Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bohyně české kuchyně: masové i zeleninové řízky na různé způsoby

  0:04aktualizováno  0:04
Kouzlo řízků je určitě v křupavém trojobalu. Díky němu má tolik fanoušků a punc slavnostního jídla. Každá kuchařka i kuchař vám potvrdí, že obalovat se dá v podstatě cokoliv – masem počínaje přes zeleninu až ke květům (třeba z cuket).

Smažené kuřecí paličky

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí + 20-25 minut smažení

Pro 4 osoby

* 8-12 kuřecích paliček
* 100 g másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100 g hladké mouky
* 3 vejce
* 100 g strouhanky
* 100 g kukuřičných lupínků
* olej nebo přepuštěné máslo na smažení

1. Kuřecí paličky omyjeme,osušíme, stáhneme z kůže a vložíme do mísy. V kastrůlku rozpustíme máslo, vmícháme citronovou šťávu a sůl a přelijeme přes kuřata. Necháme odležet a ztuhnout.

2. Z kuřecích paliček setřeme přebytečné máslo, obalíme je postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané s podrcenými lupínky.

3. Smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje, aby se paličky propekly i u kosti. Potom je vyjmeme, necháme odsát na papírových ubrouscích a ihned podáváme.

Celerové tyčinky

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg řapíkatého celeru
* 80 g polohrubé mouky
* 3-4 vejce
* 2 lžíce vody
* sůl
* 60 g strouhaného eidamu
* 150-200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme vlákna škrabkou na zeleninu a řapíky překrájíme asi na 7-10cm tyčinky. Všechny kousky mají být stejně silné.

2. Vejce prošleháme s vodou a strouhaným eidamem, podle chuti trochu přisolíme.

3. Tyčinky obalíme v polohrubé mouce, potom v rozšlehaných vejcích se sýrem a nakonec v jemné strouhance.

4.Obalené tyčinky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Podobně připravte kořenový celer – oloupanou bulvu nakrájejte na tyčinky, povařte asi minutu v osolené vodě s citronovou šťávou a kostkou cukru, nechte vychladnout, obalte a osmažte dozlatova.

Kapustový řízek

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* sůl a mletý pepř
* 3 vejce
* 250 ml mléka
* 150-200 g hladké mouky
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo olej na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, rozčtvrtíme ji a opláchneme studenou vodou. Vložíme ji do vroucí osolené vody a krátce povaříme, stačí asi 1-2 minuty.

2. Spařenou kapustu slijeme a necháme na sítu okapat. Seřízneme košťály tak, aby se listy nerozpadly, seřízneme z listů silná žebra a čtvrtky kapusty ještě podélně rozpůlíme.

3. Z vajec, mléka, hladké mouky, soli a pepře umícháme těstíčko. Povařenou kapustu v něm smočíme, necháme okapat a obalíme ve strouhance.

4. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku do zlatova, necháme okapat na papírových ubrouscích a ihned podáváme se skrojky citronu.

Květákový řízek

Příprava: 20 minut + 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 1 střední květák
* sůl
* 100 g hladké mouky
* 2-3 vejce
* 2 lžíce vody
* 150-200 g strouhanky
* olej nebo 100% tuk na smažení
* 1-2 lžíce rozehřátého másla na pokapání

1. Z květáku obereme listy, seřízneme košťála namočíme ho na chvíli do osolené vody a potom opláchneme. Celou růžici květáku nebo rozebrané větší růžičky vložíme do hrnce s osolenou vodou a minutu povaříme. Spařený květák vyjmeme a necháme na sítu okapat. Růžici nakrájíme na silnější plátky, které se lépe obalují a smaží.

2. Takto připravený květák obalujeme postupně v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou vody a soli a strouhance. Přebytečnou strouhanku lehce oklepeme. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu tuku a do dobře rozpáleného oleje vkládáme obalený květák a smažíme ze všech stran do zlatova.

3. Smažený květák vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme pokapané rozehřátým máslem.

Parmský řízek podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich patří mezi nejznámější české šéfkuchaře díky pořadu Ano, šéfe! Jeho vyhlášenou kuchyni můžete ochutnat v Praze, v restauraci hotelu Imperial nebo ve vinném restaurantu Divinis.

* 600 g telecí kýty
* mouka na obalení
* 2 vejce
* 60 g strouhaného parmazánu
* 2 lžíce mléka
* strouhanka
* sádlo na smažení
* olivový olej
* 4 rajčata
* citron

1. Z očištěné telecí kýty (nejlépe mléčné) nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Pak je obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozkvedlaných s mlékem a strouhaným parmazánem a ve strouhance. Takto připravené řízky po obou stranách opečeme dozlatova v rozpáleném sádle.

2. Rajčata nakrájíme na tlustší plátky, opečeme na olivovém oleji, osolíme, položíme na řízek a pokapeme citronem. Jako přílohu podáváme opékané brambory nebo bramborový salát.

Řízek v bramboráku

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z vepřové kýty po 100-150 g
* sůl, mletý pepř
* 2 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce rozšlehané
* 1 kg oloupaných brambor
* 3 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce sušené majoránky
* 1 lžíce oleje
* 3-4 lžíce sádla

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 stupňů. Plátky masa rozklepeme do tenka. Z obou stran je osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Oloupané brambory nastrouháme na nudličky a důkladně je vyždímáme. Pak je promícháme se lžící oleje, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.

2. Na pracovní plochu rozložíme čtyři obdélníky alobalu a potřeme je sádlem. Část brambor naneseme na alobaly. Maso protáhneme vejcem, položíme je na bramborový podklad a přitiskneme na ně zbývající bramborovou směs tak, aby byly zcela obalené.

3. Alobal utěsníme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme celkem asi 40-50 minut do zlatova. Po asi 20 minutách balíčky na plechu otočíme a pečeme dalších 20 minut. Necháme pár minut odpočinout, poté je vybalíme a ihned podáváme.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.