Doporučujeme

Dušené brambory s houbami | foto: ISIFA/Photocuisine

Bramborová příchuť podzimu

  • 4
Jestli si nějaká potravina zaslouží řád zlaté vařečky, pak je to obyčejná brambora, se kterou můžete v kuchyni dělat divy a vykouzlit nejmíň tisíc a jednu chuťovou variaci.


Naší kulinářské expertce Daně Obermajerové pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 


Dušené brambory s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava:15 min. + 20-25 min. dušení

* 1 kg lojovitých brambor (A)
* 250 g čerstvých hub (hřiby, žampiony apod.)
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 2 cibule, nakrájené na klínky
* 6 stroužků česneku
* 1 stonek řapíkatého celeru
* drcený kmín
* sůl a mletý pepř
* lžíce čerstvé majoránky, usekané
* 4 lžíce kysané smetany
* hrst usekané pažitky

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na klínky. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Řapíkatý celer očistíme škrabkou a nakrájíme na kousky.

2. Na oleji s máslem zpěníme klínky cibule. Přidáme celé oloupané stroužky česneku, houby a brambory, osolíme, poprášíme drceným kmínem a krátce osmahneme. Přiklopíme poklicí a dusíme ve vlastní šťávě asi 20-25 minut. Během dušení občas zamícháme, popřípadě podlijeme trochou vody.

3. Když jsou brambory skoro měkké, asi 5 minut před koncem, přidáme kousky řapíkatého celeru a dodusíme doměkka. Nakonec ochutíme majoránkou, popřípadě solí a mletým pepřem. Dušené brambory podáváme s ,čepičkou’ z kysané smetany a sypané usekanou pažitkou.

TIP
Řapíkatý celer nahraďte pórkem nebo natí mladé cibule. Místo majoránky dochuťte čerstvým tymiánem nebo oreganem.

 

 

 


Zapečené brambory se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 60 min. pečení

* 1 kg oloupaných syrových brambor
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 200 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hrubě strouhaného
* 1 cibule, oloupaná
* pár snítek čerstvého tymiánu

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Omyté a osušené brambory nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, maximálně 2 mm. Osolíme je, opepříme a promícháme.

2. Zapékací mísu nebo čtyři menší misky vymažeme důkladně polovinou másla a zakapeme olejem. Na dno rozložíme čtvrtinu brambor a posypeme je třetinou nastrouhaného sýra. Takto pokračujeme ve vrstvení a končíme vrstvou brambor.

3. Povrch polijeme zbylým rozpuštěným máslem, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli a pár snítek tymiánu. Mísu přikryjeme pokličkou a zapékáme přikryté 30 minut. Potom odklopíme pokličku a brambory zapékáme odkryté dalších 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

4. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout, brambory uvolníme z bočních stěn a přendáme na mísu nebo talíře. Podáváme se zeleninovým salátem nebo v menším množství jako přílohu k pečenému masu. Při pečení v menších miskách zkrátíme dobu pečení.

TIP
Dno zapékací misky vytřete prolisovaným česnekem nebo ho zamíchejte přímo do nakrájených brambor.

 

 

 


Bramborové šišky s pórkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 5 min. vaření

* 500 g moučných brambor (C) uvařených ve slupce
* 150 g hrubé mouky
* 50 g dětské krupičky
* 1 vejce
* sůl
* 250 g pórku
* 1 cibule, najemno pokrájená
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* špetka muškátového oříšku

1. Pórek podélně rozkrojíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.

2. Přisypeme pórek, přidáme koření a opékáme na mírnějším plameni, dokud není měkký, ale trochu křupavý. Stáhneme z ohně a osolíme. Uvařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme nebo jemně nastrouháme a zpracujeme s moukou, krupičkou, vejcem a špetkou soli co nejrychleji v hladké těsto. Z těsta uválíme váleček a rozkrájíme ho na špalíčky, z nichž uválíme šišky.

3. Šišky zavaříme do vroucí osolené vody, odmícháme opatrně ode dna a po vyplavání na povrch vaříme asi 5 minut, podle velikosti. Vyjmeme, necháme okapat, promícháme s osmahnutým pórkem a podáváme.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 10 min. vaření

* 600 g brambor uvařených ve slupce, vychladlých
* 200 g hrubé mouky
* 50 g dětské krupičky
* 1 vejce + 1 žloutek
* špetka soli
* 300 g švestek (16-20 ks)
* 100 g jemné strouhanky
* 80 g másla, rozpuštěného
* cukr moučka na posypání

1. Vychladlé a oloupané brambory prolisujeme nebo jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, vejce, žloutek a trochu soli a co nejrychleji zpracujeme v těsto. Pozor: čím déle těsto zpracováváme a hněteme, tím více nám řídne.

2. Z těsta uválíme váleček a nakrájíme ho na 16 až 20 stejných dílů. Každý kousek rozválíme nebo roztáhneme a zabalíme do něj celou, ale vypeckovanou švestku a vytvarujeme knedlíky. Vkládáme je ihned do vroucí osolené vody. Když voda začne opět vřít, opatrně je vařečkou odlepíme ode dna a po vyplavání vaříme 8 -10 minut.

3. V pánvi opražíme nasucho strouhanku dozlatova a stáhneme z ohně o něco dřív, zezlátne ještě v horké pánvi. Hotové knedlíky propíchneme, aby z nich vyšla pára. Sypeme moučkovým cukrem a strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem.

 


Bramborové krokety se šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 5 min. na smažení

* 600 g oloupaných brambor
* 2 lžíce másla
* 100 g polohrubé mouky
* 1 vejce + 1 vejce na obalení
* 1 žloutek * sůl
* špetka muškátového květu
* 100 g šunky nebo vařeného uzeného masa
* hladká mouka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Uvařené brambory scedíme a ještě horké prolisujeme, přidáme máslo, mouku, osolíme a ochutíme špetkou muškátového květu.

2. Krátce zpracujeme a do prochladlého těsta zapracujeme vejce a žloutek. Pomocí mouky nebo vlhkýma rukama tvarujeme krokety a do každé zabalíme část nadrobno pokrájené šunky nebo uzeného masa. Obalíme je postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku (nebo ve fritéze) dozlatova.

3. Po usmažení necháme odsát na papírových ubrouscích přebytečný tuk a podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo v menším množství jako přílohu. Krokety můžeme tvarovat libovolně do tvaru kuliček, hranolků apod.


  • Vybrali jsme pro Vás