Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bublanina, nákyp, trhanec a další skvělé třešňové dezerty

  6:32aktualizováno  6:32
Jakmile dozrají třešně, je jasné, že léto je konečně tady. Zapomeňte na starosti, rozehřejte troubu, rozpalte sporák a s ovocnými dezerty si užijte slunečné odpoledne na zahradě.

Třešňový nákyp z croissantů | foto: www.stockfood.cz

Třešňové kynuté knedlíky

Třešňové kynuté knedlíky

Doba přípravy: 20 minut + 80 minut kynutí + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 300-350 ml mléka
  • 600 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 500-600 g třešní
  • 150 g strouhaného kokosu
  • cukr moučka
  • 100 g másla

1. Droždí rozdrobíme a utřeme s cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 100 ml teplého mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Zaděláme těsto z mouky promíchané se solí, z kvásku, vejce a postupně přiléváme mléko. Těsto by se nemělo lepit na mísu a mělo by být hladké. Hotové ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

2. Na pánvičce orestujeme kokos dozlatova.

3. Z vykynutého těsta vykrajujeme pomoučněnou lžící kousky těsta na moukou vysypaný vál, těsto prsty roztáhneme, doprostřed těsta dáme 2-3 třešně, těsto spojíme a vytvarujeme knedlík.

4. Knedlíky necháme ještě 15-20 minut kynout a pak je vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut podle velikosti knedlíku. Hotové propícháme vidličkou nebo natrhneme, aby odešla pára.

5. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, kokosem a přelijeme máslem. Knedlíky můžete také uvařit v páře. Do hrnce dejte pařák, podlijte vodou, vyložte utěrkou a nechte knedlíky vařit bez obracení v páře 8-10 minut.

Třešňový nákyp z croissantů

Třešňový nákyp z croissantů

Doba přípravy: 40 minut + 35-40 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 3 starší velké croissanty
  • 300 g třešní
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 velká vejce
  • 80 g cukru moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací nádobu vymažeme tukem. Třešně omyjeme a odstopkujeme. Croissanty nakrájíme na silnější plátky nebo je natrháme na větší kusy. Zapékací nádobu vyložíme croissanty a ty posypeme třešněmi.

2. V misce rozšleháme mléko, smetanu, rum, vejce a oba cukry, hmotu nalijeme na croissanty a třešně a necháme 20 minut odstát, aby se pečivo nasáklo. Nákyp dáme péct do vyhřáté trouby.

3. Po 30 minutách snížíme teplotu na 160 °C, případně přikryjeme kouskem alobalu a dopékáme dalších 5-10 minut.

Tip: Vyzkoušejte s borůvkami nebo s angreštem.

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení

  • olej nebo máslo na vymazání
  • hrubá mouka
  • 700 g třešní
  • 3 velká vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat. Z bílků ušleháme s polovinou cukru tuhý sníh.

2. Žloutky prošleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, přimícháme smetanu a mouku.

3. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh, těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe omytými třešněmi a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 20 minut.

4. Hotovou bublaninu necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.

RYCHLOVKA: Nešlehejte se se sněhem, smíchejte mouku s cukrem, smetanou a celými vejci a přidejte prášek do pečiva.

Trhanec s jednoduchým třešňovým kompotem

Trhanec s třešňovým kompotem

Doba přípravy: kompot 20 minut + 8 minut pečení + 24 hod odležení; trhanec 20 minut příprava + 20 minut odležení + 14 minut smažení
Množství: pro 2 osoby

  • směs třešní
  • sladký nálev - poměr vody a cukru 2:1, tedy na litr vody 500 g cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 50 ml rumu
  • 120 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr

1. Třešně omyjeme a osušíme. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 250 °C. Připravíme si nálev, vodu zahřejeme a cukr v ní necháme rozpustit. Rozinky zalijeme rumem.

2. Omyté třešně naskládáme do sklenic, zalijeme horkým sladkým nálevem a zavíčkujeme.

3. Hluboký plech vyložíme utěrkou, vyskládáme na něj sklenice, vložíme do trouby a na plech nalijeme vodu, aby sklenice stály v třícentimetrovém sloupci vody.

4. V troubě zapnuté na horkovzduch zavařujeme asi 8 minut.

5. Hotové kompoty necháme trochu zchladnout, otočíme víčky dolů a necháme odležet do druhého dne.

6. Třetinu mléka rozmícháme metličkou se žloutky, špetkou soli a hladkou moukou na kaši, přimícháme zbytek mléka a necháme alespoň 20 minut odležet. Ušleháme bílky s lžící cukru a vanilkovým cukrem na tužší sníh. Sníh vmícháme do uleželého těstíčka. Vmícháme okapané rozinky.

7. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto na pánev a při střední teplotě opékáme z obou stran asi 4-6 minut. Hotovou placku natrháme vidličkou na kousky, posypeme cukrem a ještě krátce dvě minuty opečeme.

8. Trhanec podáváme posypaný moučkovým cukrem s třešňovým kompotem.

Rýžová kaše s třešněmi

Rýžová kaše s třešněmi

Doba přípravy: 40 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g třešní
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžíce škrobu
  • 1 limetka
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr

1. Z omytých třešní vyloupeme pecky. Zalijeme je v menším hrnci trochou vody, zasypeme cukrem a asi 10 minut pod pokličkou na mírném plameni povaříme. Z omyté a osušené limety nastrouháme z 1/3 kůru, zbylou v tenké vrstvě ořízneme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky.

2. Třešně vyjmeme děrovanou naběračkou z hrnce, odložíme stranou. Šťávu přivedeme k varu, přimícháme škrob rozmíchaný v malé skleničce vody a pomalu vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku dochutíme cukrem, limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vrátíme do ní třešně a společně krátce provaříme.

3. Kokosové a klasické mléko přivedeme k varu se špetkou soli, přidáme rýži propláchnutou ve studené vodě, stáhneme plamen a pomalu uvaříme doměkka, na konci varu vmícháme vanilkový cukr.

4. Rýži rozdělíme na talíře, ozdobíme pokrájenou kůrou limetky a třešňovou omáčkou.

Tip: Obdobnou omáčku můžete připravit i z višní, jen budete muset přidat o něco víc cukru.

Rýžový nákyp s tvarohem

Rýžový nákyp s tvarohem a třešněmi

Doba přípravy: 50 minut + 35 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 600-700 g třešní
  • 1 lžíce cukru moučka

1. Propláchnutou rýži dáme vařit do vroucí osolené vody na pět minut. V druhém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli.

2. Rýži scedíme přes síto a vložíme do vroucího mléka a na mírném plameni 10-15 minut pomalu vaříme, dokud rýže nevstřebá všechno mléko a není měkká. Do hotové rýže vmícháme máslo a necháme zchladnout.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misky vymažeme tukem. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Tvaroh utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem. Rýžovou hmotu promícháme se žloutkovou pěnou a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme tvaroh a třetinu sněhu, do druhé zbylý sníh.

4. Do menších zapékacích misek rozdělíme rýži s tvarohem, poklademe polovinou vypeckovaných třešní a překryjeme rýží se sněhem a poklademe zbylými třešněmi, které mírně zatlačíme dovnitř.

5. Zapékací misky položíme na hlubší plech a zalijeme ho vroucí vodou do výše asi 1,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, upečené nákypy pak necháme ještě ve vypnuté pootevřené troubě 20 minut vychladnout. Servírujeme posypané moučkovým cukrem se šlehačkou.

Tip: Nákyp můžete také péct ve větší zapékací nádobě, pak počítejte s pečením 45-50 minut. Třešně můžete nahradit mirabelkami nebo rynglemi.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...



Najdete na iDNES.cz