Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Budeme jíst květiny?

  16:24aktualizováno  16:24
Dali byste si porci jasmínů se smaženými růžovými lístky? Nebo snad thajskou omeletu z tulipánů se salátem z klejichy? To je jen několik lahůdek podávaných na kulinářském festivalu, jehož organizátoři by rádi s pomocí květin zpestřili thajský jídelníček. "Chtěla bych, aby thajské hotely zařadily na své jídelní lístky více květinových pokrmů a aby se ve školách učilo o květinách při hodinách vaření," objasňovala své plány 76letá energická organizátorka akce ve čtyřhvězdičkovém hotelu Fortune Penpan Sittitrajová.
Podle davů, které se shromáždily, aby zhlédly umění profesionálních i amatérských kuchařů z celého Thajska, je zřejmé, že pokrmy z květin přitahují značný zájem veřejnosti; podle kulinářských expertů však bude trvat ještě dlouho, než si
tyto speciality najdou na jídelních lístcích trvalé místo.

"Zavádíme tato jídla...abychom zjistili, jaký mají úspěch v porovnání s ostatními. Pokud nás odezva labužníků povzbudí, zařadíme je na jídelní lístek natrvalo," tvrdil šéfkuchař Isara Eam-eak z bangkockého hotelu SC Park.

Thajské orchideje jsou jednou z největších místních turistických atrakcí, podle Sittitrajové lze však místní flóru využívat v daleko širším měřítku. "Když jsme ještě bydleli v severovýchodním Thajsku, učil mě otec, že co jedí ptáci a opice, nemůže uškodit ani lidem,"vysvětlovala svou filozofii Sittitrajová.

"Využíváme znalostí venkovského obyvatelstva o místních rostlinách. Proč bychom neměli používat květiny jako jídlo ve stejném rozsahu, jako využíváme například bylinky?" Kromě voňavých jasmínů, které se vyskytují téměř v každé thajské zahradě, se mezi další oblíbené "pokrmy" či ozdoby pokrmů na výstavě řadily i růže, měsíčky a blatouchy.

Ne všechny recepty pocházely přímo z Thajska. Bývalá učitelka tradičního japonského vázání květin Harano Majumiová si nechala ze své domoviny poslat speciálně pro tuto příležitost sakury. "Možná si jednou otevřu vlastní restauraci," zasnila se 44letá Japonka žijící v Thajsku, zatímco rozdávala tipy, jak vyrobit sushi balené v lístcích sakury či vietnamské jarní rolky plněné vybranými květinami a krémem z pandánových listů.

"Chybí mi tady moje záliba. V Japonsku jsem učila aranžérství květin a připravovala jsem pozadí pro televizní pořady a reklamy," stěžovala si. Organizátoři konference zatím nedokážou odhadnout potenciál, který květinové pokrmy skýtají. Doufají však, že by kromě turistického průmyslu mohly v budoucnu oživit i thajský export.

"Květinové pokrmy jako vývozní artikl není pouhý sen, když si vezmeme, jakou popularitu thajská kuchyně získala v posledních letech v zahraničí. Také proto bychom se měli obrátit k dalším přírodním zdrojům, které naše země skýtá," říká Sittitrajová.
Autor:






Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.