Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborová příchuť podzimu

  0:10aktualizováno  0:10
Jestli si nějaká potravina zaslouží řád zlaté vařečky, pak je to obyčejná brambora, se kterou můžete v kuchyni dělat divy a vykouzlit nejmíň tisíc a jednu chuťovou variaci.

Dušené brambory s houbami | foto: ISIFA/Photocuisine


Naší kulinářské expertce Daně Obermajerové pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 


Dušené brambory s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava:15 min. + 20-25 min. dušení

* 1 kg lojovitých brambor (A)
* 250 g čerstvých hub (hřiby, žampiony apod.)
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 2 cibule, nakrájené na klínky
* 6 stroužků česneku
* 1 stonek řapíkatého celeru
* drcený kmín
* sůl a mletý pepř
* lžíce čerstvé majoránky, usekané
* 4 lžíce kysané smetany
* hrst usekané pažitky

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na klínky. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Řapíkatý celer očistíme škrabkou a nakrájíme na kousky.

2. Na oleji s máslem zpěníme klínky cibule. Přidáme celé oloupané stroužky česneku, houby a brambory, osolíme, poprášíme drceným kmínem a krátce osmahneme. Přiklopíme poklicí a dusíme ve vlastní šťávě asi 20-25 minut. Během dušení občas zamícháme, popřípadě podlijeme trochou vody.

3. Když jsou brambory skoro měkké, asi 5 minut před koncem, přidáme kousky řapíkatého celeru a dodusíme doměkka. Nakonec ochutíme majoránkou, popřípadě solí a mletým pepřem. Dušené brambory podáváme s ,čepičkou’ z kysané smetany a sypané usekanou pažitkou.

TIP
Řapíkatý celer nahraďte pórkem nebo natí mladé cibule. Místo majoránky dochuťte čerstvým tymiánem nebo oreganem.

 

 

 


Zapečené brambory se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 60 min. pečení

* 1 kg oloupaných syrových brambor
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 200 g ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hrubě strouhaného
* 1 cibule, oloupaná
* pár snítek čerstvého tymiánu

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Omyté a osušené brambory nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, maximálně 2 mm. Osolíme je, opepříme a promícháme.

2. Zapékací mísu nebo čtyři menší misky vymažeme důkladně polovinou másla a zakapeme olejem. Na dno rozložíme čtvrtinu brambor a posypeme je třetinou nastrouhaného sýra. Takto pokračujeme ve vrstvení a končíme vrstvou brambor.

3. Povrch polijeme zbylým rozpuštěným máslem, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli a pár snítek tymiánu. Mísu přikryjeme pokličkou a zapékáme přikryté 30 minut. Potom odklopíme pokličku a brambory zapékáme odkryté dalších 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.

4. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout, brambory uvolníme z bočních stěn a přendáme na mísu nebo talíře. Podáváme se zeleninovým salátem nebo v menším množství jako přílohu k pečenému masu. Při pečení v menších miskách zkrátíme dobu pečení.

TIP
Dno zapékací misky vytřete prolisovaným česnekem nebo ho zamíchejte přímo do nakrájených brambor.

 

 

 


Bramborové šišky s pórkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 5 min. vaření

* 500 g moučných brambor (C) uvařených ve slupce
* 150 g hrubé mouky
* 50 g dětské krupičky
* 1 vejce
* sůl
* 250 g pórku
* 1 cibule, najemno pokrájená
* 1 lžíce másla nebo olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* špetka muškátového oříšku

1. Pórek podélně rozkrojíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.

2. Přisypeme pórek, přidáme koření a opékáme na mírnějším plameni, dokud není měkký, ale trochu křupavý. Stáhneme z ohně a osolíme. Uvařené vychladlé brambory oloupeme, prolisujeme nebo jemně nastrouháme a zpracujeme s moukou, krupičkou, vejcem a špetkou soli co nejrychleji v hladké těsto. Z těsta uválíme váleček a rozkrájíme ho na špalíčky, z nichž uválíme šišky.

3. Šišky zavaříme do vroucí osolené vody, odmícháme opatrně ode dna a po vyplavání na povrch vaříme asi 5 minut, podle velikosti. Vyjmeme, necháme okapat, promícháme s osmahnutým pórkem a podáváme.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 10 min. vaření

* 600 g brambor uvařených ve slupce, vychladlých
* 200 g hrubé mouky
* 50 g dětské krupičky
* 1 vejce + 1 žloutek
* špetka soli
* 300 g švestek (16-20 ks)
* 100 g jemné strouhanky
* 80 g másla, rozpuštěného
* cukr moučka na posypání

1. Vychladlé a oloupané brambory prolisujeme nebo jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, vejce, žloutek a trochu soli a co nejrychleji zpracujeme v těsto. Pozor: čím déle těsto zpracováváme a hněteme, tím více nám řídne.

2. Z těsta uválíme váleček a nakrájíme ho na 16 až 20 stejných dílů. Každý kousek rozválíme nebo roztáhneme a zabalíme do něj celou, ale vypeckovanou švestku a vytvarujeme knedlíky. Vkládáme je ihned do vroucí osolené vody. Když voda začne opět vřít, opatrně je vařečkou odlepíme ode dna a po vyplavání vaříme 8 -10 minut.

3. V pánvi opražíme nasucho strouhanku dozlatova a stáhneme z ohně o něco dřív, zezlátne ještě v horké pánvi. Hotové knedlíky propíchneme, aby z nich vyšla pára. Sypeme moučkovým cukrem a strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem.

 


Bramborové krokety se šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 5 min. na smažení

* 600 g oloupaných brambor
* 2 lžíce másla
* 100 g polohrubé mouky
* 1 vejce + 1 vejce na obalení
* 1 žloutek * sůl
* špetka muškátového květu
* 100 g šunky nebo vařeného uzeného masa
* hladká mouka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka. Uvařené brambory scedíme a ještě horké prolisujeme, přidáme máslo, mouku, osolíme a ochutíme špetkou muškátového květu.

2. Krátce zpracujeme a do prochladlého těsta zapracujeme vejce a žloutek. Pomocí mouky nebo vlhkýma rukama tvarujeme krokety a do každé zabalíme část nadrobno pokrájené šunky nebo uzeného masa. Obalíme je postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku (nebo ve fritéze) dozlatova.

3. Po usmažení necháme odsát na papírových ubrouscích přebytečný tuk a podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo v menším množství jako přílohu. Krokety můžeme tvarovat libovolně do tvaru kuliček, hranolků apod.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

JOB LEADER CZECH s.r.o.
Skladník VZV

JOB LEADER CZECH s.r.o.
Karlovarský kraj
nabízený plat: 18 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.