Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Brambory de luxe aneb gnocchi, knedlíky, rösti, chleba či koláč

  14:10aktualizováno  14:10
Připutovaly k nám z Jižní Ameriky a mají nálepku jídla pro chudé. Neoprávněně. Z brambor můžete nachystat hostinu, za kterou by se nestyděl ani šéfkuchař Pohlreich.

Gnocchi se šalvějí a parmazánem | foto: Isifa.com

Gnocchi se šalvějí a parmazánem

Doba přípravy: 50 minut + 7 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 300 g mouky + na podsypání
  • olivový olej
  • 100 g másla
  • 20 malých lístků čerstvé šalvěje
  • 100 g strouhaného parmazánu

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě horké je oloupeme a prolisujeme lisem na brambory či nastrouháme. Do většího hrnce dáme vařit vodu na noky. Do mísy k bramborům přidáme dvě lžičky soli, pepř a vejce, 2/3 mouky a vše zpracujeme na těsto. Zbylou mouku dáme na vál, vyklopíme na ni těsto z mísy a na vále zapracujeme do těsta ručně.
 
2. Vál pomoučíme, těsto rozdělíme na menší části, ze kterých vytvarujeme postupně válečky. Každý váleček rozkrájíme na asi dva centimetry dlouhé kousky.
 
3. Do každého kousku gnocchi zatlačíme vidličku, ve vzniklém rýhování se pak lépe drží omáčka.
 
4. Připravenou vroucí vodu osolíme lžící soli a postupně vaříme gnocchi asi dvě minuty.

5. Gnocchi vylovíme cedníkem, necháme okapat, přesuneme do mísy, pokapeme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily. 6 Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šalvějové lístky a společně prohřejeme asi 4 minuty. Vsypeme gnocchi a krátce opečeme na másle s šalvějí. Rozdělíme je na talíř, přelijeme zbylým máslem z pánve a posypeme parmazánem.

Tip: Uvařené gnocchi vydrží dva dny v chladničce, můžete je i zamrazit.

Brambory se slaninou a brambory s kmínem

Brambory se slaninou a brambory s kmínem

Doba přípravy: 15 minut + 40 minut vaření a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 12 středně velkých brambor
  • 1 kostka houbového vývaru nebo domácí zeleninový vývar
  • kmín
  • olej
  • 12 tence nakrájených plátků anglické slaniny
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl

1. Brambory ve slupce dobře vydrhneme kartáčkem pod vodou. Polovinu brambor dáme vařit do hrnce s vodou. Druhou část na několika místech propícháme vidličkou a dáme vařit do hrnce s vodou s kostkou houbového nebo  zeleninového vývaru. Po deseti minutách brambory slijeme a necháme zchladnout.

2. Troubu rozehřejeme na 190 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Kmín rozdrtíme v hmoždíři.

3. Brambory povařené ve vodě rozkrojíme, potřeme mašlovačkou olejem, položíme na každou snítku rozmarýnu a překryjeme ji plátkem slaniny. Brambory položíme na plech.

4. Brambory z vývaru také podélně rozřízneme, potřeme olejem a posypeme drceným kmínem – hotové je přidáme na plech. Všechny brambory posypeme hrubou solí a pečeme asi 30 minut.

Tip: Brambory si můžete předvařit den dopředu.

Rösti s jablečným kompotem

Rösti s jablečným kompotem

Doba přípravy: doba přípravy 40 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 4 velká jablka
  • citron
  • kousek skořice
  • 3–4 hřebíčky
  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce soli
  • 4 lžíce oleje nebo másla

1. Omytá jablka nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich jádřince, oloupeme a pokrájíme na kousky.

2. Z citronu odkrojíme škrabkou na brambory trochu citronové kůry, vymačkáme z něj asi dvě lžičky citronové šťávy a tou jablka pokapeme, aby nezhnědla.

3. Jablka vsypeme i s citronovou kůrou a šťávou do hrnce, přidáme dvě lžíce medu, skořici a hřebíček, podlijeme trochou vody a jablka podusíme asi 8–10 minut.

4. Brambory oloupeme a na hrubém struhadle je nastrouháme. Na větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory, posypeme je solí a promícháme s olejem. Vařečkou upravíme do tvaru placky, přikryjeme pokličkou a 20 minut opékáme na mírném plameni.

5. Pomocí pokličky placku obrátíme a opékáme dalších 20 minut na velmi mírném plameni.

6. Hotové rösti přesuneme na talíř, naporcujeme a podáváme s teplým jablečným kompotem.

Tip: Některé recepty na rösti pracují s vařenými nebo předvařenými bramborami. Můžete přidat i dva žloutky a trochu škrobu, pokud jsou brambory hodně vodnaté.

Bramborový koláč se sýrem a pórkem

Bramborový koláč se sýrem a pórkem

Doba přípravy: 2 minut + 45 minut vaření a pečení

  • 300 g křehkého těsta
  • 2 stroužky česneku
  • kousek pórku nebo jarní cibulka
  • 2 brambory uvařené ve slupce
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 100 g nastrouhaného čedaru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vyložíme těstem, zakryjeme kolečkem pečicího papíru zatíženým fazolemi a předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě.

2. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, pórek na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo, orestujeme na něm pórek, přidáme česnek a společně opečeme.

4. V misce rozšleháme smetanu s vejci, dochutíme solí, pepřem a vmícháme nastrouhaný sýr a pórek s česnekem.

5. Na dno předpečeného koláče dáme polovinu plátků brambor, zalijeme částí směsi smetany a pórku, poklademe zbylými bramborami a přelijeme znovu smetanou s pórkem. Vložíme do trouby a pečeme dalších 30–35 minut.

Tip: Do koláče dejte sýr podle chuti: sýr s modrou plísní, neutrální eidam nebo pokrájený kozí sýr s bílou plísní.

Bramborové knedlíky s meruňkami

Bramborové knedlíky s meruňkami

Doba přípravy: 30 minut + 6–10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 16–18 meruněk
  • 60 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 500 g brambor vařených ve slupce
  • 2 vejce
  • sůl
  • 180–200 g hrubé mouky
  • moučkový cukr

1. Omyté meruňky vypeckujeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm strouhanku.

2. Brambory oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme vejce, špetku soli, hrubou mouku a zpracujeme na hladké těsto, které vytvarujeme do válečku.

3. Váleček těsta rozkrájíme na plátky, do každého zabalíme meruňku.

4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli. V několika várkách vkládáme knedlíky postupně do mírně vroucí vody, naběračkou je odloupneme ode dna, aby se nepřichytily, a vaříme 6–10 minut podle velikosti knedlíků.

5. Hotové knedlíky necháme okapat, obalíme je v opečené strouhance a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Otvor po pecce posypte trochou vanilkového cukru a vložte loupanou mandli.

Bramborový chleba

Bramborový chleba

Doba přípravy a kynutí 2 hodiny + 40 minut pečení

  • 1/2 kostky droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • asi 2–3 dcl vody
  • 200 g pšeničné chlebové mouky + na podsypání
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 1 lžička soli
  • kmín
  • 200 g brambor vařených ve slupce
  • hladká mouka

1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr.
2. lžíce mouky a zalijeme trochou vlažné vody, rozšleháme metličkou a necháme vzejít kvásek.  Obě mouky prosijeme do další mísy, promícháme se solí a kmínem. Brambory oloupeme a nastrouháme.

3. Do mísy s moukou přidáme nastrouhané brambory, kvásek, vodu a zaděláme těsto a necháme kynout. Po 3/4 hodině kynutí těsto přemísíme a necháme kynout další 3/4 hodinu.

4. Troubu předehřejeme na 230 °C. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, poprášíme je moukou, do chleba uděláme ostrým nožem několik zářezů a necháme je na plechu nebo ve formě kynout další 1/2 hodiny.

5. Chleby vložíme na plechu do vyhřáté trouby, na dno dáme plech, do kterého vlijeme studenou vodu, a pečeme 40 minut.

Tip: Do těsta můžete přidat oblíbená semínka nebo trochu fenyklu.

Brandade

Brandade

Doba přípravy: 24 hodin + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1/4 kg nasolené tresky
  • 4 středně velké brambory
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 –5 stroužků česneku
  • 1 bobkový list
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka mletého hřebíčku
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 8 krajíčků chleba
  • 8 plátků ančoviček
  • čerstvý rozmarýn

1. Tresku osolíme, vložíme ji do velké mísy, zalijeme vodou, kterou během 24 hodin několikrát vyměníme.

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a povaříme doměkka.

3. Do menšího kastrůlku dáme smetanu, na plátky pokrájený oloupaný česnek, bobkový list, tymián, hřebíček a přivedeme na mírném plameni k varu, povaříme asi 10 minut. Ze smetany vyjmeme bobkový list a rozmixujeme ji.

4. Odsolenou tresku povaříme krátce ve vodě, vyjmeme ji a necháme okapat. Zchladlou rozdrobíme na menší kousky.

5. Měkké uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme smetanu s česnekem a kořením, tresku a rozšleháme je. Šleháme asi 3 minuty, ke konci šlehání přiléváme po lžičkách nebo tenkým pramínkem ke kaši olivový olej. Dochutíme solí a pepřem.

6. Krajíčky chleba opečeme, potřeme je kaší a ozdobíme ančovičkou a rozmarýnem.

Podávejte jako přílohu k zeleninovému salátu.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.