Jenže tam dojde ke zvýšené produkci hladového hormonu, takže tělo chce jíst znova a více. Tak se člověk nají opět pořádně, čímž objem tuku na břiše opět zvýší a tím také znova podpoří produkci hladového hormonu. A tak pořád dokola.
S tímto objevem přišel doktor Ja-ping Jang se svými kolegy z University of Western Ontario. Ti zjistili, že tukové zásoby na břiše produkují hormon podporující růst a množení tukových buněk.
Hormon bílkovinné povahy nazval doktor Jang neuropeptidem Y – NPY. Ten se tvoří v tukové tkáni na břiše. Dříve se přitom uvažovalo, že vzniká v mozku. NPY je nejúčinnějším hlad stimulujícím hormonem, jaký vědci znají. Pokud je přítomen v těle, vyvolává značné a konstantní pocity hladu.
Vědci se domnívali, že u postižených osob s extrémní nadváhou je NPY produkován mozkem a nutí člověka neustále jíst. Jenže podle objevů týmu doktora Janga vzniká tento hormon také v tukové tkáni na břiše. NPY podporuje množení zárodečných buněk, z nichž pak vznikají nové tukové buňky.
"To může vést ke zhoubnému cyklu, kde NPY produkovaný mozkem nutí člověka jíst více a tak přibírat tuk kolem pasu, a pak takový tuk produkuje ještě více hormonu NPY, který produkuje ještě více tukových buněk a zvyšuje pocity hladu,“ tvrdí doktor Jang. Závěry studie byly publikovány v odborném časopise FASEB Journal.