Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Buchtičky, rýžový nákyp. Česká kuchyně je se sladkými jídly výjimečná

  0:53aktualizováno  0:53
Nejoblíbenější den ve školní jídelně? Když byly buchtičky se šodó. Sladká hlavní jídla mají v naší mile nezdravé národní kuchyni pevné místo.

Jahodové tvarohové knedlíky. | foto: Isifa

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó.

Příprava: 15 minut + kynutí 1 hodina + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 25 g droždí
* 500 g polohrubé mouky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml mléka
* špetka soli
* 120 g másla
* 8 žloutků
* 750 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 3 lžíce přírodního cukru

Tip

3 žloutky, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce rumu, 1 vanilk. lusk, cukr a citron. šťáva dle chuti – vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny. Do těsta buchtiček přidejte rozinky předem namočené v rumu a buchtičky naplňte tvarohem, mákem nebo povidly.

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce mouky a lžíce cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek.
2. Zbylou mouku prosejeme se solí, promícháme se zbylým cukrem, 1/2 rozpuštěného másla, 2 žloutky, mlékem a kváskem, zaděláme těsto a necháme kynout pod utěrkou asi 40 minut.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymastíme. Vykynuté těsto rozdělíme na tři až 4 díly, ze kterých na pomoučněném vále uděláme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky těsta a děláme z něj kuličky. Ty dáme na plech a necháme je ještě 10 minut kynout.
4. Buchtičky pomastíme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme je dozlatova.
5. V hrnci svaříme mléko s vanilkovým luskem a lžící cukru, stáhneme a necháme je čtvrt hodiny odstát. Mléko přecedíme.
6. Žloutky rozmícháme s cukrem a postupně k nim přiléváme polovinu mléka a prošleháváme je. Zbylé mléko znovu zahřejeme a postupně do něj všleháme žloutky s mlékem. Při mírné teplotě krém mícháme asi 10 minut, tak aby zhoustl, ale nevařil se.
7. Teplé buchtičky zalijeme horkým šodó.

Jahodové tvarohové knedlíky

Jahodové tvarohové knedlíky.

Příprava: 25 minut + chlazení 30 minut + vaření 6–8 minut

Na 20 knedlíků

* 20 větších jahod (plus čtyři na ozdobení)
* 200 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 velké vejce
* 125 ml mléka
* 100 g másla
* 250 g hrubé mouky
* sůl
* mouka na podsypání
* 4 lžíce moučkového cukru
* 100 g tvrdého nastrouhaného tvarohu

1. Jahody opláchneme, necháme je oschnout na papírových utěrkách, odstopkujeme.
Tvaroh prolisujeme, promícháme s vejcem, mlékem, lžící másla, moukou a solí, zpracujeme na těsto. Z těsta utvoříme váleček o průměru 4–5cm, zabalíme jej do fólie a necháme vychladit asi půl hodiny.
3. V hrnci přivedeme vodu se solí k varu, váleček těsta rozkrájíme na 20 plátků, které na pomoučněném vále trochu roztáhneme, zabalíme do něj jahodu a knedlík uzavřeme.
4. Knedlíky postupně po částech vaříme v osolené vodě asi sedm minut.
5. Horké knedlíky posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem a ozdobíme pokrájenými jahodami.

Rýžový nákyp

Rýžový nákyp.

Příprava: 25 minut + pečení 25–30 minut

Pro 4 osoby

* tuk na vymazání
* strouhanka
* hrst rozinek
* 300 g rýže
* 1 l mléka
* špetka soli
* 4 velká vejce
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce cukru krupice
* 1 meruňkový kompot

Tip

Vyzkoušejte také s náplní ze švestkového kompotu nebo vrstvou čerstvě podušených oloupaných letních jablek s rozinkami a skořicovým cukrem.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat.
2. Rýži spaříme, propláchneme horkou vodou a povaříme v mléce se solí doměkka. Necháme zchladnout.
3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
4. Máslo utřeme se žloutky, s vanilkovým a krupicovým cukrem.
5. Uvařenou rýži promícháme se žloutkovou směsí, sněhem. Polovinou nákypu naplníme zapékací formu, poklademe 2/3 meruněk a rozinkami, pokryjeme zbytkem nákypu, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut.

Lívance s borůvkovým rozvarem

Lívance s borůvkovým rozvarem.

Příprava: 30 minut + kynutí 30 minut + smažení 25 minut

Pro 4 osoby

* 20 g droždí
* 500 ml vlažného mléka
* 1,5 lžíce cukru
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 400 g borůvek
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce hnědého přírodního cukru
* 350 g polohrubé mouky
* špetka soli
* špetka citronové kůry
* 1 vejce
* máslo nebo olej na smažení
* 1 kelímek zakysané smetany

Lívance z kefíru

200g hladké mouky prosáté se solí, 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a sníh z bílků, 1 lžíce rozpuštěného másla, 250 ml kefíru, 100 ml mléka Promíchejte těsto a sníh a smažte větší lívance na pánvi. Posypte skořicovým cukrem nebo polijte javorovým sirupem.

1. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme 1/2 lžíce cukru a necháme vzejít kvásek, mělo by to trvat asi 10–15 minut.
2. V menším kastrůlku zahřejeme máslo, přisypeme propláchnuté okapané borůvky, zasypeme je oběma cukry, pomačkáme vařečkou, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Mouku promícháme se solí, zbylé mléko s cukrem, citronovou kůrou a vejcem, do mouky vlijeme kvásek, postupně přiléváme mléko s vejcem a dobře vymícháme, aby těsto bylo hladké a bez žmolků.
4. Hotové těsto necháme přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout.
5. Lívanečník vymažeme rozehřátým máslem nebo olejem a malou sběračkou nebo lžící do něj nalijeme těsto, lívance smažíme z každé strany asi jednu minutu.
6. Lívance podáváme s borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky.

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor uvařených ve slupce
* 5 lžic strouhanky
* 200 g hrubé mouky
* 2 lžíce krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g povidel
* 60 g rozpuštěného másla

1. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Strouhanku prosijeme a nasucho opečeme na pánvi.
2. Zpracujeme bramborové těsto z nastrouhaných brambor, hrubé mouky, krupice a soli.
3. Těsto rozválíme na plát vysoký 3–5 milimetrů, z vyváleného těsta vykrájíme skleničkou kolečka o průměru 6 cm.
4. Na každé kolečko dáme lžičku povidel, kolečko přeložíme na polovinu a spoje pevně přitiskneme.
5. Taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě asi osm minut, necháme je okapat, omastíme máslem a posypeme opraženou strouhankou.

Autoři:






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.