Doporučujeme

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek | foto: Profimedia.cz

Bohyně české kuchyně: masové i zeleninové řízky na různé způsoby

  • 13
Kouzlo řízků je určitě v křupavém trojobalu. Díky němu má tolik fanoušků a punc slavnostního jídla. Každá kuchařka i kuchař vám potvrdí, že obalovat se dá v podstatě cokoliv – masem počínaje přes zeleninu až ke květům (třeba z cuket).

Smažené kuřecí paličky

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí + 20-25 minut smažení

Pro 4 osoby

* 8-12 kuřecích paliček
* 100 g másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100 g hladké mouky
* 3 vejce
* 100 g strouhanky
* 100 g kukuřičných lupínků
* olej nebo přepuštěné máslo na smažení

1. Kuřecí paličky omyjeme,osušíme, stáhneme z kůže a vložíme do mísy. V kastrůlku rozpustíme máslo, vmícháme citronovou šťávu a sůl a přelijeme přes kuřata. Necháme odležet a ztuhnout.

2. Z kuřecích paliček setřeme přebytečné máslo, obalíme je postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané s podrcenými lupínky.

3. Smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje, aby se paličky propekly i u kosti. Potom je vyjmeme, necháme odsát na papírových ubrouscích a ihned podáváme.

Celerové tyčinky

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg řapíkatého celeru
* 80 g polohrubé mouky
* 3-4 vejce
* 2 lžíce vody
* sůl
* 60 g strouhaného eidamu
* 150-200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme vlákna škrabkou na zeleninu a řapíky překrájíme asi na 7-10cm tyčinky. Všechny kousky mají být stejně silné.

2. Vejce prošleháme s vodou a strouhaným eidamem, podle chuti trochu přisolíme.

3. Tyčinky obalíme v polohrubé mouce, potom v rozšlehaných vejcích se sýrem a nakonec v jemné strouhance.

4.Obalené tyčinky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Podobně připravte kořenový celer – oloupanou bulvu nakrájejte na tyčinky, povařte asi minutu v osolené vodě s citronovou šťávou a kostkou cukru, nechte vychladnout, obalte a osmažte dozlatova.

Kapustový řízek

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* sůl a mletý pepř
* 3 vejce
* 250 ml mléka
* 150-200 g hladké mouky
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo olej na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, rozčtvrtíme ji a opláchneme studenou vodou. Vložíme ji do vroucí osolené vody a krátce povaříme, stačí asi 1-2 minuty.

2. Spařenou kapustu slijeme a necháme na sítu okapat. Seřízneme košťály tak, aby se listy nerozpadly, seřízneme z listů silná žebra a čtvrtky kapusty ještě podélně rozpůlíme.

3. Z vajec, mléka, hladké mouky, soli a pepře umícháme těstíčko. Povařenou kapustu v něm smočíme, necháme okapat a obalíme ve strouhance.

4. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku do zlatova, necháme okapat na papírových ubrouscích a ihned podáváme se skrojky citronu.

Květákový řízek

Příprava: 20 minut + 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 1 střední květák
* sůl
* 100 g hladké mouky
* 2-3 vejce
* 2 lžíce vody
* 150-200 g strouhanky
* olej nebo 100% tuk na smažení
* 1-2 lžíce rozehřátého másla na pokapání

1. Z květáku obereme listy, seřízneme košťála namočíme ho na chvíli do osolené vody a potom opláchneme. Celou růžici květáku nebo rozebrané větší růžičky vložíme do hrnce s osolenou vodou a minutu povaříme. Spařený květák vyjmeme a necháme na sítu okapat. Růžici nakrájíme na silnější plátky, které se lépe obalují a smaží.

2. Takto připravený květák obalujeme postupně v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou vody a soli a strouhance. Přebytečnou strouhanku lehce oklepeme. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu tuku a do dobře rozpáleného oleje vkládáme obalený květák a smažíme ze všech stran do zlatova.

3. Smažený květák vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme pokapané rozehřátým máslem.

Parmský řízek podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich patří mezi nejznámější české šéfkuchaře díky pořadu Ano, šéfe! Jeho vyhlášenou kuchyni můžete ochutnat v Praze, v restauraci hotelu Imperial nebo ve vinném restaurantu Divinis.

* 600 g telecí kýty
* mouka na obalení
* 2 vejce
* 60 g strouhaného parmazánu
* 2 lžíce mléka
* strouhanka
* sádlo na smažení
* olivový olej
* 4 rajčata
* citron

1. Z očištěné telecí kýty (nejlépe mléčné) nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Pak je obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozkvedlaných s mlékem a strouhaným parmazánem a ve strouhance. Takto připravené řízky po obou stranách opečeme dozlatova v rozpáleném sádle.

2. Rajčata nakrájíme na tlustší plátky, opečeme na olivovém oleji, osolíme, položíme na řízek a pokapeme citronem. Jako přílohu podáváme opékané brambory nebo bramborový salát.

Řízek v bramboráku

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z vepřové kýty po 100-150 g
* sůl, mletý pepř
* 2 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce rozšlehané
* 1 kg oloupaných brambor
* 3 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce sušené majoránky
* 1 lžíce oleje
* 3-4 lžíce sádla

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 stupňů. Plátky masa rozklepeme do tenka. Z obou stran je osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Oloupané brambory nastrouháme na nudličky a důkladně je vyždímáme. Pak je promícháme se lžící oleje, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.

2. Na pracovní plochu rozložíme čtyři obdélníky alobalu a potřeme je sádlem. Část brambor naneseme na alobaly. Maso protáhneme vejcem, položíme je na bramborový podklad a přitiskneme na ně zbývající bramborovou směs tak, aby byly zcela obalené.

3. Alobal utěsníme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme celkem asi 40-50 minut do zlatova. Po asi 20 minutách balíčky na plechu otočíme a pečeme dalších 20 minut. Necháme pár minut odpočinout, poté je vybalíme a ihned podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás