Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Broskve na grilu se zmrzlinou a griliášem

  9:15aktualizováno  9:15

Broskve na grilu se zmrzlinou a griliášem | foto: Martin Mrowiecpro iDNES.cz

Množství: 6 porcí

  • 150 g lískových oříšků
  • 100 g cukru
  • 9 zralých broskví (půlených a bez pecek)
  • 500 g kvalitní vanilkové zmrzliny
  • med k zakápnutí

1. Ořechy opražíme 7 minut na plechu v troubě rozehřáté na 180 °C a ještě horké je válením v utěrce zbavíme tenkých slupek

2. Rozehřejeme si gril nebo grilovací pánev, plech vyložíme alobalem. Na griliáš na pánvi krátce do zlatova opražíme oříšky a dáme je stranou.

3. Cukr dáme do pánve se 100 ml vody, promícháme a na středním plameni zahřejeme. Asi po 3 minutách začne směs mírně bublat a vznikne světlý sirup, necháme na plameni asi 10 minut, dokud nevznikne karamel. V této fázi nádobou občas opatrně protřeseme.

4. Jakmile má karamel požadovanou barvu, vsypeme do něj oříšky a potřásáním je necháme dobře obalit karamelem.

5. Snížíme plamen. Jakmile karamel s oříšky ztmavne do hnědozlaté barvy, nalijeme ho na alobal na připraveném plechu. Rozetřeme stěrkou a necháme vychladnout.

6. Vzniklý griliáš poté nalámeme na kousky. Půlky broskví ogrilujeme, 3-5 minut z každé strany, až na nich vznikne pěkná mřížka a ovoce se hezky rozpeče.

7. Rozdělíme do misek, doplním kopečkem zmrzliny, zakápneme medem a posypeme kousky griliáše.

Tip:
Griliáš můžeme přichystat den předem a skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.