Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborové hodování

  13:07aktualizováno  13:07
Vaření bez brambor si už dnes nedovede nikdo představit. Tato zázračná plodina se do Čech dostala v polovině 18. století až z horských oblastí Jižní Ameriky. Postupně se stala velmi oblíbenou a rozšířenou potravinou a to nejen díky nízké ceně, ale také všestrannému využití.

Vaříme z nich polévky, hlavní jídla, přílohy, ale také moučníky. Brambory obsahují velké množství vitamínů skupiny B a vitamín C a lze je připravovat všemi základními tepelnými úpravami. Můžeme je vařit, dusit, péct, opékat i smažit.

Nejvíce vitamínů si ale brambory zachovávají připravované ve slupce nebo vařené.
Jsou vhodné při redukčních dietách a pomáhají při poruchách zažívání.


Pikantní bramborová polévka s rajčaty

3 spařená a oloupaná rajčata, 4 omyté a oloupané brambory střední velikosti, 1 středně velká oloupaná cibule nakrájená nahrubo, 4 šálky vody, 1/2 rozdrcené suché chilli papričky (nebo 1/8 lžičky mletého chilli), 1 zelená paprika nakrájená na menší kousky - včetně semínek, 1 lžička soli

Do hrnce dáme vodu, rajčata a brambory nakrájené na kostičky a nakonec nadrobno nakrájenou cibuli. Vaříme na mírném ohni, až brambory a rajčata změknou. Uvařená rajčata rozmačkáme vidličkou a přidáme zbylé přísady. Vaříme ještě dvacet minut, až bude paprika měkká. Polévku podáváme horkou s tmavým pečivem.


Sýrové bramboráčky

800 g brambor, 1 zelená paprika, 1 velká cibule, 100 g šunky nebo anglické slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, 20 g másla, 150 g eidamu
 
Brambory si uvaříme ve slupce. Vychladlé je potom oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Omyjeme a očistíme papriku a cibuli. Papriku nakrájíme na slabé proužky a cibuli na drobno. Uzeninu pokrájíme na kostičky a osmahneme. Brambory smísíme s pokrájenou paprikou, cibulí a s osmahnutou uzeninou. Přimícháme vejce, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme bramboráčky. Smažíme asi 6 minut z každé strany. Na jemném struhadle nastrouháme sýr. Na téměř hotový bramboráček část sýru nasypeme a necháme ho rozpustit. Ještě horké podáváme.


Bramborové kotlety

500 g vařených brambor, 100 g mouky, špetka prášku do pečiva, 2 vejce, 200 g šunky, tuk na smažení

Teplé prolisované brambory dáme do mísy, přidáme sůl, mouku, prášek do pečiva a 1 vejce a vypracujeme vláčné těsto. Šunku pokrájíme na drobno a přimícháme do těsta. Děláme placky, které obalujeme ve vejci a housce. Na rozpáleném tuku usmažíme do růžova. Zdobíme citrónem, a podáváme se zeleninovým salátem.


Falešný bramborový tatarák

6 jemně nastrouhaných vařených brambor, 1 lžíce červené papriky, 1/2 sklenice kečupu, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 2 lžičky hořčice, 3 stroužky česneku, 2 dl oleje, chilli nebo jiné podobné koření, 2 lžičky sójové omáčky 
  
Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady a necháme uležet v lednici. Směs pak použijeme na topinky.

Autoři:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.