Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborový salát: fantazie bez mezí

  13:12aktualizováno  13:12
- Rok co rok se v podvečer před Štědrým dnem v pražské restauraci U Bubeníčků schází parta kamarádů. Z šílenství předvánočního shonu vstupují do oázy klidu a pohody,aby nabrali sil. Nesou v rukou poslední dárky,někdy i stromeček nebo kapra, v srdci mír a v mysli jednu obavu - jak to zas letos dopadne s bramborovým salátem. V rodině každého z přítomných - dokonce i těch, kteří během roku do kuchyně jen nahlédnou s otázkou, co bude k večeři - je příprava bramborového salátu na štědrovečerní stůl ryze mužskou záležitostí, výsadou pána domu.

Bramborový salát, má-li skýtat to pravé potěšení, se ovšem musí rozležet. Je tedy nezbytné chystat jej předchozí večer. A navíc ve stavu střízlivém, neboť není nic horšího než salát přesolený či překyselený. „Dneska si dám pár piv a jdu, nechtěl bych už zažít to, co loni,“ hlásá proto pravidelně každý z příchozích. Jenže s první rundou fernetu se do duší vkrádá jakási nostalgie,kterou je třeba rozptýlit rundou druhou, a protože v předvečer svátků štědrosti nechce nikdo vypadat jako držgrešle,následuje runda třetí, čtvrtá... Po zavírací hodině se pak přátelé rozcházejí naplněni pivem, fernetem a falešnou jistotou, že tentokrát všechno dobře dopadne,z níž je ráno spolehlivě vyléčí. Namísto na lahodnou přílohu ke smaženému kapru je zaděláno na rodinný rozvrat a prvního trochu vlídnějšího slova se zpravidla doma salátoví hrdinové dočkají až s rozsvícením svíček na stromečku. Ještě,že jsou ty Vánoce...

Podle průzkumů má u nás na štědrovečerním stole smaženého kapra 80 procent obyvatel (zbytek jej nahrazuje řízkem nebo osmaženou bílou klobásou), ale bramborový salát 98 procent, tedy prakticky každý s výjimkou přísných dietářů a gastronomických extremistů.

Jenže - co je vlastně domácí bramborový salát? Co do něj patří? Jediné,na čem by se patrně všichni shodli, jsou brambory a snad ještě okurky. Kořenová zelenina? Jistě. Ale někdo z ní pro tento případ vylučuje petržel, někdo uznává jen mrkev. Hrášek? Jak kdo. Salám? Do bramborového salátu nepatří, to už je pak „vlašák“, tvrdí odpůrci. Navíc ten, kdo se důsledně postí a čeká na erbenovského „zlatouška na stěně“, by měl salám vynechat. Cibule? Příliš drsná, dá se namítnout. A vajíčko?

Je doložen případ manželského páru, který až při prvním stání u rozvodového soudu pochopil, že je nesmysl rozcházet se jen proto, že v rodině manžela odjakživa dávali do štědrovečerního salátu vejce natvrdo a v manželčině rodině ne. Drtivá většina by asi hlasovala pro majonézu, ale najdou se i zastánci jednoduchých verzí s olejem. Takový salát měl prý v oblibě Jan Werich - z brambor uvařených předešlého dne, drobných kostiček vařené mrkve a sladkokyselé okurky, nadrobno pokrájené cibule, koření a kvalitního oleje.

Když ale dnes podobný salát podávají některé jihočeské restaurace,cítí se hosté podvedeni, ačkoliv chuť smaženého kapra vedle něj dostává bezesporu větší prostor k vyniknutí. Do dnešní, možná zbytečně komplikované podoby, se bramborový salát vyvinul během dlouhých desetiletí.

V časech Magdaleny Dobromily Rettigové měl dvě základní podoby - s olejem, nebo s „mayonésou“, ale vždy jen z brambor a cibule. Magdalena Dobromila má ovšem ve své Praktické kuchařce i poněkud kuriózní recept na bramborový salát míchaný. Ten se připravuje z drobnince pokrájených okurek, naložených rajských jablek a vařeného celeru, strouhané cibule a jablka a rozmačkaných (!) brambor. Vše se pak spojí do tuhé hmoty směsí másla, žloutku, hořčice a jemně sekaných kaparů.

Se salátem v podobě studené bramborové kaše asi experimentovat nebudete, ale odmítnout šmahem zatepla připravovaný domácí bramborový salát, by bylo zpozdilé. Uvařte na něj kilo brambor ve slupce, ještě horké oloupejte a nakrájejte na kostky. Zalijte vychladlým nálevem připraveným svařením 20 cl vody,1 lžíce octa a půl lžíce krystalového cukru. Lehce osolte, opatrně promíchejte a nechte v chladu přes noc rozležet. Přidejte dvě sladkokyselé okurky,dvě natvrdo vařená vejce a vařenou mrkev,vše nakrájené na kostičky,lžíci hořčice a dvě lžíce oleje. Dosolte,opepřete a promíchejte. Je to salát lehký,jemný,zdravý (zvlášť když vynecháte vejce). Ale raději ho zkuste jindy než o Vánocích. Tradice se mají ctít a klid je klid.

Do dnešní podoby se bramborový salát vyvíjel celá desetiletí.

Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz