou i jako dárek pro blízké doma. Překvapit můžete i jeho využitím - Bulhaři ho strouhají dokonce i na hranolky, netradiční kombinace vás i vaše děti určitě příjemně překvapí.

Pokud zavítáte na Balkán, vyzkoušejte osvěžující studenou polévku tarator, která v sobě kombinuje okurku a kopr. Vynechat byste neměli ani speciality z grilu - zejména jsou to placičky kjofteta a válečky kebabčeta. Za zmínku rozhodně stojí i dobroty připravované v typické litinové pánvi sač, ve které se maso zapéká spolu se zeleninou. Bulhaři s oblibou zapékají i sýry. Potrpí si také na mezzes - předkrmy, jako jsou nejrůznější saláty a dipy, které ale zůstávají na stole po celou dobu jídla. Kromě šopského salátu mezi nimi vyniká zeleninová ljutenica a lilková pomazánka kyopulu. Na Balkáně pak samozřejmě nemohou chybět plněné vinné listy (sarmy) nebo plněné zelné listy, ve kterých se skrývá směs masa a rýže.

Najdete zde i spoustu místních variant pokrmů, které znáte např. z Řecka. patří mezi ně i musaka, která se v Bulharsku připravuje pouze z brambor, masa a rajčat, tedy bez lilku. U pobřeží Černého moře nezapomeňte ochutnat smažené grundle - dokřupava opečené ančovičky. V dezertech si Bulhaři potrpí na ty hodně sladké a vládne jim zejména všemi milovaná baklava či kadaif.

Kyopolou - pikantní lilek

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • 6 lilků
  • 3 papriky (červená kapie)
  • sůl
  • 2 – 3 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petrželky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa

Postup:

Lilky a kapie opečeme v troubě či na grilu. Po upečení necháme odpočinout v nádobě, kterou přiklopíme. Lilky i kapie oloupeme. Kapie nakrájíme na kostičky a lilky rozmixujeme. Lilky a kapie smícháme, přidáme rozdrcený česnek, olivový olej, petržel, sůl a ocet. Necháme uležet a poté podáváme studené.

Smažená paprika bjurek

Ingredience na 4 porce:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla paprika...
  • 4 papriky (červená kapie)
  • 200 g bulharského ovčího sýra (nastrouhaného)
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • čubrica
  • petrželka
  • strouhanka

Pracovní postup:

Kapie opečeme v troubě či na žáru (nikoliv na přímém ohni). Po upečení necháme odpočinout v nádobě, kterou přiklopíme. Mezitím si připravíme směs z bulharského ovčího sýru, petrželky, vejce a čubrici. Tuto směs použijeme na vyplnění paprik. Papriky následně obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmahneme do zlatova.

Kjufteta na grilu

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • mleté maso (vepřové 70 %, hovězí 30 %)
  • cibule
  • černý pepř
  • římský kmín
  • čubrica
  • sůl
  • voda s ledem

Postup:

Pokud si maso meleme sami – nakrájíme maso na kostičky a necháme marinovat 2 až 3 hodiny s kořením, až poté meleme

Připravíme si směs z mletého masa, nadrobno nakrájené cibulky, soli a koření. Směs hnětáme s postupným přidáváním vody tak, aby vytvořila požadovanou lepkavou konzistenci. Necháme uležet 2 až 3 hodiny. Po uležení směsi vytvoříme placičky – kjufteta. Kjufteta následně pečeme na žáru (nikoliv na přímém ohni).

Bulharská musaka

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • 1 kg vepřového mletého masa
  • 1 plechovka loupaných rajčat (nebo 3 až 4 čerstvá oloupaná rajčata, nakrájená na kostičky)
  • 1 selský jogurt
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín
  • 2 vejce
  • olej
  • 1 kg oloupaných brambor

Pracovní postup:

Na rozehřátou pánev přidáme olej a orestujeme cibulku, poté přidáme mleté maso a restujeme dále. Přidáme koření a rajčata. Za občasného míchaní necháváme dusit. Brambory nakrájíme na kostičky a orestujeme. Postupně brambory ochutíme římským kmínem a dodáme masovou směs. Připravíme si větší pečící nádobu, kterou vymažeme předem olejem. Do nádoby naskládáme směs brambor a mletého masa, podlijeme lehce horkou vodou (doporučuje se do půlky výšky směsi). Necháme péct v předehřáté troubě při 200 °C do úplného změknutí brambor (přibližná době pečení je 30 min.). Poté smícháme jogurt s vejcem, osolíme a zalijeme musaku. Necháme okamžik zapéct horní vrstvu jogurtu a vajec tak, aby se vytvořila krásná kůrka.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Najdete na iDNES.cz