Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborový salát: fantazie bez mezí

  13:12aktualizováno  13:12
- Rok co rok se v podvečer před Štědrým dnem v pražské restauraci U Bubeníčků schází parta kamarádů. Z šílenství předvánočního shonu vstupují do oázy klidu a pohody,aby nabrali sil. Nesou v rukou poslední dárky,někdy i stromeček nebo kapra, v srdci mír a v mysli jednu obavu - jak to zas letos dopadne s bramborovým salátem. V rodině každého z přítomných - dokonce i těch, kteří během roku do kuchyně jen nahlédnou s otázkou, co bude k večeři - je příprava bramborového salátu na štědrovečerní stůl ryze mužskou záležitostí, výsadou pána domu.

Bramborový salát, má-li skýtat to pravé potěšení, se ovšem musí rozležet. Je tedy nezbytné chystat jej předchozí večer. A navíc ve stavu střízlivém, neboť není nic horšího než salát přesolený či překyselený. „Dneska si dám pár piv a jdu, nechtěl bych už zažít to, co loni,“ hlásá proto pravidelně každý z příchozích. Jenže s první rundou fernetu se do duší vkrádá jakási nostalgie,kterou je třeba rozptýlit rundou druhou, a protože v předvečer svátků štědrosti nechce nikdo vypadat jako držgrešle,následuje runda třetí, čtvrtá... Po zavírací hodině se pak přátelé rozcházejí naplněni pivem, fernetem a falešnou jistotou, že tentokrát všechno dobře dopadne,z níž je ráno spolehlivě vyléčí. Namísto na lahodnou přílohu ke smaženému kapru je zaděláno na rodinný rozvrat a prvního trochu vlídnějšího slova se zpravidla doma salátoví hrdinové dočkají až s rozsvícením svíček na stromečku. Ještě,že jsou ty Vánoce...

Podle průzkumů má u nás na štědrovečerním stole smaženého kapra 80 procent obyvatel (zbytek jej nahrazuje řízkem nebo osmaženou bílou klobásou), ale bramborový salát 98 procent, tedy prakticky každý s výjimkou přísných dietářů a gastronomických extremistů.

Jenže - co je vlastně domácí bramborový salát? Co do něj patří? Jediné,na čem by se patrně všichni shodli, jsou brambory a snad ještě okurky. Kořenová zelenina? Jistě. Ale někdo z ní pro tento případ vylučuje petržel, někdo uznává jen mrkev. Hrášek? Jak kdo. Salám? Do bramborového salátu nepatří, to už je pak „vlašák“, tvrdí odpůrci. Navíc ten, kdo se důsledně postí a čeká na erbenovského „zlatouška na stěně“, by měl salám vynechat. Cibule? Příliš drsná, dá se namítnout. A vajíčko?

Je doložen případ manželského páru, který až při prvním stání u rozvodového soudu pochopil, že je nesmysl rozcházet se jen proto, že v rodině manžela odjakživa dávali do štědrovečerního salátu vejce natvrdo a v manželčině rodině ne. Drtivá většina by asi hlasovala pro majonézu, ale najdou se i zastánci jednoduchých verzí s olejem. Takový salát měl prý v oblibě Jan Werich - z brambor uvařených předešlého dne, drobných kostiček vařené mrkve a sladkokyselé okurky, nadrobno pokrájené cibule, koření a kvalitního oleje.

Když ale dnes podobný salát podávají některé jihočeské restaurace,cítí se hosté podvedeni, ačkoliv chuť smaženého kapra vedle něj dostává bezesporu větší prostor k vyniknutí. Do dnešní, možná zbytečně komplikované podoby, se bramborový salát vyvinul během dlouhých desetiletí.

V časech Magdaleny Dobromily Rettigové měl dvě základní podoby - s olejem, nebo s „mayonésou“, ale vždy jen z brambor a cibule. Magdalena Dobromila má ovšem ve své Praktické kuchařce i poněkud kuriózní recept na bramborový salát míchaný. Ten se připravuje z drobnince pokrájených okurek, naložených rajských jablek a vařeného celeru, strouhané cibule a jablka a rozmačkaných (!) brambor. Vše se pak spojí do tuhé hmoty směsí másla, žloutku, hořčice a jemně sekaných kaparů.

Se salátem v podobě studené bramborové kaše asi experimentovat nebudete, ale odmítnout šmahem zatepla připravovaný domácí bramborový salát, by bylo zpozdilé. Uvařte na něj kilo brambor ve slupce, ještě horké oloupejte a nakrájejte na kostky. Zalijte vychladlým nálevem připraveným svařením 20 cl vody,1 lžíce octa a půl lžíce krystalového cukru. Lehce osolte, opatrně promíchejte a nechte v chladu přes noc rozležet. Přidejte dvě sladkokyselé okurky,dvě natvrdo vařená vejce a vařenou mrkev,vše nakrájené na kostičky,lžíci hořčice a dvě lžíce oleje. Dosolte,opepřete a promíchejte. Je to salát lehký,jemný,zdravý (zvlášť když vynecháte vejce). Ale raději ho zkuste jindy než o Vánocích. Tradice se mají ctít a klid je klid.

Do dnešní podoby se bramborový salát vyvíjel celá desetiletí.

Autor:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.