Vídeňský řízek
Příprava: 15 minut 10-15 minut smažení
Pro 4 osoby
* 600-800 g telecí kýty
* sůl
* 80-100 g hladké mouky
* 3-4 vejce
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
* 1 citron k podávání
1. Z kýty nakrájíme čtyři řízky 1,5-2 cm silné, na plocho je rozkrojíme, ale nedokrojíme do konce a otevřeme je jako knihu. Okraje nasekneme špičkou nože, osolíme z obou stran, plátky masa vložíme mezi potravinovou fólii a rozklepeme na sílu asi 4-5 mm. Vídeňské řízky mají být tenké a velké přes celý talíř.
2. Maso obalíme v mouce a z obou stran smočíme v rozšlehaných vejcích se lžící studené vody. Nakonec obalíme v čerstvé strouhance, ale strouhanku nepřimačkáváme, aby obal zůstal nadýchaný.
3. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku nejdříve po jedné straně dozlatova, obrátíme a smažíme podruhé straně. Do masa během otáčení nepícháme. Usmažené řízky klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme se skrojky citronu nebo chvíli uchováme v kastrole v teplé troubě.
Tip
Podobně připravte řízky z odblaněného plecka nebo z vepřové kýty, jsou pak ještě šťavnatější. Vejce rozšlehejte s trochou vody, pokud do vajec dáte mléko, obal bude tvrdší. Podávejte s bramborovým salátem nebo bramborami s máslem.
Smažené trojhránky
Příprava: 15 minut 10 minut smažení
Pro 4 osoby
* 400 g ementálu nebo eidamu na smažení
* 60 g hladké mouky
* 2 vejce
* 1 lžíce vody nebo mléka
* sůl
* 200 g jemné strouhanky
* olej na smažení
1. Sýr nakrájíme na plátky silné necelý 1 cm a překrájíme na trojhránky. Vejce prošleháme se lžící vody nebo mléka a trochou soli. Trojhránky sýra obalíme v mouce, potom ve vejcích a nakonec ve strouhance, kterou přitiskneme. Obalený sýr ještě jednou obalíme ve vejcích a ve strouhance, aby sýr nevytékal.
2. V pánvi rozpálíme olej a sýr smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.
Tip
Na smažení vyzkoušejte různé druhy sýrů, např. goudu, mozzarellu, hermelín apod. Z vajec a mouky můžete také umíchat těstíčko, smočit v něm plátky sýra a obalit ve strouhance.
Krůtí řízek v mandlovém těstíčku
Příprava: 20 minut 20 minut smažení
Pro 4 osoby
* 4 plátky z krůtích prsou po 150 g
* sůl a mletý pepř
* špetka šalvěje
* 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka
* 3 vejce
* 1 lžíce bílého vína nebo citronové šťávy
* 4-5 lžic hladké mouky
* 100 g mandlových lupínků
* olej na smažení
* petrželka na ozdobu
1. Omyté a osušené řízky osolíme, naklepeme lehce přes fólii, po obou stranách opepříme a okořeníme rozemnutou sušenou šalvějí. Kefír přelijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, bílé víno nebo citronovou šťávu, mouku a vymícháme hladké těstíčko.
2. Nakonec vmícháme polovinu mandlových lupínků. V nepřilnavé pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, řízky namočíme v těstíčku, necháme okapat a obalíme je ještě zbylými mandlovými lupínky.
3. Řízky vložíme do rozpáleného oleje, trochu zmírníme plamen a smažíme zvolna po obou stranách dorůžova. Osmažené řízky vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a podáváme ozdobené petrželkou.
Tip
Řízky smažte raději na nižší teplotu, aby se maso propeklo, ale těstíčko nespálilo.
Pečený řízek se sýrovou krustou
Příprava: 30 minut 7-10 minut zapékání
Pro 4 osoby
* 4 řízky z telecí nebo vepřové kýty
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1-2 snítky rozmarýnu
* 1 lžíce polohrubé mouky
* 100 ml bílého vína
* 2 hrsti strouhanky
* 2 lžíce másla
* hrst piniových jader
* 4 pořádné lžíce sýra typu parmazán
1. Řízky po krajích lehce nasekneme špičkou nože, aby se nekroutily, z obou stran lehce naklepeme přes fólii, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Strouhanku smícháme s máslem, nasekanými piniovými oříšky, parmazánem a trochou usekaného rozmarýnu. Podle chuti osolíme, popřípadě opepříme.
2. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Maso osušíme, osolíme, opepříme, lehce poprášíme polohrubou moukou a přitiskneme ji k masu. Řízky opečeme zprudka po obou stranách na rozpáleném oleji. Potom zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme, aby se maso propeklo.
3. Řízky odložíme do zapékací mísy. Pánev po opékání zalijeme vínem, uvedeme k varu a promícháme. Šťávou podlijeme řízky a rozdělíme na ně připravenou směs.
4. Vložíme do rozpálené trouby a zapečeme. Necháme odpočinout a podáváme.
Kmínový řízek
Příprava: 10 minut 20-25 minut opékání a dokončení
Pro 4 osoby
* 4 řízky z vepřové kýty nebo pečeně bez kosti po 150 g
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce kmínu
* 5 lžic hladké mouky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 lžíce másla
1. Omyté řízky lehce nasekneme, mírně naklepeme přes fólii a po obou stranách osolíme a opepříme. V mělké míse promícháme mouku s kmínem a postupně po obou stranách do mouky lehce přitiskneme připravené řízky.
2. V nepřilnavé pánvi rozpálíme tuk a řízky opečeme z obou stran. Zmírníme plamen a pomaleji dopečeme. Upečené řízky uchováme v teple.
3. Do pánve přilijeme trochu vody, odmícháme všechny přípečky, šťávu povaříme do zhoustnutí a zjemníme máslem. Podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s opečenými řízky.
Jehněčí řízečky s bylinkami
Příprava: 20 minut odležení 15 minut smažení
Pro 4 osoby
* 600 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo kýty
* 4 stroužky česneku, prolisované
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic hrubé mouky
* 2-3 vejce
* 150-200 g čerstvé strouhanky
* hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano)
* olej na smažení
1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme přes vlákno na 8 malých řízků o síle asi 1,5-2 cm. Maso křížem krážem ostrým nožem několikrát lehce nařízneme nebo lehce naklepeme.
2. Do masa vetřeme prolisovaný česnek smíchaný s citronovou šťávou, solí, pepřem a lžící usekaných bylinek, přikryjeme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet. Potom řízečky otlačíme z obou stran v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci s trochou studené vody a obalíme v čerstvé strouhance smíchané s usekanými bylinkami.
3. Řízky smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe je na papírové ubrousky a ihned podáváme.