Doporučujeme

Brambory pečené v soli

Brambory pečené v soli | foto: Apetit

Brambory chutnají i pečené v soli

  • 0
V téhle úpravě mají "zemáky" opravdu zemitou chuť, podobnou té, pro kterou milujeme brambory pečené ve žhavém popelu. Slupka je propečená do křupava a vnitřek tak měkký, že se skoro rozpadá.

Jen pozor na to, abyste brambory vyloupali ze slaného kabátu co nejdřív, aby je sůl nestihla příliš prostoupit.

NA 4 PORCE

Příprava: 15 minut + 75 minut pečení

Ingredience:

* 2 oloupané, překrojené stroužky česneku
* olej na vymazání formy a trochu na zakapání brambor
* 2 lžíce jehliček rozmarýnu
* 1,5 kg malých brambor, neloupaných, ale pečlivě omytých a osušených
* 3/4 kg hrubé mořské soli
* 30 g hladké mouky
* 200 ml zakysané smetany

1. Troubu předehřejte na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C. Kulatou formu o průměru 30 cm vytřete česnekem a potřete olejem. (Formu můžete ještě vyložit pečicím papírem, pak znovu potřít olejem a posypat česnekem.) Na dno formy nasypte byliny a na ně naklaďte hustě vedle sebe brambory.

2. V míse promíchejte sůl a mouku, pomalu přilévejte asi 120 ml vody, aby vznikla hladká směs. Nalijte ji na brambory ve formě a hlavně mezi ně.

3. Pečte na střední příčce trouby. Formu vyjměte a nechte pět minut vychladnout; vyklopte brambory na velký talíř a vyloupejte je ze slaného obalu. Podávejte se zakysanou smetanou, zakápnuté trochou oleje.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Bramborový chleba
Bramborový chleba
Brambory zapečené se slaninou
Brambory zapečené se slaninou
Brambory na plechu
Brambory na plechu


  • Vybrali jsme pro Vás