Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Bohyně české kuchyně: přichází sezóna zvěřiny

  • 0
Zvěřina je delikatesa, která před sto lety patřila téměř do každé rodiny, se vrací na české stoly. Právě začíná její sezona.

Kančí kýta se šípkovou omáčkouKančí kýta se šípkovou omáčkou

Příprava: 25 minut + marinování + dušení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600 g kančí kýty
* 125 ml octa
* 80 g slaniny(špeku)
* 1 lžíce sádla
* 2 mrkve, na plátky
* 1/2 malého celeru, na plátky
* 3 bobkové listy
* 6 kuliček nového koření
* 5 jalovčinek
* 8 kuliček celého pepře
* 1/2 lžičky tymiánu
* 1 velká cibule
* 1 citron
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 4 lžíce šípkové zavařeniny
* 2 lžíce másla
* 40 g hladké mouky
* 1-2 lžíce cukru
* špetka mleté skořice
* 500 ml šípkového čaje
* 100 ml červeného vína

1. Na mořidlo svaříme 250 ml vody s octem, třetinou nakrájené kořenové zeleniny na plátky a třetinou koření. Nálev necháme zchladnout.

2. Maso odblaníme a prošpikujeme částí slaniny, vložíme do porcelánové mísy a zalijeme mořidlem. Přikryté necháme v chladu odležet do druhého dne. Během marinování maso otočíme.

3. Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu a plátky kořenové zeleniny. K zelenině vsypeme pokrájenou cibuli, celé koření, tymián, kousek dobře omyté citronové kůry a dále opékáme do růžova.

4. Do základu vložíme maso, opečeme ho ze všech stran, vmícháme protlak, zastříkneme citronovou šťávou, mírně podlijeme mořidlem, vínem a dusíme na mírném ohni do měkka. Maso dusíme v předehřáté troubě na 170 stupňů. Měkké maso vyjmeme z omáčky a uchováme přikryté.

5. Omáčku zahustíme světlou jíškou z másla a hladké mouky, přilijeme šípkový čaj, dolijeme vodou, vmícháme zavařeninu, osolíme, přidáme trochu skořice, lžíci cukru, dobře promícháme a vaříme, dokud omáčka opět nezhoustne, cca 20 minut.

6. Provařenou omáčku přecedíme. Nakonec dochutíme solí, cukrem a citronem a necháme přejít varem. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou.

Křepelka nadivoko s česnekem a fenyklemKřepelka nadivoko s česnekem a fenyklem

Příprava: 15 minut + doba na odležení + 40-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 křepelky
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička sušené šalvěje
* 4 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 4 kuličky jalovce
* 5 kuliček celého pepře
* 2 bobkové listy
* 4 hlavičky česneku
* 100 ml bílého vína
* 250 ml vody nebo vývaru
* 2 bulvy fenyklu

1. Křepelky rozpůlíme, osolíme, opepříme a posypeme rozemnutou šalvějí. Křepelky polijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu minimálně 3 hodiny odležet.

2. Z česnekových palic oloupeme vrchní vrstvy slupek a seřízneme kořínek, větší palice rozpůlíme. V pekáčku rozehřejeme olej, opečeme na něm křepelky, přidáme česnek (řeznou stranou dolů), rozpůlené očištěné bulvy fenyklu, koření a ještě chvíli opékáme.

3. Křepelky podlijeme vínem a vložíme do předehřáté trouby. Během pečení přeléváme výpekem a podléváme vývarem nebo vodou, dokud není maso měkké, trvá to asi 30 minut. Šťávu dochutíme solí.

Kančí závitky plněné sušenými švestkamiKančí závitky plněné sušenými švestkami

Příprava: 30 minut + 45-50 minut dušení

Pro 4 osoby

* 400-600 g kančí kýty
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička mletého koření na divočinu
* 8 plátků anglické slaniny
* 100 g sušených švestek bez pecek
* 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
* 80 ml slivovice
* 2 lžíce sádla
* trochu vody nebo vývaru na podlití
* 1 lžíce hladké mouky

1. Sušené švestky opláchneme, vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme nabobtnat. Maso omyjeme, odblaníme, osušíme a nakrájíme na 4 plátky přes směr vlákna.

2. Plátky naklepeme přes fólii, osolíme, opepříme, okořeníme mletým kořením a naplníme ve slivovici namočenými švestkami a sekanými ořechy. Maso stočíme do závitků, obalíme plátky slaniny a převážeme motouzem.

3. V hlubší pánvi rozpálíme sádlo, vložíme závitky a opečeme je. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a dusíme do měkka. Měkké závitky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, promícháme a šťávu provaříme, trvá to asi 15-20 minut.

4. Nakonec dochutíme solí a přecedíme zpět na závitky. Společně prohřejeme a podáváme.

Pečený zajíc se zeleninou a smetanouPečený zajíc se zeleninou a smetanou

Příprava: 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1-2 zaječí zadky, (hřbet a běhy) asi 1 kg
* sůl
* 100 g slaniny
* 2 lžíce másla
* 150 g mrkve
* 150 g celeru
* 100 g petržele
* 1 velká cibule
* 5 kuliček nového koření
* 10 kuliček celého pepře
* 2 bobkové listy
* 2 snítky tymiánu
* 200-250 ml vody na podlití
* 2-3 lžíce bílého vína
* 500 ml kysané smetany
* 2 lžíce mouky
* 1 lžíce octa na dochucení, nemusí být

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Maso omyjeme, odblaníme, osušíme, prošpikujeme proužky slaniny a osolíme.

2. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a v pekáči rozškvaříme. Přidáme k ní máslo, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, plátky cibule, koření a osmahneme dozlatova.

3. Na opečený základ vložíme maso, podlijeme trochou vody a vínem a pečeme pod poklicí do měkka. Během pečení podléváme, přeléváme šťávou a obracíme.

4. Měkké maso a větší část zeleniny vyjmeme, do šťávy vlijeme smetanu rozmíchanou s moukou a 15-20 minut na mírném ohni provaříme, podle potřeby přilijeme trochu vody.

5. Nakonec dochutíme solí, vínem, popřípadě trochou octa, necháme přejít varem a omáčku přecedíme. Pečeného zajíce podáváme s upečenou zeleninou a omáčkou.

Kančí ragú se zeleninou a vínemKančí ragú se zeleninou a vínem

Příprava: 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600 g předního kančího masa
* 2 lžíce sádla
* 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 cibule, na plátky
* po 5 kuličkách nového koření, celého pepře, jalovce
* 2 bobkové listy
* 1-2 snítky tymiánu
* 1-2 lžíce cukru
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1-2 lžíce octa
* 1/2 citronu
* 2 lžíce švestkových povidel
* 1 lžíce brusinkového kompotu nebo zavařeniny
* 40 g strouhaného perníku
* sůl
* 400-500 ml vody nebo vývaru
* 100 ml červeného suchého vína

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. V kastrolu na rozehřátém sádle opečeme dozlatova kořenovou zeleninu, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, koření a dále společně opékáme, dokud cibule také nezezlátne.

2. Základ posypeme cukrem, necháme ho zkaramelizovat, přidáme maso, rajčatový protlak, na plátky nakrájený citron bez bílé kůry, zastříkneme octem, promícháme a podlijeme do dvou třetin vodou. Osolíme a dusíme pod poklicí na mírném ohni do měkka.

3. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. V polovině dušení vmícháme švestková povidla, brusinkový kompot, strouhaný perník, červené víno, podle potřeby dolijeme vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme a dodusíme do měkka. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo octem a stáhneme z ohně.

Srnčí gulášSrnčí guláš

Příprava: 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600 g předního srnčího masa
* sůl a pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 60 g slaniny
* 1 cibule
* 5 kuliček nového koření
* 4 kuličky jalovce
* 2 bobkové listy
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce sladké papriky
* 2 velká zralá rajčata
* 1 lžička majoránky

1. Omyté maso osušíme, nakrájíme na kostky, osolíme a obalíme v mouce. V kastrolu na rozehřátém tuku opečeme slaninu nakrájenou na kostičky, vsypeme jemně nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Na zpěněnou cibuli vložíme maso, celé koření a maso zprudka osmahneme ze všech stran, aby se zatáhlo.

2. Opečené maso poprášíme mletou paprikou, promícháme, přidáme nakrájená rozmačkaná rajčata, prolisovaný česnek, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí do měkka. Během dušení občas zamícháme a podléváme vodou nebo vývarem.

3. Dusíme, dokud maso úplně nezměkne a šťáva není přiměřeně hustá. Jakmile se šťáva začne oddělovat od tuku, guláš dochutíme solí a majoránkou a stáhneme z ohně.

Tip
Guláš můžete navíc podlít trochou vína a zahustit ho 3-4 lžícemi strouhaného tvrdého chleba.


  • Vybrali jsme pro Vás