Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bohyně české kuchyně: nejslavnější řízek je vídeňský

  0:40aktualizováno  0:40
I když je smažený řízek specialitou kuchyně našich jižních sousedů,od dob rakousko-uherského mocnářství zdomácněl i v naší kuchyni. Naučte se ho vařit stejně dobře, jako to uměly naše babičky.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Vídeňský řízek

Příprava: 15 minut 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 600-800 g telecí kýty
* sůl
* 80-100 g hladké mouky
* 3-4 vejce
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kýty nakrájíme čtyři řízky 1,5-2 cm silné, na plocho je rozkrojíme, ale nedokrojíme do konce a otevřeme je jako knihu. Okraje nasekneme špičkou nože, osolíme z obou stran, plátky masa vložíme mezi potravinovou fólii a rozklepeme na sílu asi 4-5 mm. Vídeňské řízky mají být tenké a velké přes celý talíř.

2. Maso obalíme v mouce a z obou stran smočíme v rozšlehaných vejcích se lžící studené vody. Nakonec obalíme v čerstvé strouhance, ale strouhanku nepřimačkáváme, aby obal zůstal nadýchaný.

3. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku nejdříve po jedné straně dozlatova, obrátíme a smažíme podruhé straně. Do masa během otáčení nepícháme. Usmažené řízky klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme se skrojky citronu nebo chvíli uchováme v kastrole v teplé troubě.

Tip
Podobně připravte řízky z odblaněného plecka nebo z vepřové kýty, jsou pak ještě šťavnatější. Vejce rozšlehejte s trochou vody, pokud do vajec dáte mléko, obal bude tvrdší. Podávejte s bramborovým salátem nebo bramborami s máslem.

Smažené trojhránky

Příprava: 15 minut 10 minut smažení

Pro 4 osoby

* 400 g ementálu nebo eidamu na smažení
* 60 g hladké mouky
* 2 vejce
* 1 lžíce vody nebo mléka
* sůl
* 200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Sýr nakrájíme na plátky silné necelý 1 cm a překrájíme na trojhránky. Vejce prošleháme se lžící vody nebo mléka a trochou soli. Trojhránky sýra obalíme v mouce, potom ve vejcích a nakonec ve strouhance, kterou přitiskneme. Obalený sýr ještě jednou obalíme ve vejcích a ve strouhance, aby sýr nevytékal.

2. V pánvi rozpálíme olej a sýr smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Na smažení vyzkoušejte různé druhy sýrů, např. goudu, mozzarellu, hermelín apod. Z vajec a mouky můžete také umíchat těstíčko, smočit v něm plátky sýra a obalit ve strouhance.

Krůtí řízek v mandlovém těstíčku

Příprava: 20 minut 20 minut smažení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z krůtích prsou po 150 g
* sůl a mletý pepř
* špetka šalvěje
* 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka
* 3 vejce
* 1 lžíce bílého vína nebo citronové šťávy
* 4-5 lžic hladké mouky
* 100 g mandlových lupínků
* olej na smažení
* petrželka na ozdobu

1. Omyté a osušené řízky osolíme, naklepeme lehce přes fólii, po obou stranách opepříme a okořeníme rozemnutou sušenou šalvějí. Kefír přelijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, bílé víno nebo citronovou šťávu, mouku a vymícháme hladké těstíčko.

2. Nakonec vmícháme polovinu mandlových lupínků. V nepřilnavé pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, řízky namočíme v těstíčku, necháme okapat a obalíme je ještě zbylými mandlovými lupínky.

3. Řízky vložíme do rozpáleného oleje, trochu zmírníme plamen a smažíme zvolna po obou stranách dorůžova. Osmažené řízky vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a podáváme ozdobené petrželkou.

Tip
Řízky smažte raději na nižší teplotu, aby se maso propeklo, ale těstíčko nespálilo.

Pečený řízek se sýrovou krustou

Příprava: 30 minut 7-10 minut zapékání

Pro 4 osoby

* 4 řízky z telecí nebo vepřové kýty
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1-2 snítky rozmarýnu
* 1 lžíce polohrubé mouky
* 100 ml bílého vína
* 2 hrsti strouhanky
* 2 lžíce másla
* hrst piniových jader
* 4 pořádné lžíce sýra typu parmazán

1. Řízky po krajích lehce nasekneme špičkou nože, aby se nekroutily, z obou stran lehce naklepeme přes fólii, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Strouhanku smícháme s máslem, nasekanými piniovými oříšky, parmazánem a trochou usekaného rozmarýnu. Podle chuti osolíme, popřípadě opepříme.

2. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Maso osušíme, osolíme, opepříme, lehce poprášíme polohrubou moukou a přitiskneme ji k masu. Řízky opečeme zprudka po obou stranách na rozpáleném oleji. Potom zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme, aby se maso propeklo.

3. Řízky odložíme do zapékací mísy. Pánev po opékání zalijeme vínem, uvedeme k varu a promícháme. Šťávou podlijeme řízky a rozdělíme na ně připravenou směs.

4. Vložíme do rozpálené trouby a zapečeme. Necháme odpočinout a podáváme.

Kmínový řízek

Příprava: 10 minut 20-25 minut opékání a dokončení

Pro 4 osoby

* 4 řízky z vepřové kýty nebo pečeně bez kosti po 150 g
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce kmínu
* 5 lžic hladké mouky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 lžíce másla

1. Omyté řízky lehce nasekneme, mírně naklepeme přes fólii a po obou stranách osolíme a opepříme. V mělké míse promícháme mouku s kmínem a postupně po obou stranách do mouky lehce přitiskneme připravené řízky.

2. V nepřilnavé pánvi rozpálíme tuk a řízky opečeme z obou stran. Zmírníme plamen a pomaleji dopečeme. Upečené řízky uchováme v teple.

3. Do pánve přilijeme trochu vody, odmícháme všechny přípečky, šťávu povaříme do zhoustnutí a zjemníme máslem. Podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s opečenými řízky.

Jehněčí řízečky s bylinkami

Příprava: 20 minut odležení 15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 600 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo kýty
* 4 stroužky česneku, prolisované
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic hrubé mouky
* 2-3 vejce
* 150-200 g čerstvé strouhanky
* hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano)
* olej na smažení

1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme přes vlákno na 8 malých řízků o síle asi 1,5-2 cm. Maso křížem krážem ostrým nožem několikrát lehce nařízneme nebo lehce naklepeme.

2. Do masa vetřeme prolisovaný česnek smíchaný s citronovou šťávou, solí, pepřem a lžící usekaných bylinek, přikryjeme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet. Potom řízečky otlačíme z obou stran v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci s trochou studené vody a obalíme v čerstvé strouhance smíchané s usekanými bylinkami.

3. Řízky smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe je na papírové ubrousky a ihned podáváme.

Autoři:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz