Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bohyně české kuchyně: naučíme vás nejlepší nakládaný hermelín

  0:38aktualizováno  0:38
Naše babičky nakládaly jídlo do octa a oleje, aby mu prodloužily trvanlivost. Dnes ho nakládáme hlavně proto, že nám chutná.

Nakládané hermelínyNakládané hermelíny

Příprava: 15 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 4 hermelíny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce celého zeleného pepře
* 1 lžička celého koriandru
* 2 chilli papričky, bez semínek
* 1 bobkový list, nalámaný
* po 2 snítkách čerstvých nebo sušených bylinek (šalvěj, dobromysl, rozmarýn, tymián)
* panenský olivový olej na zalití

1. Hermelíny podélně rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a rozpůlíme.

2. Do dobře vymyté čisté a suché sklenice dáme na dno trochu cibule a koření a vrstvíme sýry s cibulí, česnekem, papričkami, bylinkami a kořením. Obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby sýry byly potopené.

3. Sklenici zakryjeme víčkem nebo fólií a necháme stát v temnu při pokojové teplotě 3 dny až týden, aby se sýry proležely. Potom můžeme sýry konzumovat nebo dále skladovat v lednici.

Tip
Zbylý olej z nakládání můžete doplnit čerstvou zeleninou a použít k nakládání dalších sýrů. Na zalití můžete použít i kvalitní slunečnicový či jiný olej, nejlépe lisovaný za studena.

RychloutopenciRychloutopenci

Příprava: 30 minut + doba na uležení

Pro 6 osob

* 12 buřtů
* 1 l vody
* 0,5 l 8% octa
* 1 lžička soli
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžička celého pepře
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 1 červená feferonka
* 350 g červené cibule

1. Buřty oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením a nálev necháme zchladnout.

2. Plátky buřtů a cibule střídavě naskládáme do sklenice, přidáme celou nebo nakrájenou feferonku a zalijeme vlahým nálevem tak, aby byly buřty zcela potopené.

3. Nálev můžeme před zalitím přecedit. Sklenici uzavřeme a necháme v chladu a temnu uležet do druhého dne.

Tip
Budete-li nakládat celé buřty, doba uležení je delší, asi 1 týden až 10 dnů.

Sýrové kuličky s bylinkamiSýrové kuličky s bylinkami

Příprava: 30 minut + doba na vysrážení a vykapání mléka

Pro 4 osoby

* 2 l čerstvého mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžíce usekaných bylinek (bazalka, rozmarýn, dobromysl)
* 1 lžíce soli
* 1 sušená chilli paprička

1. Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme na 38 stupňů. Přidáme trochu citronové šťávy a necháme ho přes noc v teple vysrážet.

2. Když se oddělí syrovátka, obsah hrnce přecedíme přes jemný cedník a tvaroh necháme vykapat. Cedník můžeme vyložit namočeným plátýnkem a zatížit talířkem se závažím.

3. Asi 250 ml syrovátky uchováme stranou na nálev. Vykapaný tvaroh krátce zahřejeme na sporáku nebo asi 1 minutu v mikrovlnné troubě tak, aby se dal propracovat rukama. Prohněteme, znovu zahřejeme a zpracujeme s bylinkami na vláčnou hmotu, ze které vytvarujeme kuličky.

4. Sýrové kuličky naskládáme do sklenice, zalijeme syrovátkou, přidáme chilli papričku a dolijeme převařenou vychladlou vodou, ve které jsme rozmíchali sůl. Sklenice uzavřeme a uchováme v chladu.

Marinovaný losos v olejiMarinovaný losos v oleji

Příprava: 15 minut + doba na marinování

Pro 4 osoby

* 1 kg filetů z čerstvého lososa
* 5 lžic hrubé soli
* 3 lžíce cukru krupice
* svazek kopru
* 1 lžička estragonu
* kůra a šťáva z 1 citronu, bio
* 1 lžíce barevného pepře
* olivový olej na zalití

1. Lososa očistíme, zbavíme kůže a filety osušíme. Sůl smícháme s pepřem, cukrem, částí usekaného kopru, estragonem a jemně nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.

2. Filety rozložíme na alobal, pokapeme citronovou šťávou, posypeme směsí soli a koření, zabalíme a necháme v chladu 24 hodin odležet.

3. Potom rybu očistíme od marinády, nakrájíme na kousky, naskládáme do sklenice, prosypeme celým či hrubě drceným pepřem, proložíme zbylým koprem a zalijeme olejem. Uzavřeme a uložíme v chladu na další 2 dny.

Tip
Lososa můžete marinovat pouze ve směsi suchého koření včetně drceného pepře po dobu 3 dnů a potom rovnou konzumovat nebo rybu marinovat ve směsi malého množství oleje, pomerančové a citronové šťávy, bylinek, alkoholu apod.

Zavináče ze sleďů s cibulíZavináče ze sleďů s cibulí

Příprava: 45 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 8 filetů ze sleďů nebo 4 celé sledě
* 4 snítky kopru
* 100 ml bílého 8% octa
* 1 lžíce cukru krupice
* 20 g soli
* 1 lžíce celého pepře (nejlépe barevný)
* 1 lžíce nového koření
* 4 bobkové listy
* 50 ml vody
* 50 ml oleje
* 1 velká cibule, na plátky

1. Na marinádu svaříme ocet, kopr, cukr, sůl, celé koření a vodu a necháme vychladnout. Omyté a očištěné filety osušíme, ponoříme na chvíli do marinády a necháme okapat.

2. Filety položíme kůží na pracovní plochu, poklademe částí plátků cibule, částí koření z marinády a kousky kopru a ryby s točíme do závitků a sepneme párátky. Zavináče skládáme do sklenice a prokládáme zbylou cibulí.

3. Nálev prošleháme s olejem a směsí zalijeme ryby tak, aby byly potopené, sklenice uzavřeme a necháme minimálně 3 dny až týden v chladu uležet.

Tip
Očištěné celé sledě můžete před marinováním naložit na 2-3 dny do slaného roztoku nebo do roztoku octa a slané vody.

Balkán s bylinkaim v olejiBalkán s bylinkami v oleji

Příprava: 10 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 400 g balkánského sýra
* 2 sušené chilli papričky
* hrubě drcený barevný pepř
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* panenský olivový olej na zalití, asi 250-300 ml

1. Sýr necháme okapat a nakrájíme na silnější plátky. Chilli papričky jemně usekáme, nechceme-li mít sýry velmi ostré, předem je zbavíme semínek.

2. Sýry z obou stran posypeme usekanými papričkami, barevným pepřem, lístky rozmarýnu a naskládáme je do sklenice nebo porcelánové misky.

3. Takto připravené sýry prolijeme olejem tak, aby byl sýr pokrytý, uzavřeme a necháme v chladu uležet minimálně do druhého dne.

Tip
Místo chilli papriček sýr ochuťte třeným česnekem a proložte černými olivami, bazalkou, petrželkou a tymiánem a rozmarýnem.

Autoři:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Jak tělo varuje před rakovinou? Krvácením, závratí i chronickým kašlem

Ilustrační snímek

Tělo nám vysílá spoustu varovných signálů. Většinou poukazují jen na drobné zdravotní potíže, ale někdy i na ty...

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz