Bramborová příchuť podzimu

  0:10
Jestli si nějaká potravina zaslouží řád zlaté vařečky, pak je to obyčejná brambora, se kterou můžete v kuchyni dělat divy a vykouzlit nejmíň tisíc a jednu chuťovou variaci.

Dušené brambory s houbami | foto: ISIFA/Photocuisine


Naší kulinářské expertce Daně Obermajerové pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 


Dušené brambory s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava:15 min. + 20-25 min. dušení

* 1 kg lojovitých brambor (A)
* 250 g čerstvých hub (hřiby, žampiony apod.)
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 2 cibule, nakrájené na klínky
* 6 stroužků česneku
* 1 stonek řapíkatého celeru
* drcený kmín
* sůl a mletý pepř
* lžíce čerstvé majoránky, usekané
* 4 lžíce kysané smetany
* hrst usekané pažitky

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na klínky. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Řapíkatý celer očistíme škrabkou a nakrájíme na kousky.

2. Na oleji s máslem zpěníme klínky cibule. Přidáme celé oloupané stroužky česneku, houby a brambory, osolíme, poprášíme drceným kmínem a krátce osmahneme. Přiklopíme poklicí a dusíme ve vlastní šťávě asi 20-25 minut. Během dušení občas zamícháme, popřípadě podlijeme trochou vody.

3. Když jsou brambory skoro měkké, asi 5 minut před koncem, přidáme kousky řapíkatého celeru a dodusíme doměkka. Nakonec ochutíme majoránkou, popřípadě solí a mletým pepřem. Dušené brambory podáváme s ,čepičkou’ z kysané smetany a sypané usekanou pažitkou.

TIP
Řapíkatý celer nahraďte pórkem nebo natí mladé cibule. Místo majoránky dochuťte čerstvým tymiánem nebo oreganem.

 

 

 


Zapečené brambory se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 60 min. pečení

* 1 kg oloupaných syrových brambor
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 200 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hrubě strouhaného
* 1 cibule, oloupaná
* pár snítek čerstvého tymiánu

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Omyté a osušené brambory nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, maximálně 2 mm. Osolíme je, opepříme a promícháme.

2. Zapékací mísu nebo čtyři menší misky vymažeme důkladně polovinou másla a zakapeme olejem. Na dno rozložíme čtvrtinu brambor a posypeme je třetinou nastrouhaného sýra. Takto pokračujeme ve vrstvení a končíme vrstvou brambor.

3. Povrch polijeme zbylým rozpuštěným máslem, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli a pár snítek tymiánu. Mísu přikryjeme pokličkou a zapékáme přikryté 30 minut. Potom odklopíme pokličku a brambory zapékáme odkryté dalších 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

4. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout, brambory uvolníme z bočních stěn a přendáme na mísu nebo talíře. Podáváme se zeleninovým salátem nebo v menším množství jako přílohu k pečenému masu. Při pečení v menších miskách zkrátíme dobu pečení.

TIP
Dno zapékací misky vytřete prolisovaným česnekem nebo ho zamíchejte přímo do nakrájených brambor.

 

 

 


Bramborové šišky s pórkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 5 min. vaření

* 500 g moučných brambor (C) uvařených ve slupce
* 150 g hrubé mouky
* 50 g dětské krupičky
* 1 vejce
* sůl
* 250 g pórku
* 1 cibule, najemno pokrájená
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* špetka muškátového oříšku

1. Pórek podélně rozkrojíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.

2. Přisypeme pórek, přidáme koření a opékáme na mírnějším plameni, dokud není měkký, ale trochu křupavý. Stáhneme z ohně a osolíme. Uvařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme nebo jemně nastrouháme a zpracujeme s moukou, krupičkou, vejcem a špetkou soli co nejrychleji v hladké těsto. Z těsta uválíme váleček a rozkrájíme ho na špalíčky, z nichž uválíme šišky.

3. Šišky zavaříme do vroucí osolené vody, odmícháme opatrně ode dna a po vyplavání na povrch vaříme asi 5 minut, podle velikosti. Vyjmeme, necháme okapat, promícháme s osmahnutým pórkem a podáváme.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 10 min. vaření

* 600 g brambor uvařených ve slupce, vychladlých
* 200 g hrubé mouky
* 50 g dětské krupičky
* 1 vejce + 1 žloutek
* špetka soli
* 300 g švestek (16-20 ks)
* 100 g jemné strouhanky
* 80 g másla, rozpuštěného
* cukr moučka na posypání

1. Vychladlé a oloupané brambory prolisujeme nebo jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, vejce, žloutek a trochu soli a co nejrychleji zpracujeme v těsto. Pozor: čím déle těsto zpracováváme a hněteme, tím více nám řídne.

2. Z těsta uválíme váleček a nakrájíme ho na 16 až 20 stejných dílů. Každý kousek rozválíme nebo roztáhneme a zabalíme do něj celou, ale vypeckovanou švestku a vytvarujeme knedlíky. Vkládáme je ihned do vroucí osolené vody. Když voda začne opět vřít, opatrně je vařečkou odlepíme ode dna a po vyplavání vaříme 8 -10 minut.

3. V pánvi opražíme nasucho strouhanku dozlatova a stáhneme z ohně o něco dřív, zezlátne ještě v horké pánvi. Hotové knedlíky propíchneme, aby z nich vyšla pára. Sypeme moučkovým cukrem a strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem.

 


Bramborové krokety se šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 5 min. na smažení

* 600 g oloupaných brambor
* 2 lžíce másla
* 100 g polohrubé mouky
* 1 vejce + 1 vejce na obalení
* 1 žloutek * sůl
* špetka muškátového květu
* 100 g šunky nebo vařeného uzeného masa
* hladká mouka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Uvařené brambory scedíme a ještě horké prolisujeme, přidáme máslo, mouku, osolíme a ochutíme špetkou muškátového květu.

2. Krátce zpracujeme a do prochladlého těsta zapracujeme vejce a žloutek. Pomocí mouky nebo vlhkýma rukama tvarujeme krokety a do každé zabalíme část nadrobno pokrájené šunky nebo uzeného masa. Obalíme je postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku (nebo ve fritéze) dozlatova.

3. Po usmažení necháme odsát na papírových ubrouscích přebytečný tuk a podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo v menším množství jako přílohu. Krokety můžeme tvarovat libovolně do tvaru kuliček, hranolků apod.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...